Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Finalist Best Practice Award: TNO en Gom Offices

Vijf Best Practices strijden om de felbegeerde Best Practice Award van de Code
Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. Het publiek (jij dus!) kan online stemmen op zijn of haar favoriet. Daarom stelt Service Management deze week (in willekeurige volgorde) elke dag één van de finalisten aan je voor. Met vandaag: TNO en Gom Offices.

In het kort
TNO besloot tijdens de lockdown vanwege COVID-19, het bestaande schoonmaakcontract te respecteren om te voorkomen dat de schoonmaakmedewerkers zich zorgen zouden moeten maken over hun werk of contract. Samen met Gom Offices werden de werkzaamheden tijdens de coronaperiode alternatief, flexibel en kostenneutraal ingevuld.

Aandacht voor schoonmaakmedewerkers

TNO en Gom Offices werken al sinds 2017 met elkaar samen. Aandacht voor de schoonmaakmedewerkers loopt vanaf het begin al als een rode draad door de samenwerking heen. Zo kreeg dit een belangrijke plek in de aanbestedingsdocumenten en ondertekende TNO als een van de eerste opdrachtgevers de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Hoe dat zich uit in de praktijk? Van traktaties namens TNO bij jubilea, tot aan een realistische werkdruk in het resultaatgerichte contract.

Schoonmaakcontract respecteren

Vanwege de coronacrisis is de bezetting van de TNO-kantoren nog maar twintig procent. Maar in plaats van het schoonmaakcontract af te schalen, heeft TNO ervoor gekozen om het bestaande contract te respecteren. Dat betekent dat het hele schoonmaakteam van Gom Offices (elke dag veertig medewerkers) gewoon 'normaal' blijft werken in de twaalf schoon te maken panden.

De partners zoeken samen naar alternatieve en flexibele invulling van de werkzaamheden. Zo lopen de schoonmaakmedewerkers extra rondes voor alles touchpoints op de locaties en worden periodieke werkzaamheden (zoals vloeronderhoud) naar voren geschoven.

Schoonmakers voelen zich gewaardeerd

Naast dat dit voor de twee partners natuurlijk fijn is, is het vooral positief voor de schoonmaakmedewerkers. Zij hoeven zich immers geen zorgen te maken over of ze nog wel werk hebben.

Het team kenmerkt zich door laag verloop en weinig verzuim. Een student van de Hogeschool Rotterdam onderzocht voor haar afstudeeronderzoek over werkgeluk twee locaties van TNO. Daaruit bleek dat de schoonmaakmedewerkers zich oprecht gewaardeerd voelen, zowel door TNO als door Gom.

Stemmen voor de Best Practice Award kan via dit online formulier tot en met 4 september.

Meest recent

Branche

Partners