Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Rechtbank: 'Schoonmaakbedrijf heeft wél recht op TOGS'

De rechtszaak die Schoonmakend Nederland namens een lidbedrijf tegen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aanspande, is gegrond verklaard. In de rechtszaak draaide het om TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) waar schoonmaakbedrijven onrechtmatig buiten de boot vielen.

De TOGS was één van de regelingen die de Rijksoverheid vorig jaar introduceerde om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Om voor TOGS in aanmerking te komen, was één van de voorwaarden dat de activiteiten van het bedrijf geregistreerd waren onder bepaalde SBI-codes. 'Facilitair management' kwam wel in aanmerking, maar 'interieurreiniging' niet. Hierdoor vielen verschillende schoonmaakbedrijven buiten de boot. 'Onterecht', vond de brancheorganisatie.

Lees ook:

Schoonmaak komt wel in aanmerking

Schoonmakend Nederland spande daarom een rechtszaak aan namens het lid. De uitspraak werd deze week bekend gemaakt: de rechter oordeelde dat de bracheorganisatie gelijk heeft. 'Op basis van de bedrijfsomschrijving bij de Kamer van Koophandel komt het bedrijf inderdaad in aanmerking voor TOGS.'

Op basis hiervan zullen verschillende bedrijven alsnog aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling.

Rob Rommelse, directeur Schoonmakend Nederland: 'Deze uitspraak is belangrijk voor schoonmaakbedrijven. Op basis hiervan zullen verschillende bedrijven alsnog aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling. Voor ons als brancheorganisatie is deze uitspraak ook belangrijk: het is een voorbeeld van hoe wij als Schoonmakend Nederland toegevoegde waarde bieden voor bedrijven in de branche. De volgende stap is om te bepalen hoe we deze uitspraak praktisch kunnen vertalen naar andere mkb’ers die vorig jaar ook onterecht geen beroep op de regeling konden doen.’

Ook in gesprek over TVL

Ook in de opvolger van TOGS: TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) vallen verschillende schoonmaakbedrijven buiten de boot. Met de uitspraak van de rechter in de hand gaat de brancheorganisatie in gesprek met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘De basis voor een gesprek over de toekenning van de TVL voor de bedrijven is met de uitspraak over TOGS gelegd,’ sluit Rommelse af.

Meest recent

Branche

Launching Partners