Cao-schoonmaak: CNV vindt loonbod werkgevers veel te weinig

Cao-schoonmaak: CNV vindt loonbod werkgevers veel te weinig

Jan Kampherbeek, Onderhandelaar namens vakbond CNV Vakmensen, noemt het loonbod dat werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland op tafel heeft gelegd veel te weinig. "Het lijkt een behoorlijk bod, maar in koopkracht ga je er nauwelijks op vooruit."

De werkgevers willen toewerken naar 14 euro in de hoogste loonschaal in 2,5 jaar tijd. “Maar dat bod moet wel gezien worden in samenhang met het gehele pakket”, zei Fedde Monsma, manager Cao, Arbeidsverhoudingen en Projecten, er meteen achteraan.

"Dat loonbod is nauwelijks genoeg om de gestegen prijzen te compenseren. Veel te weinig dus", reageert Kampherbeek. Opvallend is dat CNV wel tot een verdeling van stijging van loon per jaar komt, daar waar Monsma deze tegenover Service Management nog open liet. “Als we heel snel naar die 14 euro willen, zouden we dus de kosten vooral in het begin moeten pakken.” CNV komt tot de volgende verdeling:
2% per 1 januari 2022
1,5% per 1 januari 2023
1% per 1 juli 2023
1% per 1 januari 2024
1,55% per 1 juni 2024

Dezelfde toeslagen in hotels

Ook op andere voorstellen bieden werkgevers onvoldoende, stelt Kampherbeek. "Zo vinden wij dat de hotelschoonmakers in het weekend dezelfde toeslagen moeten krijgen als andere schoonmakers die in het weekend werken. Werkgevers willen dat niet, omdat het in deze coronatijd onduidelijk is hoe de bezetting van de hotels gaat worden."

Minimaal 1 uur betaling

CNV Schoonmaak vindt ook dat er minimaal 1 uur betaald moet worden als een schoonmaker aan het werk gaat, ook al is minder tijd bij de klant afgesproken. Kampherbeek: "Ook dat willen de werkgevers niet. Er zou veel werk verloren gaan als elke klant die minder dan 1 uur laat schoonmaken wel 1 uur zou moeten betalen. Wij geloven daar niets van. Sowieso vinden we dat iemand niet voor minder dan 1 uur naar zijn werk kan gaan."

3 jaar voor je AOW

De vakbonden hebben voorgesteld dat iedereen die meer dan 20 uur per week werkt en langer dan 10 jaar in de schoonmaak werkt, eerder zou moeten kunnen stoppen met werken. Kampherbeek: "De werkgevers willen daar wel over praten, maar vakbonden willen dit graag mogelijk maken 3 jaar voor je AOW. Werkgevers vinden 1 jaar wel voldoende."

Wel overeenstemming

Kampherbeek behandelt ook de punten waar volgens hem wel overstemming over is. "Schoonmakers moeten gratis gebruik kunnen gaan maken van financieel advies door adviseurs die veel weten van de regelingen in de sector. Bijvoorbeeld als het gaat over je pensioen, maar ook als je in de financiële problemen zit."

Hotelschoonmakers moeten in het weekend dezelfde toeslagen krijgen als andere schoonmakers die in het weekend werken

Jan Kampherbeek, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen

Scholingspot blijft bestaan

De door CNV in het verleden bevochten scholingspot blijft ook bestaan en wordt zelfs uitgebreid. "Hiermee kun je een opleiding gaan volgen die je verder helpt aan werk buiten de schoonmaak. Wil je een andere functie binnen de branche en heb je daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld bij de keuze voor een opleiding of het vinden van een nieuwe werkplek, dan kan dat."

Steeds meer zaken online

"Kampherbeek vervolgt: "We gaan schoonmakers de mogelijkheid geven om te leren beter met de computer te werken. Steeds meer zaken moet je tegenwoordig online regelen. Ook op het werk neemt het werken met computers toe. De nieuwste machines werken ook steeds meer met een computer. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar valt wel te leren. Dat moet dan wel geregeld worden."