Inspectie SZW: Schoonmakers gedwongen om valse urenlijsten te maken

Inspectie SZW: Schoonmakers gedwongen om valse urenlijsten te maken

De baas van een schoonmaakbedrijf is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De werkgever dwong negen schoonmakers om valse urenlijsten op te maken. En toen de belastingdienst dit ontdekte, zette hij de schoonmaakmedewerkers onder druk om een valse verklaring op papier te zetten. Dat meldt de Inspectie SZW.

Arnhemse rechercheurs van de directie Opsporing stelden in 2016 een strafrechtelijk onderzoek op binnen de schoonmaakbranche. Ze hadden een bedrijf op het oog dat betrokken was bij het opstellen of laten opstellen van valse urenverantwoordingsformulieren, arbeidsovereenkomsten, loonspecificaties en werkgeversverklaringen. De valse geschriften werden gebruikt bij het aanvragen van verblijfsvergunningen en|of sociale uitkeringen.

Negen schoonmakers onder druk gezet

"Uit onderzoek blijkt dat de werkgever negen van zijn werknemers onder druk heeft gezet, onder bedreiging van ontslag, om hieraan mee te werken. Dus hadden de negen geen keus en maakten zij de valse urenverantwoordingslijsten. De Belastingdienst kwam hier echter achter", aldus de Inspectie SZW.

"En als je dan denkt dat de werkgever bakzeil gaat halen, dan heb je het mis. De werknemers werden nogmaals verplicht om niet naar waarheid de formulieren in te vullen. Maar nu moesten ze niet te veel uren schrijven, maar veel minder. Wat overigens ook niet overeenkwam met de werkelijkheid. De werkgever besloot wel dat het hoge uur aantal nu verdeeld moest worden over meerdere personen. Zij stonden allemaal in de bedrijfsadministratie van het bedrijf, maar hadden duidelijk deze uren niet gewerkt."

Schijnconstructie

Door deze splitsing werd onterecht fiscaal voordeel genoten, blijkt uit het verhaal van de inspectie. "Niet alleen werden er handmatig valse urenverantwoordingsformulieren ingevuld, maar ook digitaal. Door het opnemen en gebruiken van de valse gegevens in de financiële en personeelsadministratie zijn ook onjuiste aangiften loonheffing gedaan. Door het opmaken en daadwerkelijk gebruiken van valse documenten (geschriften) wijkt de feitelijke situatie (wat gebeurt er echt) af van de voorgespiegelde situatie (wat moet de overheid denken dat er gebeurt) waardoor sprake is van een schijnconstructie."

Oneerlijke concurrentie

Werknemers en/of de overheid worden hierdoor structureel benadeeld wat weer leidt tot oneerlijke concurrentie tussen werkgevers. De inspectie: "Schijnconstructies komen voor in alle sectoren, in allerlei verschijningsvormen. Het gebruik van schijnconstructies kan ook een aantal andere risico's met zich meebrengen zoals, illegale tewerkstelling, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, migratie-fraude, fiscale fraude, arbeidsuitbuiting, te lange werktijden en onvoldoende arbozorg."

Valse informatie

"Door deze handelswijze geven de gedeponeerde jaarstukken bij de Kamer van Koophandel geen getrouw beeld van financiële werkelijkheid van de onderneming. De geautomatiseerde overheidssystemen zoals het loonbelastingsysteem van de belastingdienst en het Suwi-systeem worden vervuild met onjuiste (valse) informatie. Door deze handelswijze worden o.a. de rechten op sociale uitkeringen in Nederland ondermijnd", vervolgt de Inspectie SZW.

240 uur taakstraf

De rechtbank heeft medio juni 2021 de schoonmaakwerkgever veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De strafeis van het Openbaar Ministerie was een gevangenisstraf van 24 maanden. Volgens de inspectie hield de rechter bij de uitspraak onder andere rekening met undue delay (strafoplegging waarbij rekening is gehouden met overschrijding van de redelijke termijn van berechting), het fiscale deel van € 2.2 miljoen, een civiele procedure van €750.000 en de overige veroordelingen in deze zaak. Onterechte uitkeringen en verblijfsvergunningen worden nader onderzocht.

Bron: Inspectie SZW