Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Is inbestede schoonmaak RSO 60 procent duurder?

Schoonmakend Nederland stelde onlangs dat de dienstverlening van de Rijksschoonmaakorganisatie 47 tot 60 procent duurder is in vergelijking met schoonmaakdienstverlening door schoonmaakbedrijven. Hoe komt de branchevereniging aan dat sommetje?

Accountantskantoor KPMG stelde juist vast dat de begrote kosten voor 2021 9,4 miljoen (20 procent) hoger zijn ten opzichte van de te verwachten kosten van 47 miljoen op basis van de businesscase uit 2014. Dat is dus 20 procent, maar die 20 gaat over de businesscase tegenover de begrote kosten voor 2021.

Vergelijk met markt prima mogelijk

In een brief aan de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer stelt voorzitter Piet Adema van Schoonmakend Nederland dat een vergelijk met de uitbesteding aan de markt prima mogelijk is. Daar waar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamerleden had aangegeven dat dat niet mogelijk was. "In dat verband constateren wij dat de inbesteding met 34 procent boven het markttarief fors duurder is. Met de verwachte inpassing van schoonmaakmedewerkers in het functie- en loongebouw van het Rijk nemen de loonkosten verder toe met 10-20 procent, waardoor de inbesteding via de RSO 47 tot 60 procent duurder is in vergelijking met uitbesteding aan de markt."

Berekening van Schoonmakend Nederland

De berekening van Schoonmakend Nederland is gebaseerd op de interne gegevens: 960 fte à 1.393 productieve uren in relatie tot totaal begrote kosten. Dan bedragen de kosten per uur op basis van de businesscase 2014 (begrote kosten € 47 miljoen) € 35,15 en op basis van de begroting 2021 (begrote kosten € 56,4 miljoen) € 42,17. In de markt wordt gewerkt met een gemiddeld (ruim) tarief rond € 31,50 per uur waarmee de kosten per jaar zouden uitkomen op € 42,1 miljoen. Inpassing van schoonmaakmedewerkers in het functie- en loongebouw van het Rijk, uitgangspunt 1 januari 2022, leidt tot verdere verhoging van loonkosten met 10 tot 20 procent.

Kosten Rijksschoonmaakorganisatie voor 2021 20 procent hoger dan de businesscase

Branche Nieuws

Kosten Rijksschoonmaakorganisatie voor 2021 20 procent hoger dan de businesscase

Bij oprichting van de Rijksschoonmaakorganisatie heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een businesscase gemaakt. Accountants- en adviesorganisatie KPMG voerde onlangs een vergelijking uit tussen de huidige kosten en de businesscase uit 2014. Daaruit blijkt dat de begrote kosten voor 2021 9,4 miljoen (20 procent) hoger zijn.
Schoonmakend Nederland over RSO: "Voor dat geld kunnen wij het ook"

Branche Nieuws

Schoonmakend Nederland over RSO: "Voor dat geld kunnen wij het ook"

Voorzitter Piet Adema van Schoonmakend Nederland heeft gereageerd op de kostenvergelijking die accountantskantoor KPMG maakte over de Rijksschoonmaakorganisatie. In een met de nodige tamtam omgeven bericht: "Voor dat geld kunnen wij het ook."
Trampe weg bij Rijksschoonmaakorganisatie, Stekelenburg volgt hem op

Overig Nieuws

Trampe weg bij Rijksschoonmaakorganisatie, Stekelenburg volgt hem op

Rogier Trampe (foto) werkt niet meer voor de Rijksschoonmaakorganisatie. Hij was daar directeur van de operatie en ook nog plaatsvervangend algemeen directeur. Wie werkt waar in de schoonmaak?In dit overzicht alle carrièreveranderingen in de schoonmaak op een rij. 
RSO reageert op aantijgingen OSB: “Geplande werkzaamheden worden gewoon uitbetaald”

Ondernemen Verdieping

RSO reageert op aantijgingen OSB: “Geplande werkzaamheden worden gewoon uitbetaald”

De Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) komt, na vragen van Service Management, met een reactie op de aantijgingen van OSB. De brancheorganisatie bracht eerder vandaag naar buiten dat de RSO afspraken zomaar van de één op de andere dag zou opzeggen en zo schoonmaakbedrijven in de kou laat staan. De reactie van de RSO lees je hieronder:Volg Service Management op LinkedIn:

Meest recent

Branche

Launching Partners