Jan Kampherbeek, CNV: "We weten niet of SieV klaar is voor toetreden cao-onderhandelingen"

Vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek van CNV reageert sceptisch op de (link: https://servicemanagement.nl/sector/siev-wil-niet-langer-alleen-aangever-voor-cao-onderhandelingen-zijn text: melding) van mkb-branchevereniging SieV dat ze niet meer als aangever voor de cao-onderhandelingen gaan acteren. "We hebben het nooit met ze gehad over het werk dat het met zich meebrengt als ze wel toetreden als cao-partner."

SieV heeft al veel langer de wens om toe te treden tot de cao-onderhandelingstafel. Om druk te zetten, weigert SieV nu als aangever van Schoonmakend Nederland te fungeren voor de komende cao-onderhandelingen die op 4 oktober beginnen. "Het argument van de vakbonden dat we een te klein deel van de schoonmaakbranche vertegenwoordigen en dus niet aan de grote tafel horen, is achterhaald en kan ook teruggelegd worden bij de bonden", gaf voorzitter Maurice Rutgrink aan.

Er gaat veel werk schuil achter cao-onderhandelingen

Kampherbeek reageert skeptisch: "Ik heb SieV jaren geleden wel nog niet professioneel genoeg genoemd, maar te klein heb ik ze nooit bevonden. Wat ik jammer vind is dat ze dit persbericht uitsturen terwijl we het nooit hebben gehad over het werk dat er schuilt achter de cao-onderhandelingen. Want het meeste werk in 21 commissies vindt tussen de cao-onderhandelingen plaats. Partijen die meedoen in de cao krijgen dan weliswaar geld voor die werkzaamheden, maar ze weten ook een goede bijdrage te leveren aan al die projecten. Daar zit namelijk heel veel werk in. We hebben nooit vernomen van SieV hoe ze die bijdrage zouden willen leveren. Voor een gesprek daarover staan we altijd open, maar we worden er niet warmer van als ze via een persbericht druk zetten."

"Het is niet alleen opdraven voor de cao-onderhandelingen", vervolgt Kampherbeek. "Dat zou te weinig zijn. Ik ben benieuwd of ze wel een volledig genoeg beeld van de werkzaamheden hebben."

Wereld is snel veranderd

Kampherbeek gaat ook in op de cao-onderhandelingen zelf. De vakbond stuurt een enquete naar de leden om hun input te vragen voor die onderhandelingen. Service Management sprak Kampherbeek in januari. Toen verwachtte hij nog dat de cao-onderhandelingen een heel gepuzzel zouden worden. Omdat er nog geen goed beeld was van de gevolgen van de coronacrisis voor schoonmaakbedrijven, besloten de cao-onderhandelingspartijen (Schoonmakend Nederland, FNV en CNV) de onderhandelingen te verschuiven naar het najaar. Hoe kijkt Kampherbeek nu tegen de naderende onderhandelingen aan? "De wereld is snel veranderd. Toen keken we nog hoe we mensen konden herplaatsen, nu zijn schoonmaakmedewerkers niet aan te slepen."

Niemand meer in de problemen

Hij kijkt ook naar andere afgesloten cao's. "In de hotelbranche werd begin dit jaar de nullijn afgesproken, maar je ziet nu al dat looneisen naar 2 en 2,5 procent gaan. We vragen waarschijnlijk wel meer, maar je kunt ook op andere manieren het netto loon hoger krijgen. Wat het percentage precies wordt, hangt ook af van de onderhandelingen zelf." Kampherbeek heeft in elk geval het beeld dat schoonmaakbedrijven de weg omhoog gevonden hebben. "Ik spreek momenteel niemand meer die in de problemen zit. Dat komt ook door de NOW, maar die loopt op 30 september af. Mochten bedrijven dan alsnog in de problemen komen, dan kunnen ze cao-dispensatie bij de RAS aanvragen als ze kunnen aantonen dat ze in de problemen zitten. Maar nogmaals: Ik heb geen signalen dat schoonmaakbedrijven zeggen dat ze zonder de NOW omvallen."