Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Interclean: 5 trends in professionele schoonmaak

In aanloop naar de Interclean Amsterdam 2022 in mei, deelt voormalig beursmanager Rob den Hartog 5 trends in de professionele schoonmaak voor het komende jaar en daarna.

Trend 1: Duurzaamheid is niet meer 'leuk om te hebben'

Het belang van duurzaamheid in de professionele schoonmaak neemt al jaren toe. Er is geen ontkomen meer aan. Waar duurzaamheid vroeger betekende dat je een groen schoonmaakproduct gebruikte, gaat het nu veel verder dan dat. Met de Sustainable Development Goals van de VN en de EU Green Deal in het achterhoofd, kijken organisaties nu naar de gehele keten. Duurzaamheid verandert van een 'nice to have' in een 'must have'.

Trend 2: Desinfectie met UV-C technologie

UV-C is een zeer effectieve methode om te desinfecteren of zelfs steriliseren, doordat het bacteriën en virussen onschadelijk maakt. Zelfs resistente bacteriën, die een groeiend probleem vormen, verliezen de strijd tegen de stralingen. Daarom is UV-C een belangrijke technologie voor ziekenhuizen.

Het gebruik van UV-C als desinfectiemethode is overigens niet nieuw en wordt sinds 1960 al in ziekenhuizen ingezet. Sinds de coronapandemie heeft deze methode een enorme vlucht genomen.

Lees meer:

Trend 3: Exoskeletten verbeteren welzijn van werknemers

Schoonmaken is fysiek zwaar werk en kost een hoop energie. Het werk bestaat uit veel handmatige, repeterende bewegingen die belastend zijn voor het lichaam van de medewerker. Exoskeletten kunnen uitkomst bieden en het werk van schoonmakers een stuk lichter maken. Met de groeiende aandacht voor duurzame inzetbaarheid stijgt waarschijnlijk ook de inzet van deze draagbare machines.

Trend 4: Stoomreiniging voor desinfectie

Het voorkomen van (verspreiding van) infecties met ziekenhuisbacterieën is een grote uitdaging voor zorgmedewerkers. Het is belangrijk om de ziekmakende micro-organismen te doden. Desinfectie dus. Stoomreiniging is hiervoor een geschikte methode, waarbij slechts een kleine hoeveelheid (verwarmd) water wordt gebruikt. Er komen geen andere middelen aan te pas. Dat maakt het milieuvriendelijk, goedkoop én het helpt mee in de strijd tegen resistentie.

Lees ook:

Trend 5: Snoerloze machines

Het aantal accugedreven schoonmaakmachines is flink aan het toenemen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard. De actieradius neemt toe, terwijl de oplaadtijd en het gewicht van de accu's juist afnemen. Snoerloos schoonmaken scheelt tijd, is duurzamer en biedt mogelijkheden op het gebied van autonomie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard.

Bron: Interclean

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Meest recent

Branche

Partners