Van VVD tot aan Forum voor Democratie… Op volgorde van de huidige zetelverdeling spitte Service Management de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen door. Op zoek naar de plannen die relevant zijn voor de schoonmaakbranche. Dat hebben we gebundeld in een gratis whitepaper (die je HIER kunt downloaden). Elke dag zetten we de spotlight op een andere partij. Met vandaag: de SGP.
De SGP (3 zetels) vindt dat in de (fiscale) wetgeving de draagkracht van huishoudens het uitgangspunt moet zijn. “Waarbij zowel het aantal volwassenen als het aantal kinderen een rol speelt. De financiële middelen die gezinnen nodig hebben om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften dienen vrijgesteld te worden van belastingheffing. De miljarden belastinggeld die nu bestemd zijn voor de kinderopvangtoeslag, moeten gebruikt worden om álle gezinnen te ondersteunen. Dat kan eenvoudig en efficiënt door het kindgebonden budget en de kinderbijslag te verhogen.”
De financiële middelen die gezinnen nodig hebben om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften dienen vrijgesteld te worden van belastingheffing
Fiscaal waardering voor inzet
Het belastingstelsel moet eenverdieners niet afstraffen, maar stimuleren, stelt de SGP. “Zij verdienen, ook fiscaal, waardering voor hun onmisbare inzet voor de samenleving. Wie mantelzorg verricht, moet daarvoor niet in fiscale zin worden ‘afgestraft’.” Arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten meer mogelijkheden bieden voor aanpassing aan de behoeften en omstandigheden van de werkgever. “Inzake inhoud, tijd en plaats, rekening houdend met redelijke verwachtingen en wensen van de werknemer. Binnen een contract voor onbepaalde tijd dient minimaal per kwartaal een vast aantal arbeidsuren overeengekomen te worden. Dat biedt de werknemer voor een langere termijn inkomenszekerheid, terwijl de werkgever flexibiliteit moet houden om de inzet van de uren te bepalen.”
Gelijk werk, gelijke behandeling
Bij de beoordeling van de contractvorm en de toepasselijke arbeidsvoorwaarden moet wat betreft de partij Kees van der Staaij de feitelijke situatie waarin het werk wordt verricht meer gewicht in de schaal leggen. “Alleen zo kunnen werkenden voor gelijk werk zoveel mogelijk gelijk worden behandeld. Uiteraard houdt de werkgever de ruimte voor het voeren van goed werkgeverschap, maar wordt hiermee ongewenste ongelijkheid tegengegaan. Ook platformen die diensten bemiddelen moeten minimale arbeidsvoorwaarden garanderen, zoals de rusttijden van de werkers die bij het platform zijn aangesloten. De overheid verkent met de sociale partners de mogelijkheden om te komen tot dunnere cao’s die meer ruimte laten voor goede afspraken tussen individuele werknemers en werkgevers.”
Opgescheept met flexcontract
Jongeren zitten vaak opgescheept met een flexcontract, constateert de SGP. “Daardoor kunnen ze vaak geen hypotheek krijgen en zijn ze extra kwetsbaar tijdens, bijvoorbeeld, de coronacrisis. Daarom moet er gekeken worden naar manieren om jongeren vaker naar een vaste baan te krijgen.”
Het is volgens de partij belangrijk dat er een duidelijke afbakening komt tussen zzp’ers die echte ondernemers zijn, en zzp’ers die feitelijk gezien werknemers zijn. “Als iemand op vrijdag het kantoor of de werkplaats verlaat als werknemer en op maandag als zelfstandige terugkomt om hetzelfde werk te doen, is er meestal geen sprake van gezond zzp-schap. Daarom: ‘echte’ zzp’ers moeten de ruimte krijgen, schijnzelfstandigheid moet tegengegaan worden.”
