Mentaal welzijn van platformwerkers kan vele malen beter

Mentaal welzijn van platformwerkers kan vele malen beter

De mentale gezondheid van mensen die zogenoemd platformwerk doen, is slechter dan dat van mensen die dit werk niet doen. Dat blijkt uit onderzoek van de strategiegroep van Erasmus School of Behavioural Sciences. Het gaat hierbij meestal om zzp'ers die bijvoorbeeld schoonmaak- en kluswerk doen via een online platform.

Het aantal platformwerkers zit enorm in de lift. De Europese Unie telde in 2020 ongeveer 28 miljoen platformwerkers. Naar verwachting groeit dit aantal tot 43 miljoen in 2025. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar hun welzijn: 3620 platformwerkers deden hier aan mee.

Emotionele steun

Universitair docent Yuri Scharp stelt dat platformwerkers geregeld uitgeput zijn door de mentale en fysieke druk. "Ook ervaren ze minder vrijheid en vinden ze het werk eentonig." Verder blijkt dat platformwerkers weinig contact hebben met collega's en weinig emotionele steun ervaren. De balans tussen werk en privé is veelal niet in evenwicht, bijvoorbeeld omdat ze ‘gebroken’ diensten draaien met een paar uur werken, een aantal uren vrij en dan weer werken. Daarnaast ervaren ze veel baanonzekerheid.

Hoogleraar organisatiedynamiek Claartje ter Hoeven verklaart dat bedrijven die werk aanbieden aan platformwerkers, zich meer zouden moeten verdiepen in de verschillende aspecten van 'decent work'. Daarmee doelt ze op acceptabel loon, maar ook “aanspraak kunnen maken op bescherming, scholing, inspraak en veilig werk."

Wetsvoorstel

De Europese Commissie presenteerde in december 2021 een wetsvoorstel met richtlijnen voor platformwerk met als doel het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. In het voorstel staan criteria opgesteld; zijn er twee of meer hiervan op toepassing van de werker, dan zou hij of zij in dienst moeten worden genomen.

Het gaat om deze criteria:
• Het platform bepaalt de beloning
• Het platform bepaalt kledingvoorschriften
• Het platform houdt toezicht op de opbrengsten en kwaliteit van het werk
• Het platform beperkt de vrijheid van de platformwerkers
• Het platform beperkt platformwerkers in het opbouwen van een klantenkring

Belangrijk detail: de platformwerker moet zelf bewijzen dat er aan minimaal twee criteria wordt voldaan.

Vakbond doet compromisvoorstel

FNV is hier niet over te spreken en stuurde in september daarom een compromisvoorstel voor een platformrichtlijn naar minister Van Gennip van Sociale Zaken. Het wetsvoorstel van de EU moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Wanneer dit gebeurt, is onduidelijk.