"De schoonmakers waren fantastisch tijdens Euro 2020"

"De schoonmakers waren fantastisch tijdens Euro 2020"

Daags nadat het Nederlands elftal een belangrijke stap zette richting deelname aan het WK in 2022 door Turkije met 6-1 te verslaan, werd in de Johan Cruijff ArenA teruggeblikt op Euro 2020. Niet op de prestatie van Oranje, maar wat er op facilitair gebied allemaal kwam kijken bij het voetbaltoernooi. Dit gebeurde tijdens het Zomerevent op 8 september van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR). Service Management was aanwezig als toeschouwer en luisterde aandachtig mee.

De opluchting en tegelijkertijd enthousiasme was duidelijk voelbaar bij de leden van VSR. Nu het coronavirus langzaamaan wordt beteugeld, was het weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen en bij te praten over de laatste stand van zaken in de schoonmaakbranche. Het geboden decor, het House of Legends in de Johan Cruijff ArenA, was daarvoor de perfecte locatie.

Live én fysiek**

“Eindelijk kunnen we weer live én fysiek bij elkaar zijn”, zei Diane van Dijk, voorzitter van VSR, bij aanvang van het event. “Hoewel de formaliteiten die kleven aan het coronavirus beginnen te wennen, is het superleuk om weer een keer bij elkaar in één zaal te zitten.”

Van Dijk stond bij haar openingswoord stil bij het coronajaar van VSR. “Het jaar stond in het teken van samenwerking. Met nieuwe en met oude partijen. Zo werken en werkten wij veel samen met de NVZ en Schoonmakend Nederland. Ook om te komen tot het komende Hygiëneforum in oktober. Wij willen continu informeren over het belang van goede hygiëne en dat doen wij op het forum, maar ook via andere losse activiteiten zoals webinars.”

Eindelijk kunnen we weer live én fysiek bij elkaar zijn

Diane van Dijk, voorzitter VSR

Meer dan alleen een voetbalstadion**

Nadat Van Dijk het event had geopend, gaf zij het woord aan Henk van Raan, Chief Innovation Officer en Director Facility Management van de Johan Amsterdam ArenA. Van Raan benadrukte de ambitie om van het stadion het meest innovatieve stadion ter wereld te maken. “Bij de opening van het stadion in 1996 was het de doelstelling om het op termijn zelfredzaam te maken. Om waarde te creëren door te innoveren. Zonder daarbij financiële steun te krijgen van de overheid.”

In 2010 volgde een belangrijke stap. De wethouder van Amsterdam kwam met de vraag of het stadion de koploper wilde worden van de hoofdstad op het gebied van duurzaamheid. “Destijds was het nog een geitenwollen sokken-onderwerp, maar er is sprake van een dusdanige ontwikkeling dat je nu eigenlijk geen keuze hebt om erin mee te gaan. Wij hebben in de jaren die volgden flinke stappen gezet en sinds 2015 zijn we inpandig volledig van het gas af en is alles elektrisch. Bovendien produceren we onze eigen energie met de zonnepanelen die op het dak liggen. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn leidend in onze bedrijfsvoering.”

De uitdaging van Euro 2020**

In de Johan Cruijff ArenA werden afgelopen zomer vier voetbalwedstrijden gespeeld tijdens Euro 2020. Drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal en één kwartfinale. Het was een flinke uitdaging, schetste Van Raan. “Door het coronavirus was het natuurlijk niet mogelijk om het stadion te gebruiken met een volledige capaciteit. Slechts een beperkt aantal fans mochten aanwezig zijn. En al die fans moesten worden getest. Hiervoor werd ook een testlocatie ingericht in de buurt van het stadion. Daarnaast plaatsten we 450 desinfectiezuilen en waren er afvalbakken die alleen voor mondmaskers waren. Een enorme opgave dus, die zonder de schoonmakers zeker niet was gelukt. Zij hebben rondom en tijdens de wedstrijden een fantastische prestatie geleverd.”

Henk van Raan: "Euro 2020 was en enorme opgave, die zonder de schoonmakers zeker niet was gelukt"

Veilig voelen**

Het coronavirus heeft het wereldbeeld van mensen veranderd, vervolgde Van Raan zijn verhaal. “Dit zorgde niet alleen tijdens Euro 2020 voor een uitdaging, maar ook voor de toekomst. Hoe gaan wij de mensen die voetbalwedstrijden en ook concerten bezoeken zich veilig laten voelen?”, wierp hij de vraag op. “Het is een uitdaging waar wij het antwoord nog niet op weten. De samenleving is namelijk anders gaan kijken op wat schoon en gezond is.”

Gebruik van technologie

Met behulp van de technologie die al voorhanden is en zich nog verder ontwikkelt, wil de Director Facility Management van de Johan Amsterdam ArenA inzicht krijgen hoe schoonmaakwerk in de toekomst geoptimaliseerd kan worden. “Er kan meer gedaan worden om van gebouwen een gezondere omgeving te maken voor de gebruiker”, stelde hij tijdens zijn presentatie. “Er is daarvoor kennis en data nodig. Hiervoor is samenwerking nodig tussen partners in de keten, maar mensen moeten zelf ook aan de slag om hun gedrag te verbeteren.”

Schoonmakers staan op het podium

Diane van Dijk besloot de middag met een positief woord over de schoonmaakbranche. “Nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor de schoonmaak en wordt het belangrijker gevonden dan ooit. De schoonmakers staan terecht op het podium. Nu is het alleen de vraag hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Waarbij een antwoord gevonden moet worden hoe de schoonmakers op dat podium blijven staan.”

Rondleiding

Na de verhalen van Diane van Dijk en Henk van Raan, kregen de leden van VSR nog een kijkje in de keuken van de Johan Cruijff ArenA. Onder leiding van een gids zagen ze de kleedkamers en konden ze op de stoel zitten van Ajax-trainer Erik ten Hag aan de rand van het veld.