Lusten en lasten zzp’ers
Zelfstandigen zonder personeel moeten bewust worden gemaakt van de lusten én de lasten van het zzp-schap. “Een zzp’er krijgt niet alleen ruimte om te ondernemen, hij of zij krijgt ook te maken met het risico op arbeidsongeschiktheid of inkomensterugval. Als (potentiële) zzp’ers meer oog hebben voor bijvoorbeeld de risico’s van het zzp-schap, kan voorkomen worden dat werknemers onbewust het zzp-schap inrollen. Zo kan uiteindelijk schijnzelfstandigheid voorkomen worden. Zzp’ers dienen niet verplicht te worden tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zij gegarandeerd de verantwoordelijkheid nemen om zelf andere, passende maatregelen voor dit risico te treffen. Dit kan het opbouwen van een eigen vermogen zijn, het aanhouden van kapitaal in de eigen onderneming of door gebruik te maken van een voorziening zoals een broodfonds. Zzp’ers die wél een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen afsluiten, moeten daar de ruimte voor hebben.”
Verzekeringsplicht
Varianten die volgens de SGP overwogen kunnen worden, zijn een verzekeringsplicht voor volledige en blijvende arbeidsongeschiktheid, of een basisverzekering voor alle werkenden. “In alle gevallen geldt dat gemoedsbezwaarden de mogelijkheid moeten hebben om niet deel te nemen aan een regeling met een verzekeringskarakter.”
De fiscale behandeling van zzp’ers moet beter aansluiten op hun positie op de arbeidsmarkt. “Enerzijds moeten zij de middelen en de ruimte hebben om hun sociale zekerheid (arbeidsongeschiktheid, pensioen) op een goede manier vorm te geven. Anderzijds moet voorkomen worden dat er een oneigenlijke aantrekkingskracht van het zelfstandig ondernemerschap ontstaat door fiscale prikkels. Een fiscale aftrek moet wel blijven bestaan, met name voor ondernemers in de startfase.”
Eenvoudige ondersteuning
Gemeenten krijgen een bonus voor iedere nieuwe werkgever die door gemeentelijke bemiddeling mensen met een beperking of oudere werknemers in vaste dienst neemt. “Werkgevers moeten erop kunnen rekenen dat eenvoudige ondersteuning beschikbaar is wanneer zij werknemers met een beperking in dienst nemen. Zo moet de no-riskpolis breed beschikbaar zijn. Jongeren uit het praktijkonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs moeten automatisch in het doelgroepenregister komen, zodat werkgevers kunnen rekenen op de nodige ondersteuning en voordelen.”
Werkgevers krijgen, zoals afgesproken bij de uitvoering van het sociaal akkoord, het wettelijk recht om mensen met een beperking in dienst te nemen tegen betaling van het minimumloon. “Werkgevers kunnen oudere werknemers gedurende het eerste jaar zonder werkgeverslasten in dienst nemen tegen betaling van het minimumloon, mits zij na een jaar een vast dienstverband tegen cao-loon garanderen. Overheden maken bij aanbestedingen actief gebruik van de mogelijkheden om voorwaarden te hanteren om de inzet van werknemers met een beperking te garanderen.”
Pakkans bij fraude te laag
De EU-regels voor detachering vanuit andere lidstaten moeten er volgens de SGP toe leiden dat de loonkosten in het werkland gelijk zijn voor alle werknemers in een bepaalde sector. “De mogelijkheid om een vergoeding in te houden op het loon ten behoeve van huisvesting van werknemers moet blijven bestaan. Controle op de deugdelijkheid van de woonruimte en de daarbij behorende hoogte van de ingehouden vergoeding moet beter. Uitzendbureaus worden verplicht een passende waarborgsom te storten, zodat er genoeg geld is bij eventuele loonvorderingen. Alle overheden richten hun inkoop- en aanbestedingsprocedures zo in dat goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden gegarandeerd zijn. De pakkans bij fraude met uitkeringen is volgens de inspectie te laag. Er moet meer geld worden beschikbaar gesteld voor de opsporing van uitkeringsfraude en voor handhaving, bijvoorbeeld het betalen van de juiste inlenersbeloning.”
Alle overheden richten hun inkoop- en aanbestedingsprocedures zo in dat goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden gegarandeerd zijn
Recht op een uitkering
De regeling van de bijstandsuitkering moet voldoende stimulerend zijn om meer te werken en daarmee meer te verdienen. “Alleen mensen die zelf echt niet kunnen rondkomen hebben recht op een uitkering. Bij onvoldoende bereidheid om te werken, terwijl men hiertoe wel in staat is, vervalt het recht op bijstand.”
