Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Ook schoonmakers op Schiphol krijgen een zomertoeslag

Het zal de afgelopen weken niemand ontgaan zijn: Schiphol kampt met een groot personeelstekort. De werkdruk werd onhoudbaar hoog, waardoor veel medewerkers besloten te staken. Om meer stakingen af te wenden, is een akkoord afgesproken. Daarin staat onder andere dat alle medewerkers op Schiphol een zomertoeslag krijgen van €5,25 per uur.

CNV heeft berekend dat medewerkers die per maand 160 uur werken, er dan €840 bruto op vooruitgaan. De medewerkers krijgen deze toeslag tijdens de drukke zomerperiode, maar hij geldt ook met terugwerkende kracht voor personeel dat tijdens de afgelopen, uiterst hectische meivakantie heeft gewerkt. Het bedrag is bruto en komt bovenop het normale loon.

Hoger loon

De vakbonden FNV en CNV hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met Schiphol over een akkoord om het werk op de luchthaven aantrekkelijker te maken. De zomertoeslag is een onderdeel van dat bredere akkoord. De zomerregeling geldt tot 5 september. Daarna krijgen de medewerkers een Schipholtoeslag van €1,40 bruto per gewerkt uur. Deze regeling geldt tot 1 september 2023. Ook krijgt personeel dat het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer aflegt, dat volledig vergoed.

Veiligheidsmaatregelen

Bovenstaande regelingen gelden voor onder meer schoonmakers, beveiligers, bagage afhandelaars, medewerkers bij de check-in en platformmedewerkers. Schiphol betaalt de extra kosten zelf. Daarmee maakt Schiphol volgens de vakbonden duidelijk dat de luchthaven zelf meer verantwoordelijkheid neemt.

Deze afspraken betekenen helaas niet dat Schiphol al uit de problemen is. Er zijn nog honderden openstaande vacatures die opgevuld moeten worden. De drukte en lange wachtrijen zullen dan ook nog niet voorbij zijn. Dit leidt nu al tot veel onbegrip en soms ook agressie onder passagiers. Daarom is ook afgesproken dat de marechaussee klaar zal staan om in te grijpen op piekmomenten.

De 5 meest gestelde vragen over all-in-loon

Branche Nieuws

De 5 meest gestelde vragen over all-in-loon

Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland is onlangs de arbeidsmarktcampagne ‘Schoonmaak Je Rijk’ gestart om studenten te verleiden tot die goed betaalde, flexibele bijbaan in de schoonmaak. Goed betaald, omdat we studenten het all-in uurloon kunnen aanbieden. Maar wat houdt een all-in loon nu precies in? 5 vragen en antwoorden.
Schoonmakers op Schiphol ondernemen wilde staking

Branche Nieuws

Schoonmakers op Schiphol ondernemen wilde staking

Het was gisteren wederom een onrustige dag op Schiphol. Weer werd er gestaakt op de luchthaven. Ditmaal voerde deel van de schoonmaakmedewerkers een wilde staking uit. Het ging hen om de zomerbonus waar een deel van de schoonmakers op Schiphol deze zomer aanspraak op kan maken, maar een deel ook niet.
Wat verdien je per uur met schoonmaken als vakantiebaantje?

Branche Nieuws

Wat verdien je per uur met schoonmaken als vakantiebaantje?

De zomer is aangebroken en voor veel jongeren betekent dat zoeken naar een vakantiebaantje. De schoonmaak is daarvoor een logische keuze, want per uur verdien je met schoonmaken al snel 2,5 keer méér dan met andere vakantiebaantjes.
Vliegtuigschoonmakers lopen 'zomerbonus' Schiphol mis

Branche Nieuws

Vliegtuigschoonmakers lopen 'zomerbonus' Schiphol mis

Vakbonden en Schiphol zijn de afgelopen periode druk in onderhandeling geweest om de situatie op het vliegveld te verbeteren. In het akkoord dat op 1 juni werd afgesloten, is onder meer een 'zomerbonus' afgesproken. Medewerkers die op de luchthaven werken, zoals beveiligers, buschauffeurs én schoonmakers krijgen per uur €5,25 bruto bovenop hun loon. Maar de mensen die de vliegtuigen op Schiphol schoonmaken, grijpen naast het net en lopen dit extraatje mis.
Klüh Multiservices: "We zitten echt te springen om mensen"

Branche Nieuws

Klüh Multiservices: "We zitten echt te springen om mensen"

Met honderden vervolgafspraken en soms met getekende arbeidscontracten inclusief een aanmeldbonus tonen zaterdag de deelnemende bedrijven aan de banenbeurs op Schiphol zich zeer tevreden met de opkomst en resultaten. Onder hen Hr-manager Eveline Maarsse van Klüh Multiservices: "We hebben nul verloop, maar we zitten echt te springen om mensen."

Meest recent

Branche

Partners