Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Hotelschoonmakers protesteren vanwege oneerlijke arbeidsvoorwaarden: geen weekendtoeslag

Vakbond FNV organiseerde afgelopen week een protest voor hotelschoonmakers. De medewerkers lieten van zich horen omdat ze het oneerlijk vinden dat zij geen weekendtoeslag krijgen, terwijl schoonmakers in andere branches de toeslag wel krijgen.

Foto van eerdere FNV-acties in de schoonmaak

Khadija Hyati van vakbond FNV zegt in gesprek met NH Nieuws: "We staan hier omdat we in de schoonmaak al weinig verdienen, maar onze collega's in de hotels nog minder, omdat ze geen toeslagen krijgen in het weekend."

Onderscheid in de schoonmaak

Ze vervolgt: "Schoonmakers moeten overal hetzelfde kunnen verdienen, en er wordt nu gewoon onderscheid gemaakt in de schoonmaak. We hebben hetzelfde CAO behalve op dat punt, dus ik vind dat oneerlijk."

De cao-schoonmaak bevat een apart onderdeel voor hotelschoonmakers, waarin staat dat zij op het gebied van toeslagen andere rechten hebben dan schoonmakers in de overige branches. Vakbond FNV en de hotelschoonmakers vinden dat oneerlijk. Daarom verzamelden zij zich op 11 mei voor hotel Ibis in Amsterdam en laten weten dat zij zullen blijven protesteren tot dat in Amsterdam de hoteltoeslag is opgenomen.

Reactie Schoonmakend Nederland

Brancheorganisatie Schoonmakend Nederland reageert op het protest. "Wij betreuren de acties van FNV aan het adres van onze leden die schoonmaken in hotels. Wij hebben onlangs een nieuwe cao afgesloten met de vakbonden (kerstakkoord). Tijdens de onderhandelingen is de terugkeer van de weekendtoeslag, die in overleg met de vakbonden in eerdere cao's is afgeschaft in ruil voor meer loon, aan de orde geweest. Dat heeft niet geleid tot afspraken daarover. Vakbonden hebben dat ook geaccepteerd. Wel zijn er afspraken gemaakt over onder meer een forse loonsverhoging, een hogere eindejaarsuitkering en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. En voor hotelmedewerkers in het bijzonder is de feestdagentoeslag verhoogd per 1 januari 2023."

Bron: NH Nieuws

Lees ook

Meest recent

Branche

Partners