De verplichte loondoorbetaling bij ziekte door de werkgever duurt volgens de SGP in Nederland buitensporig lang. “Er wordt een begin gemaakt met verkorting door de termijn te beperken van twee jaar tot een periode van anderhalf jaar. Werkgevers kunnen niet meer bij CAO verplicht worden om meer loon door te betalen dan wettelijk is verplicht.”
Rekening houden met duur arbeidsrelatie
De premiebetaling voor arbeidsongeschiktheid moet rekening houden met de duur van de arbeidsrelatie, zodat werkgevers niet met hoge kosten opgezadeld worden bij werknemers die slechts relatief kort in dienst waren. “Ook in Nederland wordt een minimumuurloon ingevoerd, zodat werknemers in elke sector op hetzelfde minimumloon kunnen rekenen. Zo wordt uitbuiting of armoede tegengegaan. De hoogte van de bijstandsuitkering volgt de ontwikkeling van de inflatie en bedraagt ten hoogste de contractloonstijging. De werkloosheidsuitkering wordt korter, bij aanvang hoger en wordt vervolgens trapsgewijs afgebouwd. De duur van de WW gaat naar één jaar, waarbij de opbouw van rechten over een langere periode verloopt.”
In de WW moet niet automatisch een basisuitkering van drie maanden beschikbaar zijn bij herhaalwerkloosheid, maar geldt wat betreft de SGP altijd het opgebouwde aantal dienstjaren. “Het UWV biedt werkgevers die zelf het risico van arbeidsongeschiktheid van hun werknemers dragen (eigenrisicodragers) zekerheid over de verplichtingen bij re-integratie van werknemers. De transitievergoeding is niet alleen bedoeld als budget om ander werk te vinden, maar ook als compensatie voor ontslag. De vergoeding moet voor oudere werknemers weer rekening houden met alle gewerkte dienstjaren.”
Gezinnen uit armoede helpen
Gemeenten moeten volgens de partij voldoende ruimte hebben om gezinnen in armoede te helpen vanuit de bijzondere bijstand. “Financiële ondersteuning vanuit kerken en maatschappelijke organisaties mag niet direct en volledig verrekend worden met de uitkering. In alle gemeenten zouden erkende vrijwilligersorganisaties, zoals schuldhulpmaatje, voor schuldhulpverlening moeten zijn die zorgen voor coördinatie en deskundigheidsbevordering. Bij het vroegtijdig signaleren van schulden moet, waar nodig, ook een landelijk ‘schakelpunt’ bestaan. Daarmee kan voorkomen worden dat het schuldprobleem zich verplaatst en verergert. Boetes zijn bij schulden niet altijd de meest voor de hand liggende oplossing. Ze kunnen de situatie verslechteren in plaats van oplossen. Ook de overheid moet zich hierin bewust zijn van haar rol en terughoudend omgaan met boetes bij te laat betalen van bijvoorbeeld verkeersboetes of inkomstenbelasting.”
Pensioen moet beter aansluiten
Het pensioenstelsel moet volgens de SGP beter aansluiten op schommelingen in de economie. “Het is niet uit te leggen dat slechte beleggingsresultaten van tien jaar geleden, nu de oorzaak kunnen zijn van pensioenkortingen. Het moet daarom eenvoudiger worden om op basis van actuele ontwikkelingen te korten dan wel te indexeren zodat schommelingen in pensioenuitkeringen terug te leiden zijn op recente fluctuaties in de economie. Voor werkenden met een zwaar beroep is het niet altijd haalbaar om dat werk tot aan de pensioengerechtigde leeftijd vol te houden. Voor deze werkenden moeten passende regelingen komen. Zo kan de tijdelijke versoepeling van de RVU-heffing verlengd worden, waardoor het makkelijker wordt om eerder te stoppen met werken. Ook is vroegtijdige omscholing een optie.”
Zzp’ers houden keuzevrijheid in het pensioenstelsel. Verplichte pensioenopbouw via pensioenfondsen is onwenselijk. “Zzp’ers moeten de ruimte krijgen om hun oudedagsvoorziening in te vullen via bijvoorbeeld een fonds, een eigen woning of via investeringen in de eigen onderneming. Zzp’ers die wel willen intekenen op een collectieve regeling moeten daarvoor de ruimte krijgen. De AOW-leeftijd moet flexibeler worden. Het moet mogelijk zijn om de AOW-leeftijd drie jaar later in te laten gaan, waarbij de uitkeringen in latere jaren stijgen.”
