Oekraïners kunnen langer blijven werken in Nederland

Oekraïners kunnen langer blijven werken in Nederland

De Europese Commissie verlengt de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïners. Volgens deze richtlijn hebben ondertussen ruim zeven miljoen gevluchte Oekraïners die door de oorlog over Europa verspreid zijn recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. Op 14 oktober is besloten de richtlijn te verlengen met een jaar.

Staatssecretaris Eric van der Burg reageert: “Het verlengen van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming ondersteun ik volledig. Het einde van de oorlog is nog niet in zicht en daarmee blijft het noodzakelijk vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en een veilige plek te bieden. Door de verlenging nu al aan te kondigen, schept de Commissie duidelijkheid over de status van tijdelijke bescherming in de EU voor zowel de vluchtelingen, nationale overheden, als bijvoorbeeld voor ondernemers die Oekraïners graag in dienst willen houden. Dat vind ik een goede zaak.” Ook in de schoonmaakbranche zijn Oekraïense vluchtelingen aan het werk.

Voor wie geldt de verlenging?

In Nederland gaat het om ruim 80 duizend Oekraïners die zich hebben ingeschreven in de basisregistratie. Het zijn mensen die na 26 november 2021 uit Oekraïne zijn vertrokken onder de richtlijn of voor 27 november 2021 al langere tijd in Nederland waren en nu niet meer veilig terug kunnen. Ook derdelanders uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit met een permanente verblijfsvergunning of met een beschermde status en hun familieleden vallen onder de richtlijn. Zij hebben recht op opvang en medische zorg, maar ook op de mogelijkheid om te werken. De richtlijn zou lopen tot 4 maart 2023, maar loopt nu dus pas af op 4 maart 2024.

Tijdelijke verblijfsvergunning

Voor derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning loopt de richtlijn wel af op 4 maart 2023. De Immigratie- en Naturalisatiedienst is nu aan het uitzoeken voor welke mensen dit geldt en gaat een plan van aanpak maken voor deze mensen. Een belangrijk deel van hen is afkomstig uit veilige landen en heeft een relatief kleine kans op asiel. Daarom wordt er voor hen ook gekeken naar remigratie.