Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

RAS-premie ook in 2017 verplicht ondanks aflopen schoonmaak-cao

De bepalingen in de CAO die gaan over de RAS (de fondsbepalingen) gelden ook in 2017. Een bijdrage aan de RAS blijft verplicht en de activiteiten gaan door, ondanks dat er nog geen nieuwe schoonmaak-cao is afgesloten. Dat laat de Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en glazenwassersbranche weten.

“De fondsbepalingen zijn door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard (AVV) tot eind 2018. Dat betekent dat alle werkgevers, wel of geen OSB-lid, ook in 2017 verplicht zijn om RAS-premie te blijven betalen. De inning loopt via APG. Werkgevers en werknemers kunnen dus ook in 2017 gebruik blijven maken van de diensten van de RAS. Zo blijft de RAS aan werkgevers diverse tegemoetkomingen verstrekken. Bijvoorbeeld voor opleidingstrajecten. De RAS zal in 2017 ook doorgaan met het houden van CAO-controles bij werkgevers. Deze worden uitgevoerd door APG.”

Vragen van SieV over AVV-loze periode na afloop schoonmaak-cao

De RAS reageert daarmee op vragen van brancheorganisatie Schoonmaken is een Vak. SieV verwijst in de brief die aan de RAS werd gestuurd naar eerdere AVV-loze periodes. “In 2010 ontbrak over de periode 1 januari 2010 tot en met 30 september 2010 AVV. Alleen OSB-leden konden om teruggave van de afgedragen RAS-gelden vragen. Die regeling is naderhand netjes aangepast zodat iedereen om restitutie kon vragen.” Op 1 januari 2014 tot en met 19 september 2014 ontbrak weer de AVV, stelt SieV. “Tot op heden heeft u naar ons beste weten hiervoor nog geen teruggaveformulier op uw site gezet.”

In een eerste reactie wees Jan Kampherbeek, cao-onderhandelaar namens vakbond CNV, al op een publicatie uit de Staatscourant. “Voor het artikel over de RAS-bijdrage – en een aantal andere artikelen – is een langere AVV aangevraagd, tot 31 december 2018. Bedrijven hoeven daarom niet teveel hoop te hebben op teruggave.”

Lees ook:
Schoonmaak-cao: SieV stelt vragen over AVV-loze periode

Launching Partners