Publieke locaties maken steeds vaker de overstap naar touch-free jethanddrogers

Publieke locaties maken steeds vaker de overstap naar touch-free jethanddrogers

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgt handhygiëne meer aandacht dan ooit. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, zijn schone handen - net als afstand houden en ventileren - extreem belangrijk. Inmiddels is namelijk duidelijk dat het virus zich vooral via de handen, via de lucht en via oppervlakken verspreidt. Steeds meer nationale en internationale ketens kiezen daarom voor touch-free oplossingen in de toiletruimtes.

In het kort:

  • Vooral in drukbezochte, publieke locaties is het belangrijk om de verspreiding van virussen en bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen
  • Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er twijfels ontstaan rond het gebruik van jetdrogers
  • Wetenschappelijke studies tonen aan dat jetdrogers het risico op aerosolisatie niet verhogen en net zo hygiënisch zijn als papier
  • Gebruik van sensorgestuurde handdroogkranen zorgt ervoor dat de gebruiker niets aanraakt tijdens het wassen en drogen van de handen
  • Grote vooraanstaande nationale en internationale ketens, zoals Pathé, La Place, McDonald’s en IKEA, kiezen voor touch-free jethanddrogers

p publieke locaties waar veel mensen samenkomen, is het risico op besmetting hoger dan op de meeste andere plekken. Het is daarom belangrijk om juist op dit soort locaties veel aandacht te besteden aan hygiëne; de overdracht van ziektekiemen vindt vooral plaats via aanraking of via de lucht. Een schone sanitaire ruimte en vooral hygiënische was- en droogoplossingen verdienen daarom speciale aandacht.

Bewezen hygiënisch

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er twijfel ontstaan over hygiënisch handen drogen. Er wordt soms gesuggereerd dat jethanddrogers minder hygiënisch zouden kunnen zijn dan papieren doekjes, maar daar is geen enkele gegronde reden voor. Deze elektrische jetdrogers zijn namelijk geheel sensorgestuurd en touch-free. Er hoeft geen enkel oppervlak aangeraakt te worden om de handen te drogen – dit in tegenstelling tot gebruik van de traditionele warme luchtdrogers en sommige handdoekrollen en papierdispensers.

Er wordt soms gesuggereerd dat jethanddrogers minder hygiënisch zouden kunnen zijn dan papieren doekjes, maar daar is geen enkele gegronde reden voor.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat jethanddrogers net zo hygiënisch zijn als papieren doekjes. De aerosolisatie en aantallen microben (bacteriën en virussen) in de toiletruimtes zijn bij beide methoden vergelijkbaar. In 2019 evalueerde Kelly Reynolds (Universiteit van Arizona) 293 bestaande wetenschappelijke studies over handdrogen. Reynolds concludeerde dat ‘de resultaten inconsistent zijn, zowel tussen als binnen de verschillende onderzoeken, en dat bij velen een consistente methode of statistische analyse ontbreekt. De algemene data laten geen voorkeur zien voor één methode als meest hygiënisch.’

Jetdrogers in alle Pathé-bioscopen

Pathé is de grootste bioscoopketen van Nederland en verwelkomt elk jaar miljoenen bezoekers. Handhygiëne speelt een cruciale rol in de bioscoopindustrie, omdat veel bezoekers tijdens de film met hun handen eten. Dat maakt frisse toiletruimtes waar ziektekiemen geen kans krijgen, extra belangrijk.

Pathé de Kuip de eerste locatie in Nederland overstapte op touch-free handdroogkranen. Daarmee wassen én drogen bezoekers hun handen direct boven de wasbak, met HEPA-gefilterde lucht waardoor 99,95% van deeltjes ter grootte van bacteriën en virussen uit lucht worden verwijderd.

Pathé de Kuip in Rotterdam was de eerste Pathé vestiging die overging op aanrakingsvrije handdroogkranen. (foto: Dyson)

Schoner en sneller

Inmiddels hangen de jetdrogers in de meeste vestigingen van Pathé. Robbie van Sleeuwen, Manager Building and Renovations, is enthousiast: "De Dyson Airblade Wash+Dry handdroogkraan zorgt voor kortere wachttijden, schone toiletruimten en een lagere ecologische voetafdruk - precies waar we op hoopten". Ook het duurzame voordeel van de drogers is belangrijk voor Pathé: “In onze Nederlandse bioscopen komen jaarlijks meer dan 13 miljoen bezoekers. Stel dat iedere bezoeker twee papieren handdoeken zou gebruiken, dan betekent dat meer dan 25 miljoen papieren handdoekjes per jaar.”

Omdat bezoekers hun handen wassen en drogen op één plek, wordt het handen drogen nooit meer overgeslagen.

