
“Om onszelf hierbij scherp te houden, laten we ons onafhankelijk toetsen volgens ISO-normen”, vertelt Anton Vinck (58), directeur-eigenaar van Blinck; een landelijk opererend schoonmaakbedrijf met ruim honderd medewerkers, voornamelijk richt op ‘reguliere schoonmaakdiensten’ voor kantoren en andere werkomgevingen. “We zijn de trotse bezitters van zowel het ISO-9001- als (sinds 2020) het ISO-14001-certificaat voor milieumanagement. Elk jaar tonen we tijdens de onafhankelijke audit aan dat onze processen zo zijn ingericht dat we kunnen voldoen aan de normen voor het zo milieuvriendelijk mogelijk omgaan met middelen, materialen en gevaarlijke stoffen.”
Milieubewust schoonmaken
Het ISO 14001-certificaat is volgens instituut NEN dé basis voor milieumanagement als onderdeel van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent in de praktijk dat de directie zelf aan de slag moet om de ‘groene’ positie van het bedrijf in de keten te verbeteren en het milieubeleid meer te verankeren in de algemene bedrijfsstrategie. “Het blijft een dilemma”, geeft Vinck aan. “Goed schoonmaken kan soms niet zonder chemische schoonmaakmiddelen. Toch kiezen wij steeds voor de duurzaamste weg.”
Klanten van Blinck kunnen erop rekenen dat de schoonmakers het gebruik van water en energie beperken, afval scheiden, zuinig omgaan met schoonmaakmiddelen, biologisch afbreekbare afvalzakken (gemaakt van 70% gerecycled plastic) gebruiken en dat ze werken met schoonmaakproducten van het merk ProBio (gemaakt van 100% natuurlijke organismen). “Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij de keuze van onze toeleveranciers”, legt Vinck uit. “Zo is onze werkkleding gemaakt van 70% hergebruikt katoen en maken we gebruik van het microvezelsysteem Re-belle, gemaakt van gerecycled materiaal. Verder zijn onze werkwagens en stofzuigers refurbished, dus van gerecyclede materialen. En 75% van ons wagenpark is 100% elektrisch.”
De ontwikkelingen op het gebied van milieu en besparing staan bovendien niet stil, benadrukt Vinck. “Zeker niet in schoonmaakland! Daarom blijven we speuren naar de nieuwste methodes, die voor ons en onze klanten de juiste ontwikkeling kunnen zijn. Zo draaien we met het bedrijf Unwaste momenteel een pilot voor de inkoop en het gebruik van zeep dat is gemaakt van sinaasappelschillen of koffiedik; restproducten die anders als afval worden weggegooid. Ook loopt er een pilot met EnozoPro voor schoonmaken zonder reinigingsmiddelen, maar middels ozonwater, dat reinigt en ontsmet. Met als grote voordelen zeer zuinig watergebruik en geen vervuild afvalwater.”
Duurzame inzetbarheid personeel
Op het terrein van MVO-beleid schenkt Blinck ook veel aandacht aan de factor mens. “Milieubewust en mensbewust grijpen in elkaar. Onze keuzes dragen ook bij aan gezonde werkomstandigheden voor onze medewerkers, bijvoorbeeld door met robotstofzuigers (voor grote oppervlakten) en rugstofzuigers (voor onder meer trappen en tribunes) onze medewerkers fysiek te ontlasten. Met dit soort innovaties brengen we de duurzame inzetbaarheid van ons personeel naar een hoger niveau.”
Die aandacht voor duurzame inzetbaarheid komt ook tot uiting op andere manieren. “We houden rekening met collega’s die (bijvoorbeeld door hun leeftijd) een beperking hebben, door ze op aangepaste tijden te laten werken, in aangepaste werkomstandigheden. Verder helpen we ons personeel bij fysieke, psychische of financiële problemen. En alle medewerkers kunnen rekenen op extra aandacht en een beloning op feestdagen, met verjaardagen en bij andere speciale gelegenheden.”

Duurzaamheid verweven in bedrijfsvoering
Duurzaamheid is bij Blinck duidelijk in de gehele bedrijfsvoering verweven, ook op het gebied van logistiek en mobiliteit. Vinck: “We proberen het aantal reiskilometers van ons personeel te beperken, door ze te koppelen aan locaties in de buurt en door samen reizen te stimuleren. Onze directie en de rayonmanagers gebruiken elektrische auto’s, wisselen kantoordagen af met onlineoverleg, leggen de agenda’s naast elkaar en plannen hun externe afspraken zo praktisch mogelijk in. Zo proberen we duurzaamheid echt te integreren in ons bedrijf.”
Vinck ziet diezelfde gedrevenheid ook bij zijn klanten. “Die spannen zich steeds meer in om verduurzaming in te bedden in de organisatie. Als schoonmaakbedrijf willen we ons klanten daar graag bij helpen, bijvoorbeeld door ze te wijzen op innovaties in onze branche, waarmee onze klanten weer aan stakeholders kunnen laten zien wat ze doen om verduurzaming naar een hoger niveau te brengen.”
Positieve impact
Om als bedrijf echt een positieve impact te maken op het thema duurzaamheid, is het volgens Vinck wel cruciaal om de daad bij het woord te voegen. “Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Duurzaamheidsprojecten doen we niet voor de bühne. Daar prikken mensen snel doorheen. Het thema zit in ons DNA en persoonlijk voel ik ook die noodzaak om een steentje bij te dragen aan de toekomst van onze aarde. En ik ben heus niet roomser dan de paus, ik kom net met het vliegtuig uit Spanje. Maar mijn punt is dat wat je zegt te doen aan duurzaamheid, dat moet je dan ook echt doen. De ISO-14001 bevestigt en erkent dan dat je als bedrijf op de goede weg bent.”
Dit artikel is gesponsord door Schoonmaakbedrijf Blinck