Nieuw wetsvoorstel Participatie in balans zet de mens centraal; consultatie geopend

Nieuw wetsvoorstel Participatie in balans zet de mens centraal; consultatie geopend

Niet de regels, maar de mens centraal zetten. Dat is het uitgangspunt van het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans'. Met het voorstel zet de regering de eerste stappen om te komen tot een (uitvoering van de) Participatiewet. Het kabinet wil concrete stappen zetten om niet de regels, maar de mens centraal te zetten en daarmee ervaren hardheden wegnemen. Het wetsvoorstel biedt een pakket van ruim 20 maatregelen. De internetconsultatie is geopend tot en met 28 juni.

In 2022 presenteerde minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen) het beleidsplan Participatiewet in Balans en de verdere uitwerking van de genoemde maatregelen. Het doel van het beleidsplan is om rechtszekerheid voor bijstandsgerechtigden te vergroten en om ruimte te geven hen daarbij te helpen. Onder de maatregelen valt onder andere meer ruimte om mantelzorg te verlenen zonder gevolgen voor de uitkering. Daarnaast mogen bijstandsgerechtigden tot 1.200 euro aan giften ontvangen zonder dit op te hoeven geven. Ook mogen zij bijverdiensten tot 15 procent houden als opstap naar werk. Wie werk vindt, maar geen constant inkomen heeft, kan aanspraak maken op budget uit een nieuw te vormen bufferbudget. Dit geeft meer zekerheid.

Internetconsultatie geopend

De voorstellen zijn gericht op menselijke maat, vertrouwen en eenvoud. Ook aan praktische aanpassingen is gedacht. Zo wordt het mogelijk om bij bijstandsaanvraag de identiteit op basis van een rijbewijs vast te stellen in plaats van met een paspoort of ID-kaart. Ook wordt de verrekening van vakantiegeld met de bijstand vereenvoudigd. Het wetsvoorstel staat tot 28 juni open voor alle belangstellenden. Met de verkregen input wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat per 1 januari 2025 in werking treedt.