Het keuzecriterium bij een schoonmaaksysteem

Het keuzecriterium bij een schoonmaaksysteem

Waar let je op bij de keuze van een schoonmaaksysteem? Bij de keuze van het systeem en de bijbehorende materialen is uiteindelijk het totaalplaatje van ergonomie, duurzaamheid en kosten het belangrijkste keuzecriterium.

Onze leefomgeving vervuilt voortdurend. Willen we het gezond en prettig houden, dan moeten we opruimen en schoonmaken. Schoonmaken is in dat opzicht een belangrijke levensbehoefte. Opruimen en schoonmaken doen we zelf, maar we besteden het ook vaak uit aan anderen. Dat heeft allerlei redenen. Schoonmaken is zwaar, voor veel mensen niet leuk en het kost tijd. Als anderen de klus voor ons klaren dan hebben we er geld voor over, maar van de andere kant mag het ook weer niet te veel kosten.

Zwaar werk

Schoonmaken is een fysieke activiteit. Niet altijd heel zwaar, maar wel vaak repeterend en om die reden fysiek belastend. Beroeps schoonmakers/sters lopen een bovengemiddeld risico op blessures. Daarom is het belangrijk om zo ergonomisch mogelijk te werken. Schoonmaakprofessionals die al tientallen jaren werkzaam zijn, hebben vaak pols- en rugklachten als gevolg van werkmethodes en materialen uit het verleden, waar persen en uitwringen de standaard was. En hoewel je dat nog steeds tegenkomt, hoeft het niet meer. Daar heeft de schoonmaakbranche inmiddels al veel aan gedaan. Inmiddels zijn er methodes waarbij persen en wringen niet meer nodig is. Bovendien zijn de nieuwe methodes in de meeste gevallen ook nog eens veel hygiënischer. Ergonomische schoonmaaksystemen en ergonomische materialen kosten soms iets meer maar verdienen zich ruimschoots terug door minder uitval van medewerkers.

Milieubesparing moet zelfs geen keuze meer zijn, maar een randvoorwaarde

Zuinig op de wereld

Alles en iedereen wordt geraakt door de wereldwijde dreiging van een toekomstige onleefbaarheid. We zullen zuiniger moeten zijn op onze planeet. Ook met onze schoonmaakprocessen. Kies voor fabrikanten die dat serieus nemen, kies voor schoonmaaksystemen die minder milieubelastend zijn en kies voor materialen die een lange levensduur hebben. Kies ook voor recyclebare producten gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Uiteindelijk moet het zelfs geen keuze meer zijn maar een randvoorwaarde. Iets anders is er eenvoudigweg niet.

Vileda

Het mag wat kosten

Een schone en hygiënische leefomgeving vinden we allemaal zeer belangrijk maar dat is niet altijd terug te zien in de financiële waardering. Vaak is de schoonmaak een sluitpost op de begroting en moet er elk jaar ook nog weer op bespaard worden. Ieder logisch denkend mens weet dat dit onrealistisch is. Laat niet onverlet dat leveranciers van schoonmaakdiensten met deze realiteit te dealen hebben. Goede schoonmaakkwaliteit mag wat kosten, maar je wilt als aanbieder ook niet te duur zijn. Ook hier is het dus weer belangrijk welke schoonmaaksystemen je toepast en met welke materialen je de klus klaart. Dat kan overigens betekenen dat de investering in duurdere materialen en systemen op het eerste gezicht onlogisch lijkt, maar in de uitvoering lagere operationele kosten opleveren. Het mag wat dus best wel wat kosten om het financiële resultaat onder de streep te verbeteren en goedkoop is soms duurkoop.

ErgoCert is de eerste certificeringsinstantie in Europa, specifiek opgericht om de ergonomische kenmerken van producten voor dagelijks gebruik te certificeren

Totaalplaatje

Bij de keuze van een schoonmaaksysteem en de bijbehorende materialen is uiteindelijk het totaalplaatje van ergonomie, duurzaamheid en kosten het belangrijkste keuzecriterium.

Let op alle aspecten bij de keuze voor een schoonmaaksysteem en het productconcept. Beoordeel daarmee of het aan uw wensen en eisen voldoet. Controleer ook of beweringen van leveranciers kloppen. Certificeringen van gerenommeerde instituten helpen daarbij.

Vileda Professional introduceerde onlangs de nieuwe generatie van het Swep vlakmop systeem. Het productconcept dat al een lange historie kent is geoptimaliseerd in ergonomie, lager milieu impact en hoger rendement. Het is het eerste mopsysteem dat door ErgoCert getest en gecertificeerd is. ErgoCert is de eerste certificeringsinstantie in Europa die specifiek is opgericht om de ergonomische kenmerken van producten van dagelijks gebruik te certificeren.

Wat betreft duurzaamheid en milieu heeft Swep Class het Nordic Swan ecolabel en voldoet het aan de eisen van het onafhankelijke Plastica Seconda Vita Instituut.

Wat je ook terugziet zijn kleine detailaanpassingen met een enorm voordeel voor de gebruiker. Het mopframe en de moppen zijn nu bijvoorbeeld volledig symmetrisch van vorm. Hoe je de mop op het frame plaatst maakt niet meer uit, het zit altijd goed. Informatie over de eigenschappen van mopsystemen vindt u op de website van de desbetreffende leverancier.

Dit artikel is gesponsord door Vileda Professional