Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Het begin van het nieuwe jaar luidt vaak ook aanpassingen of nieuwe wetten en regels op. Dat is ook in 2023 het geval. Welke nieuwe wetten en wetswijzigingen staan op stapel voor mkb'ers in de schoonmaakbranche? Service Management licht een aantal veranderingen toe.

Ondernemers in het mkb gaan bijvoorbeeld meer vennootschapsbelasting betalen. Ook gaat het minimumloon met ruim tien procent omhoog. Wel ontvangen zij een lagere energierekening voor hun bedrijf vanwege een prijsplafond.

Vennootschapsbelasting gaat omhoog

Door twee veranderingen betaal je in 2023 meer vennootschapsbelasting.

  • Allereerst gaat de schijfgrens vennootschapsbelasting omlaag van 395.000 naar 200.000 euro. Is je winst groter? Dan valt het gedeelte van de winst dat boven 200.000 euro uitkomt in schijf 2. Door de verlaging van de schijfgrens valt je winst sneller in schijf 2 en betaal je meer belasting.

  • Daarnaast gaat het tarief voor vennootschapsbelasting in de eerste schijf omhoog van 15 naar 19 procent. Dit betekent dat je in schijf 1 meer belasting betaalt, namelijk 19 procent over 200.000 euro. Is je winst groter? Dan valt het gedeelte dat boven 200.000 euro uitkomt in schijf 2. Over dit gedeelte betaal je 25,8 procent belasting. Dit tarief is hetzelfde als in 2022. De ingangsdatum van deze wetswijziging (1 januari 2023) is nog niet definitief.

Minimumloon gaat ruim tien procent omhoog

Het wettelijk minimumloon stijgt per 1 januari 2023 met ruim tien procent. Eerder zou het minimumloon in drie jaarlijkse stappen omhoog gaan tot in totaal 7,5 procent. Dit is aangepast naar een verhoging van ruim tien procent in één keer per 1 januari 2023. De AOW en minimumuitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, stijgen mee.

Kosten omlaag brengen

Veel ondernemers besparen op de stijgende kosten door onder meer zuiniger en efficiënter te werken. Andere opties zijn het doorvoeren van prijsverhogingen, besparen (zuinig omgaan met licht en temperatuur verlagen) en andere keuzes maken (aanpassen producten, pand, korting bieden voor snelle directe betalers, klanten vooruit laten betalen, of focus op hogere besteding per klant door meer service te bieden).

Prijsplafond op energie

In 2023 krijg je hulp bij het betalen van de energierekening van je bedrijf in de vorm van een prijsplafond. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Op je energierekening zie je of je een aansluiting hebt als kleinverbruiker. Het prijsplafond betekent dat je straks 1,45 euro per m3 gas betaalt tot een maximum van 1.200 m3 en 0,40 eurocent per kWh voor elektriciteit tot een maximum van 2.900 kWh. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023.

TEK-regeling

Ondernemers die veel energie verbruiken kunnen de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) aanvragen of bij de gemeente informeren of zij energietoeslag bieden. De TEK-regeling is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Meer informatie staat op rvo.nl/tek.

Afschermen bezoekadres Handelsregister

Het is sinds 15 december 2022 mogelijk om je bezoekadres in het Handelsregister af te schermen als er sprake is van een (mogelijke) dreiging voor jezelf of een medebewoner als gevolg van de beroepsuiting. Het postadres is en blijft een openbaar gegeven zodat de onderneming bereikbaar blijft.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste kilometervergoeding gaat in 2023 omhoog naar 21 cent. Als ondernemer mag je dit bedrag van de winst aftrekken voor zakelijke ritten met je privé auto, motor of fiets. Als werkgever mag je die 21 cent per kilometer ook onbelast aan je personeel vergoeden. Dat geldt voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers met een eigen vervoermiddel. Per 2024 stijgt de onbelaste kilometervergoeding verder naar 22 cent.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Werk je minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek gaat in 2023 met 1.280 euro naar beneden en bedraagt dan 5.030 euro. Dat is een grotere verlaging dan de eerder aangekondigde afbouw. Je gaat dus meer belasting betalen. De regering bouwt de zelfstandigenaftrek de komende jaren stapsgewijs verder af tot 900 euro in 2027.

Verbod op energie onzuinige kantoren

Een kantoorgebouw moet ten minste energielabel C hebben. Het verplichte energielabel C geldt voor kantoren met tenminste 100 m2 oppervlakte waarbij minimaal de helft van de totale gebruiksoppervlakte van het pand wordt gebruikt voor kantoorfuncties. Zowel kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben een labelplicht. Je riskeert een boete of sluiting van je kantoorpand wanneer het pand energielabel D of lager heeft.

Bron: KVK