'Polymeren is niet meer van deze tijd'

'Polymeren is niet meer van deze tijd'

In plaats van prijs moeten bij schoonmaak, en zeker bij vloeronderhoud, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. Die oproep doet Peter van der Jagt, eigenaar van DUOFORT. Als het aan hem ligt stoppen we direct met de jaarlijkse cyclus van polymeren. "Het is niet meer van deze tijd."

Doe wat nodig is. Neem eigenaarschap over de vloer. In plaats van het afdraaien van een programma”, zet Van der Jagt zijn oproep kracht bij. “In Nederland liggen schoonmaakbedrijven vaak onder vuur. Als er bezuinigd moet worden, wordt er al snel naar de schoonmaak gekeken. Zelfs nu, in de coronacrisis. Soms gaan of moeten schoonmaakbedrijven daarin mee. Ook in aanbestedingen zie je nog steeds de focus op prijs terug. Daar waar je wilt dat het juist gaat om zaken als kwaliteit, innovatie en social return. Challenge als opdrachtgever schoonmaakbedrijven maar, net zoals wij als vloeronderhoudsspecialisten uitgedaagd mogen worden. Daarmee helpen opdrachtgevers schoonmaakbedrijven en uiteindelijk ook vloerspecialisten. Schoonmaak is een vak en moet ook zo gezien worden. Net als vloeronderhoud.”

"In Nederland liggen schoonmaakbedrijven vaak onder vuur."

Investeren tijdens achtjarig contract

In een ideale wereld vraagt de opdrachtgever in zijn al dan niet onderhandse aanbesteding aan de specialist hoe hij kan innoveren, de kwaliteit kan waarborgen en social return kan toepassen. “Hoe kunnen we een nieuw contract met een duurzame looptijd van zo’n acht jaar inkleuren op die drie gebieden? Waar kunnen we vervolgens dan gedurende die acht jaar in investeren?”

Dat investeren kan volgens hem bijvoorbeeld in nieuwe soorten vloeronderhoud. “Weg van het in de was zetten en polymeren van linoleum. Je kunt deze zachte bescherming aanbrengen, maar dan weet je dat je elk jaar een nieuwe laag polymeer moet aanbrengen of periodiek moet sprayen. Je bent dus continu bezig met chemie. Er komt vervolgens een moment dat de bestaande polymeerlagen eraf moeten en dan verdwijnt het meestal helaas in het rioolstelsel. Dat gebeurt nog steeds, maar het gaat natuurlijk een keer veranderen. Er gaat een moment komen dat de overheid je verplicht stelt de waslagen, samen met het afvalwater met daarin stripper, apart naar het afvalstation te brengen.”

>> Lees het volledige artikel in het digimagazine Trends in de schoonmaak