Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Ruim 2000 mensen starten met opruimen van stranden

Ruim tweeduizend vrijwilligers ruimen vanaf maandag vijftien dagen lang meerdere stranden langs de Noordzeekust op. Zij doen dat tijdens de negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Met de actie vragen ze aandacht voor het belang van een schone en gezonde Noordzee.

Foto: Boskalis Beach Cleanup Tour

Elke dag ruimen de vrijwilligers tegelijkertijd stranden in het noorden en in het zuiden van het land op.

Sigarettenpeuken

Zij verwijderen al het afval dat ze tegenkomen, maar deze editie is er extra aandacht voor sigarettenpeuken. Vorig jaar raapten de schoonmakers 57.772 peuken op van het strand. Op populaire stranden in Nederland, zoals Zandvoort, Noordwijk en Scheveningen, is de sigarettenpeuk het meest gevonden soort afval.

De filters erin bestaan voor een groot deel uit plastic. En er zitten allerlei giftige stoffen in. Een sigarettenpeuk kan wel 1000 liter water vervuilen.

Lees ook

Duizenden kilo's afval

In totaal ruimden 2.873 vrijwilligers vorig jaar 4.641 kilo afval op langs de Noordzeekust. Dat was al een stuk minder dan in 2019, toen bijna 11.000 kilo strandafval werd geruimd. In 2020 ging de Boskalis Beach Cleanup Tour niet door vanwege corona.

De landelijke opruimactie begint maandag in Cadzand en op Schiermonnikoog. Op 15 augustus eindigt zij bij Zandvoort. Het aantal deelnemende vrijwilligers kan nog groeien de komende dagen. Want inschrijven voor bepaalde "etappes" van de opruimactie kan nog steeds, meldt de organisatie.

Verder lezen

Meest recent

Branche

Partners