Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

ABN AMRO voorspelt lichte groei voor de zakelijke dienstverlening in 2023

Uit de sectorprognose van ABN AMRO blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven uitdagende tijden tegemoet gaat. Langdurig hoge energieprijzen, stijgende rente en loonkosten en een naderende recessie zorgen voor terughoudendheid om geld uit te geven. Toch is voor de zakelijke dienstverlening, waar ook de schoonmaaksector onder valt, het verhaal niet zonder meer alleen negatief.

In de meeste sectoren is de druk op winstmarges hoog en dat blijft nog wel even zo. De hoge kosten die gemaakt worden, kunnen bedrijven in veel gevallen niet doorberekenen. Uit het onderzoek van ABN blijkt dat dat geldt voor 58 procent van de ondernemers. In meerdere sectoren verwacht de bank dan ook krimp in 2023. Hieronder vallen de industrie (-3 procent), de vrijetijdssector (-1 procent) en vastgoed (-6 procent).

Licht positief voor schoonmaak

Andere sectoren kunnen echter wel een kleine groei verwachten in 2023 ten opzichte van 2022. Dat geldt voor de transportsector (+1 procent), TMT (+4 procent) en de zakelijke dienstverlening (+2 procent). De schoonmaak valt onder die laatste. Het grootste knelpunt in deze sector is het grote personeelstekort, wat weer kan leiden tot een stijgende werkdruk. 53 procent van de ondernemers in deze sector gaf in de periodieke Conjunctuurenquête aan dat het tekort aan arbeidskrachten voor hen op het moment de grootste belemmering vormt. Uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO bleek dat ook de gezondheid van werknemers in deze sector onder druk staat. Het is waarschijnlijk dat beide gegevens elkaar versterken en dat de werkdruk dus aan de grondslag ligt voor het verminderde welzijn. Verder komt uit de enquête naar voren dat 52,6 procent van de zakelijke dienstverleners de gestegen kosten niet of nauwelijks kan doorberekenen. Iets meer zakelijke dienstverleners kunnen de kosten dus wel doorberekenen, vergeleken met het landelijke percentage van 58 procent.

Lichtpunten

Over het geheel genomen verwacht ABN AMRO nog wel een groei voor 2023, maar met 0,7 procent is die erg gematigd. Daarbij zal er zeker in de eerste maanden van 2023 nog negatieve groei zijn. De prognose voor de tweede helft van 2023 is wat positiever. “De economie gaat een zeer uitdagende periode tegemoet, maar hoewel de algehele trend er één is van lagere groei zijn er ook lichtpunten”, zegt Albert Jan Swart, Sector Econoom Industrie en Transport & Logistiek van ABN AMRO. “Zo zien we dat de prijzen voor grondstoffen en energie sinds een aantal maanden licht zijn gedaald. Ook lijken internationale bevoorradingsketens die door de coronacrisis verstoord waren, zich te herstellen, wat onder meer te zien is in dalende prijzen voor containervervoer. Om energiekosten van ondernemers te verlagen en zo het verdienvermogen te vergroten, maakt het kabinet ook extra geld beschikbaar voor verduurzaming via de bestaande energie- en milieu-investeringsaftrek.”

Lees hier het hele rapport >> abn-amro-sectorprognoses-2023.pdf

Bart Godding: “Neem de tijd om een andere houding en gedrag tussen de oren te krijgen”

Hospitality Verdieping

Bart Godding: “Neem de tijd om een andere houding en gedrag tussen de oren te krijgen”

Volgens Bart Godding, Managing Director bij FairField -Training - Coaching - Performance, grijpen de ontwikkelingen in dagschoonmaak, de krapte op de arbeidsmarkt en het belang van operationeel managers in de schoonmaak in elkaar als je gastvrijheid tussen de oren wilt krijgen. “Neem daarom de tijd voor zo’n grote verandering.”
Blog Bert van Boggelen: Vuilmakers

Branche Blog

Blog Bert van Boggelen: Vuilmakers

Tot voor kort was de opdrachtgever de baas en boog de opdrachtnemer voor zijn wensen, uit angst een klant te verliezen. Nu zijn de rollen omgedraaid. De opdrachtgever moet zijn best doen om een schoonmaakbedrijf te vinden dat wil en kan leveren. Samen hebben ze eenzelfde probleem: er zijn steeds minder schoonmakers te vinden.
Zo krijg je grip op omzetverlies

Ondernemen Nieuws

Zo krijg je grip op omzetverlies

Geldzorgen zijn voor veel ondernemers de realiteit. Misschien dreigen wel schulden als je nu geen stappen onderneemt. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar kom juist in actie en beperk de kans op schulden.
Nationaal Onderzoek Facilitaire Innovatie 2023: tevredenheid en beleving zijn topprioriteit

Innovatie Nieuws

Nationaal Onderzoek Facilitaire Innovatie 2023: tevredenheid en beleving zijn topprioriteit

De focus van facilitair management ligt in 2023 op de tevredenheid en beleving van locatiegebruikers. De uitdagingen zijn groter en liggen met name in de energiecrisis, de krapte van de arbeidsmarkt en het maximaliseren van de bezetting van panden. Dat blijkt uit het Nationaal Facilitaire Innovatie 2023.
Het aantal faillissementen in 2022 eindigt wederom historisch laag

Branche Nieuws

Het aantal faillissementen in 2022 eindigt wederom historisch laag

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de laatste faillissementscijfers voor 2022 bekendgemaakt. Daarmee kunnen we de balans opmaken voor het gehele jaar. De conclusie is dat in 2022 historisch weinig bedrijven de deuren sloten. Alleen in 2021 was het aantal faillissementen lager sinds de start van de statistiek in 1981.

Meest recent

Branche

Partners