Tijdens de renovatie van de toiletruimtes installeerde Pathé Arena twaalf jetdrogers. Rob van der Meer, senior theatermanager van de vestiging, is tevreden: “De wachttijden voor onze gasten zijn aanzienlijk afgenomen. En omdat bezoekers hun handen wassen en drogen op één plek, wordt het handen drogen nooit meer overgeslagen. Dat zorgt voor een betere hygiëne in het hele complex. Ook zien de sanitaire ruimtes er schoner en frisser uit: geen rondslingerend papier, geen gebruikte katoenen rollen en geen plasjes water op de vloer.”

In december 2016 opende Pathé een locatie op het Katwolderplein in Zwolle, een omvangrijk herontwikkelingsproject vlakbij de historische binnenstad, waarbij sterk werd ingezet op innovatie. (foto: Dyson)
Foto: Dyson

Handdrogers onderdeel van duurzaam toiletconcept La Place

La Place heeft in Nederland nauwelijks nog een introductie nodig. Het in 1987 opgerichte ‘marktrestaurant’ is een van de meest succesvolle horecaconcepten van het land. Naast meer dan 70 restaurants in binnen- en buitenland heeft La Place ook een eigen toiletconcept:'PiPi'. PiPi zet, net als La Place, al jarenlang in op duurzaamheid. Het toiletpapier is gemaakt van verantwoord geproduceerd hout; de automatische spoeling van de wc’s zorgt voor een waterbesparing tot 50% en de urinoirs besparen zelfs meer dan 140 liter water per dag.

Na een analyse van alle beschikbare droogmethoden, koos Pipi voor Dyson Airblade Wash+Dry. Deze handdroogkranen verbruiken tot 80% minder CO2 dan papieren doekjes en voorkomen afval. Doordat zowel de kraan als de geïntegreerde handdroger sensorgestuurd zijn, wordt er geen water verspild. Dat, gecombineerd met een efficiënt design, levert een waterbesparing tot wel 80% op.

Voor La Place zijn zowel hygiëne als duurzaamheid speerpunten en er werd daarom gekozen voor Dyson Airblade handdroogkranen in de toiletruimtes van PiPi.
foto: Dyson

Jetdrogers voor een snelle doorstroom bij McDonald’s

Iedereen kent de McDonald’s: alleen al in Nederland verwelkomt de bekende fastfoodketen tienduizenden gasten per dag. In de sanitaire ruimtes is het vaak flink druk, een snelle doorstroom is dus van belang bij de keuze voor een droogoplossing. Ook worden er hoge eisen gesteld aan hygiëne en duurzaamheid én moeten de handdrogers tegen een stootje kunnen.

Net als alle bedrijven die met voedsel werken, moeten McDonald’s-vestigingen aan hoge hygiëne-eisen voldoen. Zo zijn ze wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan volgens HACCP-richtlijnen op te stellen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van Dyson jethanddrogers bijdraagt aan bij de naleving van de hygiëneregels. Mede daardoor maken ook andere fastfoodgiganten, zoals BurgerKing en KFC, de overstap naar jetdrogers.

Alleen al in Nederland verwelkomt McDonald’s tienduizenden gasten per dag, die allemaal voor het eten snel en hygiënisch hun handen willen wassen.
foto: Dyson

Hygiëne en duurzaamheid voor iedereen

IKEA zet zich al jaren in om ‘sustainability’ onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Door op verantwoorde wijze te produceren, maar ook door de eigen vestigingen duurzaam in te richten. Zo installeerde IKEA Groningen, de op één na grootste zaak van Europa, de eerste jetdrogers in 2010. Het merendeel van andere IKEA-vestigingen in Nederland volgde. Zeven jaar later liep Groningse vestiging weer voorop toen ze besloot nog een stap verder te gaan: handdroogkranen. Bij deze sensorgestuurde oplossing hoeft de gebruiker geen enkel oppervlak aan te raken. Bovendien verdwijnt al het water direct in de wasbak en blijft de toiletruimte droog. Ook Delft, Hengelo en Breda zijn inmiddels om.

IKEA Groningen, de grootste vestiging van Nederland, stapte al in 2010 over op jetdrogers en maakte in 2018 de overstap op handdroogkranen.
foto: IKEA

Op drukbezochte publieke locaties vormt besmetting een continue dreiging, net als in de voedingsindustrie. Het is daarom van cruciaal belang dat bezoekers hun handen hygiënisch kunnen wassen en drogen. Steeds meer internationaal bekende publieke locaties komen tot de conclusie dat jethanddrogers een hygiënisch en duurzaam alternatief zijn voor papieren wegwerpdoekjes.

Dit artikel is gesponsord door Dyson en is eerder gepubliceerd op Hygiëneshop.