Schoonmakend Nederland: "Cao-compensatie kunnen we niet doorberekenen"

Vakbond CNV wil een aanvullende cao-afspraak maken om tot compensatie voor de hoge inflatie te komen. Werkgeversorganisatie zegt bij monde van woordvoerder Ilse Vanhijfte (foto) geen harde nee, maar "onze werkgevers willen en moeten inzicht hebben in het grotere plaatje."

"Om eventueel te overwegen aanvullend nog collectief iets te doen, willen en moeten onze werkgevers inzicht in het grote plaatje hebben", stelt Vanhijfte. "Op dit moment zijn er zoveel onzekere factoren: inflatie, verhoging minimumloon, lastenverzwaring en een mogelijke recessie. Dat raakt schoonmaakbedrijven én hun opdrachtgevers. Tegelijkertijd heeft de overheid een fors pakket maatregelen afgekondigd die onze medewerkers financieel echt gaan helpen, zoals het energieplafond, verhoging huur- en zorgtoeslag en huurverlaging. We hebben werkgeversvereniging AWVN gevraagd de effecten van al die maatregelen op medewerkers én bedrijven door te rekenen. We hebben de vakbonden uitgenodigd bij de presentatie van de uitkomsten aanwezig te zijn."

Welke impact op bedrijfsvoering?

Vanhijfte vervolgt: "Wat we nu ook al weten is dat een deel van de door de overheid afgekondigde tegemoetkomingen worden gefinancierd uit een lastenverzwaring bij bedrijven. Welke impact heeft dit op de bedrijfsvoering van onze leden? De schoonmaak is een arbeidsintensieve sector en de winstmarges zijn klein. Een eventuele cao-compensatie zou kunnen betekenen dat werkgevers dubbel betalen. Kosten die zij niet één op één kunnen doorberekenen aan hun klanten. Daarbij zien veel werkgevers en opdrachtgevers zich de komende tijd geconfronteerd met de terugbetaling van de coronasteun, wat ook gaat drukken op de resultaten."

Maatwerk sorteert meeste effect

Schoonmakend Nederland deelt wel de zorgen van werknemers, stelt Vanhijfte. "we herkennen ons in de problematiek die CNV schetst. We kennen de voorbeelden van medewerkers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Die doen pijn. We begrijpen dat de forse loonstijging die we in december vorig jaar met elkaar hebben afgesloten in een nieuwe cao op dit moment niet toereikend is om het koopkrachtverlies te compenseren. Het is dan ook goed te zien dat onze werkgevers individueel collega’s in nood volop te hulp schieten. Door het verstrekken van voorschotten, het overnemen van schulden en de inzet van budgetcoaches, enzovoorts. We moedigen onze leden ook aan dit te blijven doen omdat dit – in tegenstelling tot een collectieve actie – nu het meeste effect sorteert. De problemen verschillen per medewerker sterk (thuissituatie, uren werk, soort energiecontract). Onze werkgevers springen daar snel en goed op in binnen hun mogelijkheden."