Hete hangijzers cao-onderhandelingen: ziekteverzuim, eerder stoppen met werken en nachtwerk

Hete hangijzers cao-onderhandelingen: ziekteverzuim, eerder stoppen met werken en nachtwerk

De sfeer blijft onverminderd goed, maar de cao-onderhandelingen worden steviger. Die constatering doet Fedde Monsma, manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten bij Schoonmakend Nederland na twee dagen (donderdag 4 en vrijdag 5 november) onderhandelen in Dalfsen. Hete hangijzers zijn eerder stoppen met werken, ziekteverzuim en nachtwerk.

Allereerst maakten vakbonden FNV en CNV afspraken om het gros van de regels uit de arbeidsomstandigheden-cao onder te brengen in de Arbocatalogus. “Dat is meer een technische exercitie omdat het handiger is. We hebben er geen nieuwe elementen aan toegevoegd.”

Eerder stoppen met werken

Moeilijker werd het bij het onderwerp eerder stoppen met werken, in de schoonmaakbranche vormgegeven door de tijdelijke RVU-regeling. De regeling geldt voor maximaal 1 jaar voor ingangsdatum AOW-gerechtigde leeftijd. De regeling duurt tot en met 31 december 2025. “Wij willen het eerste jaar eerder stoppen sowieso doorzetten, maar we krijgen minder aanmeldingen voor die regeling dan gedacht. Aan de andere kant: dit is eigenlijk een pleister voor een wond terwijl we veel meer willen inzetten aan de voorkant op duurzame inzetbaarheid. Zodat schoonmakers met plezier hun hele loopbaan in de branche kunnen blijven werken en ook gezond van hun pensioen kunnen genieten.”

De RVU-regeling zorgt er nu voor dat werkgevers fiscaal onbelast kunnen bijdragen aan het eerder stoppen met werken van hun medewerkers. In de schoonmaakbranche is een jaar eerder stoppen afgesproken. In andere branches kunnen medewerkers tot en met drie jaar eerder stoppen.

De ceremoniële dans haka levert een hoop hilariteit op.

Generatiepact

Daarbij komt het generatiepact. Dat zou volgens Monsma ook een oplossing kunnen zijn in de schoonmaakbranche. “Daarbij heb je drie elementen die aan elkaar gekoppeld zijn: minder werken betekent minder salaris en minder pensioenopbouw. Vakbonden hebben bijvoorbeeld voorgesteld 70 procent werken, is 95 procent salaris en 95 procent pensioenopbouw. Gangbaar is 80, 90, 100. Wij denken dat dit generatiepact een lastige exercitie is op bedrijfsniveau. Daarnaast willen we het bezien in samenhang met de RVU-regeling. Wat krijgen we als we dit combineren?”

Het loonbod van Schoonmakend Nederland kwam ook dit keer nog niet op tafel. Dat gebeurt tijdens de volgende ronde, op 22 en 23 november in Uchelen, wel. “Dan komen we met een integraal bod”, stelt Monsma. “We gaan de komende anderhalve week al onze standpunten in samenhang uitwerken.”

Onderzoek naar ziekteverzuim

Schoonmakend Nederland legde al wel een verzoek op tafel om onderzoek te doen naar ziekteverzuim. “We kennen een hoog ziekteverzuimpercentage in de branche en veel daarvan is kort verzuim. Het maandagochtendsyndroom. We gaan niet de wachtdagen weer introduceren, maar we willen wel weten hoe groot het probleem is en waar dat ziekteverzuim vandaan komt. Als het bijvoorbeeld vanuit de schuldenproblematiek komt, zijn ondernemers bereid om te helpen met schuldhulpverlening. Kortom, welke redenen liggen erachter?”

Nachtwerk beter inroosteren

Vakbonden FNV en CNV kwamen met aanvullende voorstellen om nachtwerk beter in te roosteren. “Daarbij ligt ook het zogenaamd voorwaarts roosteren op tafel. Daarbij rooster je als werkgever zodanig in dat het beter aansluit op het bioritme. We gaan de voorstellen daarvoor bekijken.”

Werk moet lonen

Tot slot besloten werkgevers- en werknemersorganisaties gezamenlijk in Den Haag te lobbyen om werken in de schoonmaakbranche lonend te maken. Monsma: “Als je meerdere banen in de schoonmaak hebt, word je als schoonmaakmedewerker meerdere keer fiscaal belast. Dat moet veranderen. Daarnaast kunnen mensen die in de bijstand zitten zo in onze sector aan de slag, maar dat doen ze niet omdat ze dan gekort worden op bijstand of toeslagen. Ook daarover gaan we in Den Haag aan de bel trekken.”