Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schoonmaker verliest baan en ontslagvergoeding na weigeren dragen mondkapje

Een schoonmaakmedewerker van het schoonmaakbedrijf Asito verliest zowel zijn baan als zijn recht op een ontslagvergoeding. Hij weigerde herhaaldelijk het dragen van een mondkapje op de werkvloer.

De man, die al sinds 2015 bij Asito werkzaam was, weigerde in de periode tussen mei en augustus viermaal om tijdens het werk een mondkapje te dragen. Hij bleef volharden hierin, ook wanneer hij erop werd gewezen dat dit wel verplicht is. De 32-jarige man werkte op Schiphol, waar hij vliegtuigen schoonmaakte. Op Schiphol gelden sinds de coronapandemie strikte protocollen, waaronder ook een mondkapjesplicht voor iedereen die er rondloopt.

Schending rechten

Asito schorste de man in augustus, stopte de loonbetalingen en stapte naar de rechter om de schoonmaakmedewerker te kunnen ontslaan omwille van de incidenten. De schoonmaker stelde bij de weigeringen dat hij zijn rechten kende en dat hij die niet zou laten schenden door zijn opdrachtgever. De mondige man koos er dan ook voor zichzelf te verdedigen in de rechtbank, zonder advocaat. De rechter beoordeelde zijn ingediende stukken echter als onsamenhangend en heeft deze dus niet meegenomen in de beoordeling van de zaak. Op de zittingsdag zelf was de schoonmaker niet aanwezig.

Ernstig verwijtbaar

Asito is door de rechter in het gelijk gesteld. Omwille van de richtlijnen op de luchthaven en die van het RIVM mag het schoonmaakbedrijf medewerkers verplichten een mondmasker te dragen. Daarbij noemde de rechter het handelen van de man ernstig verwijtbaar, vanwege zijn starre houding bij herhaaldelijke verzoeken. Om deze reden raakt de schoonmaker ook zijn recht op ontslagvergoeding kwijt. Daar bovenop moet hij de 873 euro aan juridische kosten van Asito betalen.

Labtest maakt vervuiling ICT-apparatuur zichtbaar

Hygiëne Nieuws

Labtest maakt vervuiling ICT-apparatuur zichtbaar

Hoe maak je het effect van reiniging zichtbaar? Met deze vraag ging het innovatieplatform van Fusernet aan de slag. “De ATP-meting toont natuurlijk de mate van verontreiniging, aan maar die definieert niet welke bacteriën of virussen worden aangetroffen”, zegt Mark Mulder, commercieel directeur Fusernet ICT Reiniging.  Een labtest biedt uitkomst.
Geen mondkapje? Dan ook geen loon (rechtspraak)

Ondernemen Verdieping

Geen mondkapje? Dan ook geen loon (rechtspraak)

Over nut en noodzaak van mondkapjes in de strijd tegen corona lopen de meningen uiteen. Maar wie die discussie op de werkvloer wil voeren, loopt aan tegen het instructierecht van de werkgever. Dat merkt ook de medewerker van een bakkerij, die weigert zijn mond te bedekken.Lees ook:Overheid begint campagne over mondkapjesplichtLees ook:In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?Lees ook:Blog Paul Harleman: MondkapjesmodeLees ook:Afgekeurde mondkapjes toch gebruikt door schoonmakersVolg Service Management op LinkedIn:
‘Unieke tijd vraagt om slimme oplossingen’

Hygiëne Verdieping

‘Unieke tijd vraagt om slimme oplossingen’

De nieuwe hygiënestandaard houdt de facilitaire markt en de dienstverleners flink bezig. Maar ze staan er niet alleen voor. Er zijn inmiddels vele (digitale) tools en informatie beschikbaar die bedrijven nodig hebben om de nieuwe hygiënestandaard te implementeren. Volg Service Management op LinkedIn:
Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

Middelen & materialen Verdieping

Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten.Volg Service Management op LinkedIn:

Meest recent

Branche

Launching Partners