Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Schoonmaakbedrijf hangt hoge boete boven het hoofd

Hoe belangrijk het is dat werknemers de juiste papieren hebben om in Nederland te mogen werken, bleek laatst tijdens een rechtszaak in Amsterdam. Doordat twee vreemdelingen zonder de juiste werkvergunning aan het schoonmaken waren in een sportschool leverde dit een boete van 19 duizend euro op. De boete wordt nu als een hete bal overgegooid tussen het schoonmaakbedrijf en het administratiekantoor dat de vergunningen had moeten controleren.

De eerste keer dat de arbeidsinspectie ontdekte dat het schoonmaakbedrijf iemand zonder de juiste werkvergunning liet schoonmaken bij sportschool TrainMore in Amsterdam was op 19 november 2019. Bij een tweede bezoek aan de sportschool op 30 januari 2020 concludeerde de arbeidsinspectie dat er opnieuw een schoonmaker zonder de juiste papieren aan het werk was. Hierop volgde dan toch een boete van alles bij elkaar 19 duizend euro aan TrainMore.

Documenten controleren

De sportschool stapte vervolgens naar de rechter en werd in het gelijk gesteld: het schoonmaakbedrijf was aansprakelijk. Het schoonmaakbedrijf dacht daar anders over en vond dat het Amsterdamse administratiekantoor Consult&co de boete moest betalen. Het administratiekantoor zou namelijk voor het schoonmaakbedrijf controleren of werknemers een juiste werkvergunning hadden.

Tussenuitspraak

De rechtbank oordeelde in een tussenuitspraak dat het schoonmaakbedrijf de boete met betrekking tot de tweede vreemdeling moet betalen. Consult&co kon aantonen dat het bedrijf geen opdracht heeft gekregen om de documenten van deze vreemdeling te checken.

In het geval van de eerste vreemdeling erkende het administratiekantoor een beoordelingsfout te hebben gemaakt. Het kantoor geeft alleen aan dat de werknemer eerder dan geadviseerd aan het werk is gegaan en daarom dus niet verantwoordelijk is voor de boete. Het schoonmaakbedrijf zegt dat dit niet klopt. Het is nu aan het schoonmaakbedrijf om met bewijsmateriaal te komen dat de vreemdeling pas aan het werk is gegaan na het advies van Consult&co.

Leestip:

Wie betaalt welk deel van de boete?

De rechter zal niet alleen een uitspraak doen over wie aansprakelijk is, maar ook over wie welk bedrag van de boete moet betalen. Het administratiekantoor vindt dat een deel ligt bij de sportschool en het schoonmaakbedrijf vallen, omdat zij geen kopie van het identiteitsbewijs van de eerste vreemdeling in de administratie hadden.

Meld je nu aan voor de ontbijtsessie ‘Flexibele arbeid: een zegen of een plaag?’ 

Ondernemen Nieuws

Meld je nu aan voor de ontbijtsessie ‘Flexibele arbeid: een zegen of een plaag?’ 

Nieuwe regelgeving en een veranderende economie, als schoonmaakondernemer moet je continu inspelen op allerlei ontwikkelingen. Personeel blijft voor veel werkgevers een belangrijk onderdeel van het proces of het product. Met het aannemen van personeel komt ook de vraag: doe ik dat op vaste of flexibele basis? Wat zijn de juridische voor- en nadelen van de keuzes die ik maak? En wat moet ik vastleggen voor mijn werknemers? Of kan ik beter werken met zzp’ers om de benodigde flexibiliteit en wendbaarheid voor mijn onderneming te behouden? 
Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof in College Tour Schoonmakend Nederland

Branche Nieuws

Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof in College Tour Schoonmakend Nederland

Schoonmaakbranchevereniging Schoonmakend Nederland organiseert een evenement à la College Tour. Daarin staat de kunst van het lobbyen centraal: wat is het nu precies en welke onderwerpen moeten volgens de mkb-ondernemer in Den Haag op de agenda staan?
Nieuwe wet schept duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden

Branche Nieuws

Nieuwe wet schept duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden

Duidelijkheid over arbeidsvoorwaarden; dat is fijn om te hebben. Dankzij de nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden weten werknemers precies waar ze aan toe zijn. Is een bestaande overeenkomst onduidelijk, dan is het mogelijk om de werkgever te vragen de arbeidsvoorwaarden te verduidelijken.
Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Branche Nieuws

Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Het begin van het nieuwe jaar luidt vaak ook aanpassingen of nieuwe wetten en regels op. Dat is ook in 2023 het geval. Welke nieuwe wetten en wetswijzigingen staan op stapel voor mkb’ers in de schoonmaakbranche? Service Management licht een aantal veranderingen toe.
Overheid zet vaart achter certificeringsstelsel voor arbeidsmigranten

Ondernemen Nieuws

Overheid zet vaart achter certificeringsstelsel voor arbeidsmigranten

We krijgen er in Nederland steeds meer arbeidsmigranten bij. Fijn om de personeelskrapte op te vangen, maar iedereen moet wel op een goede, veilige en eerlijke manier aan het werk kunnen. Daarom zet het kabinet vaart achter een verplicht certificeringsstelsel. In de zomer van 2024 moet het nieuwe stelsel volledig doorgevoerd zijn.

Meest recent

Branche

Partners