Onderdelen eenvoudiger vervangen
Meer dan de helft van de Nederlanders koopt liever nieuwe spullen dan iets wat kapot is te (laten) repareren, constateert de SGP. “Europese regels moeten aangepast worden zodat onderdelen van apparaten eenvoudiger vervangen kunnen worden.”
Het leasen van goederen moet gestimuleerd worden door toepassing van een verlaagd btw- tarief. “Overheden dienen het goede voorbeeld te geven. Hergebruik van grondstoffen moet gestimuleerd worden. Helaas is dat nu vaak duurder dan gebruik van ruwe grondstoffen. Dat kan anders door Europese productnormen en/of door grondstofheffingen. Nederland geeft hierbij het goede voorbeeld.”
Zwerfafval een doorn in het oog
Het verbod op gratis plastic tasjes is effectief, constateert de partij. “Het mag echter niet zo zijn dat de gratis plastic tasjes ingeruild worden voor gratis papieren of linnen tasjes. Daar is het milieu ook niet mee gediend. Zo nodig moet het verbod uitgebreid worden. Producenten zouden volgens Europese regels vanaf 2024 een financiële bijdrage moeten leveren aan het recyclen van afval van scholen, instellingen en bedrijven. Nederland moet dit al eerder invoeren. Zwerfafval is ons een doorn in het oog. Er moet daarom ook een statiegeldregeling komen voor kleine flesjes en blikjes. Er is een adequate verpakkingenbelasting nodig om onnodig en overdadig gebruik van verpakkingsmateriaal drastisch omlaag te brengen. De afvalstoffenregelgeving moet zo aangepast worden dat het eenvoudiger wordt om waardevolle afvalstoffen niet meer als afval, maar als grondstof aan te merken.”
Mkb kan lastig lenen
Voor het mkb is het vaak lastig om (nieuwe) leningen af te sluiten bij gewone banken, staat in het verkiezingsprogramma. “Het is belangrijk dat banken hun kerntaak goed vervullen, ook voor het mkb. Daarnaast zou het goed zijn als er meer gebruik kan worden gemaakt van non-bancaire financiering, bijvoorbeeld door crowdfunding-platforms. Daartoe zouden die platforms beter toegang moeten krijgen tot garantstellingen van de overheid. Kleine leveranciers moeten soms weken, zo niet maanden wachten op de uitbetaling van facturen door grote afnemers. De mededingingsautoriteit moet de bevoegdheid krijgen om de wettelijke betalingstermijnen te controleren en misbruik aan te pakken. Overheden hebben een voorbeeldfunctie en moeten alleen al om díe reden op tijd betalen.”
Kleine leveranciers moeten soms weken, zo niet maanden wachten op de uitbetaling van facturen door grote afnemers
Moedig sociaal ondernemen aan
Sociaal ondernemerschap moet aangemoedigd worden, aldus de SGP. “Voor bedrijven die maatschappelijke impact belangrijker vinden dan alleen maar winst maken, moet er een apart label of statuut komen.”
De toetsing van de regeldruk bij nieuwe regels moet beter. “Ambtenaren moeten meer in de huid van ondernemers kruipen: welke stappen moeten ondernemers precies zetten en wat betekent dat voor hen? Verder moet de stapeling van regels betrokken worden in deze toets. Daarbij moet gekeken worden naar de impact op kleine, middelgrote respectievelijk grote bedrijven. Iedere bedrijfsomvang heeft zijn eigen uitdagingen.”
Soepeler regime voor kleine ondernemingen
Kleine bedrijven tot tien man personeel zijn relatief kwetsbaar voor de regels voor ontslagbescherming, uitstroom van personeel, ziekteverzuim en privacybescherming, constateert SGP. “Denk aan de situatie dat een van de weinige werknemers uitvalt door ziekte, terwijl wel het loon doorbetaald moet worden. Dergelijke regeldruk en onduidelijkheid hierover houdt zzp’ers en kleine bedrijven tegen om mensen in dienst te nemen. Er moet gekeken worden naar vereenvoudiging en verduidelijking, en zo nodig naar een apart, soepeler regime voor kleine ondernemingen. Subsidieregelingen zijn soms erg ondoorzichtig, waardoor ondernemers zich genoodzaakt voelen dure adviseurs in de arm te nemen. Er moet een mkb-toets komen bij nieuwe subsidieregelingen voor het bedrijfsleven.”
