Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fedde Monsma duikt namens Schoonmakend Nederland eerste cao-onderhandelingen in

Fedde Monsma is sinds vier maanden manager cao, arbeidsverhoudingen en projecten bij brancheorganisatie Schoonmakend Nederland. Hij gaat daarmee op 4 oktober ook zijn eerste cao-onderhandelingen voor de schoonmaak-cao in.

Na internationaal vakbondswerk en eindverantwoordelijkheid voor alle cao’s in de detailhandel (waaronder supermarkten en Ahold) bij het CNV, besluit hij aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. Als manager modernisering arbeidsvoorwaarden werkt hij bij de sportwerkgevers en als manager arbeidsvoorwaarden bij BOVAG. En nu is hij Manager cao bij Schoonmakend Nederland en mag hij direct aan de slag met de komende cao-onderhandelingen. "En daar heb ik veel zin in, in deze mooie sector."

Inrichting van een moderne polder

Monsma schreef een boek over de arbeidsmarkt: Poldermodel 3.0, de toekomst van arbeidsverhoudingen. "Tijdens het schrijfproces ben ik gaan hopen dat het een aanzet is voor vakbonden en werkgevers, maar ook voor de politiek, om eens goed naar zichzelf en om zich heen te kijken naar alle kansen die er liggen. Ik weet zeker dat het kan leiden tot een inrichting van een moderne polder.’

Geen woorden, maar daden

Monsma vertelt op de website van Schoonmakend Nederland met gepaste trots over dat hij aan tafel zat met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Geen woorden, maar daden heet het essay over de toekomst van ‘de polder’ dat hij schreef voor het ministerie van SZW naar aanleiding van zijn boek. De centrale vraag was hoe ambtenaren in de toekomst gezamenlijke belangen bij elkaar kunnen brengen en draagvlak kunnen verkrijgen voor sociaal beleid. "Mij is gevraagd met name het thema over het klassieke (overleg-) model op te pakken: als het klassieke model niet meer levensvatbaar is: hoe vernieuwen belangengroepen klassieke ideeën van legitimiteit en representativiteit? Nu moet Wouter alleen nog naar me luisteren", zegt hij grinnekend.

Fikse loonsverhogingen in nieuwe cao's

Branche Nieuws

Fikse loonsverhogingen in nieuwe cao's

Terwijl de onderhandelingen voor schoonmaak-cao nog in volle gang zijn, meldt Nu.nl dat er in andere branches de afgelopen maand fikse loonsverhogingen zijn afgesproken.
Start cao-schoonmaak onderhandelingen: FNV wijst werkgevers op niet nakomen cao

Branche Nieuws

Start cao-schoonmaak onderhandelingen: FNV wijst werkgevers op niet nakomen cao

Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV gingen maandag 4 oktober voor het eerst om tafel om te onderhandelen over de nieuwe cao-schoonmaak. Het was aftasten, maar het was ook scherp. FNV confronteerde de werkgevers. Schoonmaakbedrijven leven volgens de vakbond de cao niet na.
Onderhandelingen schoonmaak-cao: FNV legt eisen op tafel

Branche Nieuws

Onderhandelingen schoonmaak-cao: FNV legt eisen op tafel

Maandag 4 oktober starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 125.000 schoonmakers in Nederland. Vakbond CNV deelde eerder deze week al haar 'wijzigingsvoorstellen'. Nu legt ook FNV Schoonmaak haar 'eisen' op tafel. "Wij hebben tijdens de coronacrisis keihard doorgewerkt om Nederland schoon te houden. Nu is het moment om daar wat voor terug te krijgen," zegt Khadija Tahiri, president FNV Schoonmaak.
Werkgevers: "Personeelstekort los je niet op met loonsverhoging"

Branche Nieuws

Werkgevers: "Personeelstekort los je niet op met loonsverhoging"

Daags voordat de onderhandelingen voor de nieuwe schoonmaak-cao gaan beginnen, is er een discussie ontstaan tussen werkgevers en vakbonden. Wat is de beste oplossing voor het heersende personeelstekort? Loonsverhoging of meer uren?
Schoonmaakmedewerkers positief over hun vak én werkgever

Branche Nieuws

Schoonmaakmedewerkers positief over hun vak én werkgever

Maar liefst 93,3 procent van de werknemers in de schoonmaakbranche waardeert het werk met een voldoende of hoger. Een grote meerderheid hiervan (61,7 procent) geeft het eigen werk zelfs een 8, 9 of 10. 72 procent geeft aan geen ander werk te willen doen. Het zijn een aantal uitkomsten van het brede medewerkersonderzoek van Schoonmakend Nederland onder bijna 3.000 medewerkers in de schoonmaak.

Meest recent

Branche

Launching Partners