Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Onderhandelingen schoonmaak-cao: FNV legt eisen op tafel

Maandag 4 oktober starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 125.000 schoonmakers in Nederland. Vakbond CNV deelde eerder deze week al haar 'wijzigingsvoorstellen'. Nu legt ook FNV Schoonmaak haar 'eisen' op tafel. "Wij hebben tijdens de coronacrisis keihard doorgewerkt om Nederland schoon te houden. Nu is het moment om daar wat voor terug te krijgen," zegt Khadija Tahiri, president FNV Schoonmaak.

Schoonmakers zijn onmisbaar, aldus Tahiri. "Wij hebben de afgelopen anderhalf jaar doorgewerkt om de ziekenhuizen schoon te houden, om bussen en treinen schoon te houden. Met alle risico’s op besmetting van dien. Zo kon Nederland doorwerken. Wij hebben dat met trots gedaan, want het is ons vak. Maar bij zo’n belangrijk vak hoort waardering en beloning in de vorm van een goede cao."

FNV eist minimaal 14 euro per uur

"Het Schoonmakersparlement heeft de belangrijkste eisen voor de cao vastgesteld", zo valt de lezen in de aankondiging vanuit de vakbond. Een opsomming: "Schoonmakers willen minimaal €14 per uur verdienen. Ook willen zij een hogere eindejaarsuitkering, hogere nachttoeslagen in het weekend en op feestdagen. Hotelschoonmakers willen hun weekendtoeslagen terug. Alle schoonmakers willen een uitbreiding van het bijzonder verlof en bovenal gezond hun pensioen halen door eerder te kunnen stoppen met werken."

Een goede cao is één ding, maar net zo belangrijk is dat de bazen zich er aan houden.

Niet alleen afspraken maken over deze eisen staat op de agenda, ook de naleving van de cao is een belangrijk punt. Tahiri: "Een goede cao is één ding, maar net zo belangrijk is dat de bazen zich er aan houden. Daar gaat helaas nog steeds heel veel mis. Dus ook daar gaan we met ze over praten."

Ook interessant

Meest recent

Branche

Partners