Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Blog Ronald Bruins: de schoonmaakbranche is wel innovatief

Nieuwe technieken of technologieën doen met rasse schreden hun intrede in de schoonmaakbranche. Robots zijn niet meer weg te denken en krijgen momenteel naast de schoonmaker echt een rol in een soort co-creatie. Daar lossen ze daadwerkelijk een klein deel van de krapte van de arbeidsmarkt op.

Het schoonmakerbestand vergrijst en meer mensen krijgen we dus niet binnen de komende jaren. We moeten het als schoonmaakbedrijven dus slimmer aanpakken. De schrobzuigrobot kan bijvoorbeeld in een school de gangen pakken, terwijl de schoonmaker zich focust op de lokalen.

Of in een hotel: de schoonmaker neemt de kamers onder handen, terwijl de robot het tapijt op de gang stofzuigt. Nee, dat is geen science fiction, maar kan daadwerkelijk al zo gebeuren. Alhoewel ik me ook besef dat er een prijskaartje van tienduizenden euro’s aan een schoonmaakrobot hangt. Dat is veel geld, maar wellicht word je als schoonmaakbedrijf wel gedwongen zo’n robot in dienst te nemen. Omdat je onvoldoende/geen handjes kunt vinden.

Branche

Hip filmpje in de app

Digitale systemen deden hun intrede, waarmee je een ruimte na gedane schoonmaak kon afvinken. Die systemen evolueren zich tot taakplanners voor de schoonmakers, waarbij hij of zij in zijn eigen taal ook een instructie krijgt. Vaak gevolgd door een hip filmpje in de app. Nieuwe tak van sport – en waar ik erg van opkeek – is het toevoegen van kunstmatige intelligentie aan zo’n app. Daarbij bekijkt het programma op basis van zes foto’s van een hotelkamer niet alleen of het dekbed goed ligt, maar ziet de app ook de vlekken in de kamer. Natuurlijk zegt dat niets over of zo’n kamer bacteriologisch schoon is. Maar je kunt het mijns inziens wel inzetten als hulpmiddel. Zeker in een omgeving die, als deze is aangepakt, standaard hetzelfde zou moeten zijn.

Leren uit schoolboeken of in een klasje is maar saai. Gamification maakt leren met spelletjes leuk.

Speel een spelletje

Nog een vinding… Leren uit schoolboeken of in een klasje is maar saai. Gamification zoals toegepast door schoonmaakbedrijf Blinck en Bedrijfshelden maakt leren met spelletjes leuk. Aan de roulettetafel (natuurlijk niet met echt geld) leren schoonmakers daarbij bijvoorbeeld over gastvrijheid. Ook dat scharen we onder innovatie. Zo zijn er talloze voorbeelden van schoonmaakbedrijven, groothandels en toeleveranciers die weer met iets nieuws komen. Vaak op weg in hun ontwikkeling in thema’s als duurzaamheid en digitalisering.

Daarmee kom ik tot mijn slotsom: wie nu nog zegt dat de schoonmaakbranche niet innovatief is, kan ik moeilijk nog geloven. Die persoon heeft onder een steen gelegen, zeker de afgelopen tien jaar.

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management (ronaldbruins@vmnmedia.nl)

Werkplekonderzoek: "Je komt er niet meer met een vast schoonmaakprogramma”

Hygiëne Verdieping

"Je komt er niet meer met een vast schoonmaakprogramma"

Organisatieadviesbureau TwynstraGudde voerde in opdracht van beroepsvereniging Facility Management Nederland onlangs het Facility & Workplace Management marktonderzoek 2021 uit. We spraken met Corinna van Diepen – Knegjens, partner bij TwynstraGudde, en Diane van Dijk, bestuurslid bij FMN, over de gevolgen van Covid-19 voor schoonmaak.
Schoonmaak goed vertegenwoordigd in MT500: CSU en Asito spannen kroon

Branche Nieuws

Schoonmaak goed vertegenwoordigd in MT500: CSU en Asito spannen kroon

De schoonmaakbranche is goed vertegenwoordigd in de MT500 van 2021. Dat is een overzicht van de 500 bedrijven met de beste reputatie van Nederland, jaarlijks opgesteld door MT/Sprout. Schoonmaakbedrijven CSU en Asito spannen dit jaar de kroon.
CNV roept werkgevers op met stevige loonsverhoging te komen

Ondernemen Verdieping

CNV roept werkgevers op met stevige loonsverhoging te komen

Vakbond CNV vindt dat werkgevers snel met een stevige loonsverhoging voor het personeel moeten komen. Dat zegt de bond in een reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau waaruit naar voren komt dat de economie sneller dan verwacht herstelt. “De tijd van krenterigheid is nu echt voorbij”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Nieuwe directeur Bob Mols vormt ‘kroonjuweel’ Asito om: “Flexibiliteit en segmentering zijn essentieel”

Ondernemen Verdieping

Nieuwe directeur Bob Mols vormt ‘kroonjuweel’ Asito om: “Flexibiliteit en segmentering zijn essentieel”

Bob Mols, voorheen CEO van Facilitair dienstverlener Heyday, werd in februari algemeen directeur bij schoonmaakbedrijf Asito. Daarmee bleef hij binnen de ADG dienstengroep, maar ging hij van het leveren van coördinatie, regie en advies naar het daadwerkelijk leveren van diensten.

Meest recent

Branche

Partners