Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Schoonmaker verliest baan en ontslagvergoeding na weigeren dragen mondkapje

Een schoonmaakmedewerker van het schoonmaakbedrijf Asito verliest zowel zijn baan als zijn recht op een ontslagvergoeding. Hij weigerde herhaaldelijk het dragen van een mondkapje op de werkvloer.

De man, die al sinds 2015 bij Asito werkzaam was, weigerde in de periode tussen mei en augustus viermaal om tijdens het werk een mondkapje te dragen. Hij bleef volharden hierin, ook wanneer hij erop werd gewezen dat dit wel verplicht is. De 32-jarige man werkte op Schiphol, waar hij vliegtuigen schoonmaakte. Op Schiphol gelden sinds de coronapandemie strikte protocollen, waaronder ook een mondkapjesplicht voor iedereen die er rondloopt.

Schending rechten

Asito schorste de man in augustus, stopte de loonbetalingen en stapte naar de rechter om de schoonmaakmedewerker te kunnen ontslaan omwille van de incidenten. De schoonmaker stelde bij de weigeringen dat hij zijn rechten kende en dat hij die niet zou laten schenden door zijn opdrachtgever. De mondige man koos er dan ook voor zichzelf te verdedigen in de rechtbank, zonder advocaat. De rechter beoordeelde zijn ingediende stukken echter als onsamenhangend en heeft deze dus niet meegenomen in de beoordeling van de zaak. Op de zittingsdag zelf was de schoonmaker niet aanwezig.

Ernstig verwijtbaar

Asito is door de rechter in het gelijk gesteld. Omwille van de richtlijnen op de luchthaven en die van het RIVM mag het schoonmaakbedrijf medewerkers verplichten een mondmasker te dragen. Daarbij noemde de rechter het handelen van de man ernstig verwijtbaar, vanwege zijn starre houding bij herhaaldelijke verzoeken. Om deze reden raakt de schoonmaker ook zijn recht op ontslagvergoeding kwijt. Daar bovenop moet hij de 873 euro aan juridische kosten van Asito betalen.

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland start een nieuwe dienstverlening op met de Coronasneltestlijn. Het doel is het verzuim in de schoonmaak te verminderen door meer inzicht in de besmettingen in de organisatie te krijgen en sneller te testen.
Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Branche Nieuws

Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Twee weken geleden werd bekend dat ruim tien procent van de schoonmaakmedewerkers thuiszit door corona. Voor veel schoonmaakbedrijven betekent dat zo onderhand dat ze de gaten in hun planning niet meer kunnen opvullen.
OMT adviseert verbreding mondkapjesplicht: draag hem vaker én draag een medisch mondkapje

Hygiëne Nieuws

OMT adviseert verbreding mondkapjesplicht: draag hem vaker én draag een medisch mondkapje

Vandaag komt het OMT met het advies om op meer plekken een medische mondkapje te gaan dragen. Het medische wordt expliciet benoemd: de chirurgische maskers die het OMT adviseert bieden meer bescherming dan de stoffen mondkapjes die veel mensen nu gebruiken.

Meest recent

Branche

Partners