Subsidie mkb omhoog
De subsidie voor de regeling MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren moet omhoog, vindt de partij. “Het is een aanjager voor samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en kennisinstellingen. Ook moet er meer geld komen voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen in samenwerking met het regionale mkb. Gerichte innovatiestimulering levert per euro overheidsgeld meer innovatie op dan algemene fiscale regelingen. De innovatiebox, waarbij bedrijven minder belasting betalen over innovatieve winsten, kan versoberd worden om budget vrij te spelen voor gerichte innovatiestimulering. Het huidige octrooisysteem moet toegankelijker gemaakt worden voor bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf en start-ups.”
Lees ook: Onderzoek: Waarom schrijven regionale schoonmaakbedrijven niet in op Europese aanbestedingen?
Staatsschuld niet laten oplopen
“Juist in magere jaren, zoals we die nu meemaken, is begrotingsdiscipline nodig”, valt te lezen. “Dat betekent concreet: de staatsschuld niet onnodig laten oplopen en binnen enkele jaren de staatsschuld weer laten dalen. De rekening, ook van de coronacrisis, moet een keer betaald worden!”
De lasten op arbeid moeten wat betreft de SGP worden verlaagd. “Het stelsel blijft ingericht met één laag, uniform basistarief en een toptarief voor hogere inkomens: de zogenoemde sociale vlaktaks. Tegelijk kunnen de belastingen op consumptie worden verhoogd, zodat het gebruik van grondstoffen wordt afgeremd.”
Lasten bedrijfsleven omlaag
De lasten voor het bedrijfsleven moeten omlaag, vindt de SGP. “Deze lastenverlichting moet vooral gericht zijn op het mkb. Vaak zijn dit familiebedrijven, ondernemingen in de maakindustrie en andere bedrijven die zorgen voor veel werkgelegenheid en ook de ruggengraat van de Nederlandse economie vormen. De belasting op vermogen (box 3) moet worden gebaseerd op het daadwerkelijk behaalde rendement. Door de lage rente is de huidige belastingdruk veel te hoog in relatie tot de opbrengst van bijvoorbeeld spaargeld. Dit probleem speelt al jaren, hoog tijd dat daar verandering in komt!”
Geen vijand maar partner
Internationaal verantwoord ondernemen (IMVO) wordt verder gestimuleerd als een effectieve manier om hulp en handel te combineren. “Op EU-niveau kunnen landen hun IMVO-beleid met elkaar stroomlijnen. Uitgangspunt is dat bedrijven geen ‘vijand’ maar partner zijn. Convenanten zijn wenselijk. Als deze echter aantoonbaar niet werken dan kan voor risicosectoren flankerende wetgeving overwogen worden. Die wetgeving moet effectief, uitvoerbaar en handhaafbaar zijn. Bedrijven die ‘IMVO-vriendelijk’ ondernemen worden (fiscaal) beloond maar ernstige nalatigheid kan worden beboet.”
Bron: SGP
Meer weten?
Download dan gratis ons complete overzicht van alle politieke partijen: Tweede Kamerverkiezingen: wat hebben de partijen in petto voor schoonmaakondernemers?
Of lees over de partijen die al in de spotlight hebben gestaan:
- Partij voor de Dieren wil belasting op arbeid verlagen
- ChristenUnie wil gelijk speelveld voor alle werkenden
- PvdA wil vakbekwaamheid wettelijk regelen
- SP wil minimumloon van 14 euro per uur
- GroenLinks wil overgang naar ‘groene’ economie
- D66 ziet mkb als motor van de economie
- CDA wil mkb-ondernemingen door de crisis helpen
- PVV wil adequate steun voor ondernemers
- VVD wil modernisering van het ontslagrecht
Elke dag zet Service Management een andere politieke partij en haar plannen voor (schoonmaak)ondernemers in de spotlight.
Geef een reactie