Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meeste pensioenfondsen doen het goed, schoonmaak blijft achter

Veel -vooral grote- pensioenfondsen staan er momenteel goed voor en rapporteren dekkingsgraden van boven de 100. De groei bij het pensioenfonds voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche lijkt achter te blijven.

De grote fondsen, waaronder ABP, PME en PFZW, komen er de laatste tijd steeds beter voor te staan, mede dankzij de licht opgelopen rentes op de financiële markten. Dat meldt ANP.

Gemiddeld 110 procent

Zo is de dekkingsgraad van ABP opgelopen tot ruim 105 procent. Dat betekent dat het ambtenarenfonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen weer ruim 1,05 euro in kas heeft.

Bij zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME is de situatie niet heel anders. Daar bevinden de graadmeters zich op respectievelijk 102, afgerond 103 en bijna 105 procent. De dekkingsgraad van bpfBOUW is inmiddels zelfs opgelopen tot meer dan 122. Onderzoeksbureau Aon becijferde onlangs dat de Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld al op een dekkingsgraad zitten van 110 procent.

Pensioenfonds schoonmaak onder de 100

Bij het pensioenfonds voor schoonmakers en glazenwassers ziet het er momenteel minder rooskleurig uit. Daar kwam de dekkingsgraad eind september namelijk uit op 97,3 procent. Dat is weliswaar een lichte stijging ten opzichte van een maand eerder, want in augustus was de dekkingsgraad 96,2 procent, maar het is ver onder het gemiddelde van de Nederlandse pensioenfondsen.

De beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) van BPF Schoonmaak steeg licht mee, van 92,5 procent in augustus naar 93,6 procent.

Gevaar op korten schoonmaakpensioenen

De hoogte van de dekkingsgraad heeft gevolgen voor de mensen die pensioen krijgen van of opbouwen bij het betreffende pensioenfonds. Ligt de dekkingsgraad aan het einde van het jaar hoger dan 110 procent, dan kan een fonds de pensioenen indexeren. Verhogen dus.

Als de dekkingsgraad vijf jaar lang onder de 104 procent ligt, dan moet een pensioenfonds gaan korten op de pensioenen. De overheid kan eventueel ingrijpen om dit te voorkomen. Zo besloot toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees vorig jaar dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad van 90 procent of hoger niet hoefden te korten.

Bronnen: ANP & BPF Schoonmaak & DNB

Meest recent

Branche

Launching Partners