
Met het oog op de toekomst
De nieuwbouw van Amphia in Breda is een megaproject, waar talloze mensen sinds de start van het ontwerp in 2011 al heel erg druk mee zijn. Aankomende juni, acht jaar later, wordt de sleutel overhandigd en in november staat de grote verhuizing gepland. Een spannende tijd voor iedereen, ook voor de schoonmaak – of housekeeping zoals ze het bij Amphia noemen – en voor de infectiepreventie.
Vanaf het allereerste begin tot de ingebruikname zijn deze afdelingen namelijk nauw betrokken bij de nieuwbouw. “De architecten en bouwers stemmen alles echt goed met ons af. Dat kost veel tijd, maar ik weet zeker dat je dat terugkrijgt. Over veel dingen is nagedacht met het oog op de toekomst”, vertelt Jan Kluytmans, arts-microbioloog en lid van het infectiepreventieteam van Amphia.
Schoonmaak belangrijk aspect infectiepreventie
Elk aspect van de nieuwbouw is erop gericht om de kans op uitbraken van resistente bacteriën te minimaliseren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het vergemakkelijken van het schoonmaakwerk. “Schoonmaak is immers een belangrijk aspect om infecties te voorkomen”, stelt Kluytmans.
Behalve de glasbewassing, hebben wij al ons schoonmaakpersoneel in eigen dienst
Vandaar ook dat de samenwerking tussen deze twee afdelingen bij het Amphia zo belangrijk is. Jacqie van den Hoek, productmanager Housekeeping, vertelt: “Onze afdeling housekeeping telt ongeveer 230 medewerkers. Behalve de glasbewassing hebben wij iedereen in eigen dienst. We hebben een hele goede samenwerking met de afdeling infectiepreventie. Zo volgen wij altijd hun advies en protocollen. Eigenlijk is ons hele schoonmaakprogramma gericht op het voldoen aan de landelijke richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). En als wij tegen dingen aanlopen, leggen we dat altijd bij hen neer. Volgens mij is onze samenwerking vrij uniek. Dat komt denk ik grotendeels doordat we alles in eigen beheer hebben. Niet alleen levert dat meer betrokkenheid van de medewerkers op, maar je zit ook niet vast aan een contract. Bij extern ingehuurde schoonmaakbedrijven mis je door die contracten vaak toch een stukje flexibiliteit.”
Eenpersoonskamers met eigen sanitair
Maar hoe komt die nauwe betrokkenheid precies tot uiting in de nieuwbouw? Eén van de allerbelangrijkste aspecten is het feit dat de vierpersoonskamer plaats maken voor meer dan 500 éénpersoonskamers. Iedere patiënt die straks in Amphia wordt opgenomen, krijgt een eigen kamer met eigen sanitair.
Gemeenschappelijke douches en toiletten zijn een bron van besmetting
Kluytmans: “Vooral dat eigen sanitair levert een forse bijdrage op het gebied van infectiepreventie. Gemeenschappelijke douches en toiletten zijn namelijk een bron van besmetting. Denk niet alleen aan feces en urine, maar bijvoorbeeld ook aan wonden die onder de douche worden uitgespoeld.”
Uniek is dat er op de kamers zelf geen wasbakken komen. “Wasbakken vormen een gevaar voor de patiënt doordat er vervelende bacteriën in de afvoer zitten. Die kunnen op de patiënt terecht komen door spetters. In de badkamer komt wel een wasbak met no-touch kraan en de deur naar de badkamer kan op een ‘loop-stand’, waardoor de deurklink ook niet met vuile handen aangeraakt hoeft te worden”, vertelt Kluytmans.
Grote gevolgen voor de schoonmaak
De nieuwe situatie heeft grote gevolgen voor de schoonmaak. Niet alleen is het ten opzichte van de huidige situatie een verdubbeling van het aantal badkamers en 50 procent meer vierkante meters per patiënt, ook verandert de verwachting van de patiënt. “Door de eenpersoonskamers krijgen de patiënten een hotelverwachting: als ze worden opgenomen, verwachten ze dat de hele kamer schoon is. En dat bijvoorbeeld alle vuilnisbakjes leeg zijn. Op de vierpersoonskamer maken we natuurlijk na elk ontslag het bed en de directe omgeving schoon, maar niet de hele kamer. Er liggen immers nog drie andere patiënten. Dat vergt straks meer flexibiliteit van onze kant en hele goede communicatie en afstemming met de verpleging over welke patiënten ontslagen worden”, vertelt Van den Hoek.
Sneller én beter schoonmaken door bewuste keuzes nieuwbouw
Maar de extra tijd die de schoonmakers straks kwijt zijn door de individuele kamers, hoopt Van den Hoek terug te winnen op andere gebieden. Over elk detail is goed nagedacht in de hoop niet alleen tijd te winnen op het gebied van schoonmaak, maar ook om een hogere kwaliteit te kunnen leveren. Hoe kun je straks zo goed mogelijk schoonmaken?
Er zijn zoveel mogelijk gladde vloeren gelegd, dat is voor de schoonmaak het meest efficiënt
“In de nieuwbouw zijn bijvoorbeeld geen rechte hoeken, maar vloeiende plinten. Ook hebben we hangende toiletpotten zodat je de vloer beter kunt schoonmaken. En de toiletten hebben ook geen randen erin, dat is ook echt een bron van bacteriën en schimmels. Daarnaast zijn er zoveel mogelijk gladde vloeren gelegd, dat is voor de schoonmaak het meest efficiënt. Reliëf is minder goed schoon te maken, want er gaat van alles in die structuur zitten. En je kan niet elke dag dieptereiniging uitvoeren. Maar soms is er natuurlijk een goede reden om juist wel ruwe vloeren te gebruiken. Bijvoorbeeld in de sanitaire ruimten. Je wilt immers niet dat patiënten uitglijden”, aldus Van den Hoek.
Inzetten op de samenwerking tussen infectiepreventie, facilitair bedrijf en zorg
Kortom: Van den Hoek, Kluytmans en vele anderen zijn al jaren druk met het uitdenken van elk detail aangaande de nieuwbouw van Amphia in Breda. Maar het werk zit er nog niet op. Allerminst. Zo moeten de schoonmaakroosters straks aangepast worden aan de nieuwe looproutes, moeten alle werkkasten ingericht gaan worden (“een mega project”, volgens Van den Hoek), maar bovenal zullen alle afdelingen -zowel infectiepreventie, als het facilitair bedrijf, als de zorg – flink moeten inzetten op de samenwerking. Want het echte succes van de nieuwbouw komt pas tot uiting wanneer iedereen een hecht team vormt én het belang van elkaars werk begrijpt. Alles voor de veiligheid én tevredenheid van de patiënt.
LEES OOK: Infectiepreventie bij veel instellingen nog steeds niet oké