Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

3 Schoonmaakbedrijven doen test met rugstofzuiger

Drie schoonmaakbedrijven, twee rugstofzuigers, één accustofzuiger en één hamvraag: bevalt het? Service Management tekende in samenwerking met Kärcher de ervaringen op.Volg Service Management op LinkedIn:

Stefano de Palma is operationeel manager Regio Zuid bij ICS Groep. “We proberen continu middelen, materialen en machines effectiever en efficiënter te maken.” Zijn medewerkers testten de rugstofzuigers bij onder andere het reinigen van trappenhallen en op NS-stations.

Geen gesjouw en minder struikelgevaar

“Daar liepen we tegen het probleem aan dat er geen stopcontacten zijn. Dus moest je met verlengkabels aan de slag. Onhandig. Ook omdat een bewoner of een reiziger erover kan struikelen. Daarnaast is het ook voor onze medewerkers onveilig. Want zie maar eens met een gewone stofzuiger, rond en lomp, met één hand op de trap je evenwicht te bewaren. Bij het oriënteren op een rugstofzuiger keken we vooral naar de bedrijfszekerheid – blijft het geheel het doen – en de service. We wilden op een betrouwbare partner kunnen terugvallen.”

>> Lees ook: De laatste stofzuigertrends: snoerloos, schoner en stil

De reacties van de schoonmakers op de rugstofzuigers zijn louter positief, stelt De Palma. “Het maakt het werk minder zwaar omdat je de ‘ronde ton’ niet de trappen op hoeft te dragen. En het ziet er wat aantrekkelijker en professioneler uit. Je krijgt zelfs aanspraak. Wat heb jij nu op je rug?”

Voordelen van rugstofzuiger overheersen

Yswald Brok is manager Regio Zuid bij Dolmans. “We hebben heel veel woningbouwcorporaties als klant en wij pakken dus ook veel trappenhallen aan. We doen alles op het gebied van specialistische reiniging. Dus ook vloeronderhoud en gevelreiniging.” Ook Brok kent het probleem van te weinig stopcontacten. “Vaak is er beneden wel stroom, maar dan moet je dus een verlengkabel vanaf beneden naar boven trekken. Onwenselijk.”

Bewoners en schoonmakers kunnen niet meer over het snoer vallen

Brok verdiepte zich eerder al met zijn medewerkers in rugstofzuigers. “We hebben er veel getest. Uiteindelijk gaf de prijs de doorslag.” Brok vindt dat de rugstofzuigers goed werken, maar er is ook een maar. “De zuigkracht zou wel iets beter mogen zijn. Na verloop van tijd verliezen de batterijen iets aan kracht, waardoor de accu korter meegaat.” Toch overheersen de voordelen, stelt Brok er achteraan. “Bewoners en schoonmakers kunnen niet meer over het snoer vallen. En je hangt ook nergens meer achter. Je hoeft ook niet meer te vegen. Dat levert vaak ook nog weer veel opwaaiend stof op. Je kunt alles nu in de trappenhuizen opzuigen. Daarnaast is het ergonomischer voor onze medewerkers. Het heeft kortom meer voordelen dan nadelen.”

Meer gewicht op je rug meedragen

Dat vindt De Palma ook. “Maar als ik dan toch enkele nadelen moet noemen: hoe je het ook wendt of keert, je draagt meer dan normaal gewicht mee op je rug. Zie het als een zware rugzak die je mee hebt. Vooral de accu bepaalt het gewicht. Maar dat is natuurlijk altijd minder zwaar dan met je armen een normale stofzuiger te hoeven tillen.”

>> Lees ook: Schoonmaakrobots: na schrobben ook vegen en stofzuigen

Rugstofzuigers zijn duurder

Daarnaast zijn de rugstofzuigers duurder. “Maar op de langere termijn haal je de kosten eruit. Ik kan me voorstellen dat je minder fysieke klachten krijgt, als gevolg van het gebruik van een rugstofzuiger. Uiteindelijk gaat het werk sneller en beter. We zetten een rugstofzuiger ook in bij vier collegezalen van Fontys Hogeschool. Daar kunnen we het werk dat we eerder met gemiddeld anderhalf persoon deden, nu af met één medewerker.” Ook Brok noemt de prijs. “Accu’s zijn nu eenmaal duur. Daar kun je niet omheen. Of je de kosten eruit haalt? Dan hangt ook van de levensduur van de batterijen af. Die kan ik nu nog niet inschatten. Daarvoor zijn we er nog te kort mee bezig.”

Brok raadt de rugstofzuiger vooral aan bij trappenhuizen en bioscopen. “Die plekken waar je makkelijker met een rugstofzuiger doorheen loopt. De zuigkracht is goed, maar wel net iets minder dan bij een exemplaar op stroom. Op beton- en tegelvloer is dat geen enkel probleem, maar je inloopmat ermee stofzuigen, zou ik niet doen.” Brok vindt het sowieso een toevoeging aan het machinepark. “Klanten zien je stofzuigen in plaats van vegen. Het ziet er ook nog eens verzorgd uit. Dat is pure winst.”

Het werk dat we eerder met gemiddeld anderhalf persoon deden, kunnen we nu af met één medewerker

Accustofzuiger bij Deventer Ziekenhuis: “Ideaal”

Bij het Deventer Ziekenhuis werken ze met twee accustofzuigers van Kärcher. Objectleidster Linda Vos van schoonmaakbedrijf Gom ZorgSupport: “Op de eerste verdieping hebben we bureaus, kantoren en zitjes waar het personeel van het ziekenhuis bij elkaar komt. Daar moet iedere dag worden gestofzuigd. Daar zijn ook weinig stopcontacten. Wel onder de bureaus, maar dan moet je telkens bukken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Die vonden we in een accustofzuiger. Ideaal. Je kunt overal zo bij. We hebben er nu twee, met elk twee accu’s. Die tweede gebruiken we bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Een lang stofzuigersnoer is bij zo’n grote en drukbezochte hoofdingang als het Deventer Ziekenhuis gevaarlijk voor de mensen die daar lopen. De draadloze accustofzuiger is in zo’n situatie ideaal.”

Meer efficiëntie

De zestig schoonmakers zijn dermate enthousiast over de accustofzuiger dat ze er allemaal wel een willen hebben. “Dat past nog niet helemaal in het financiële plaatje, maar ik denk dat in de toekomst deze machines goedkoper worden. Dan wordt het op een gegeven moment logisch om het machinepark te vervangen. Ook omdat je hiermee efficiëntie bereikt. Je kunt in minder tijd de vloerbedekking van het personeelsverblijf stofzuigen. De investering verdien je dus terug. Je kunt meer vierkante meters stofzuigen. Nadeel is dat je maximaal een uur kunt stofzuigen. Je moet dus wel bij elke stofzuiger een tweede accu aanschaffen.”

Dit artikel is al eens eerder gepubliceerd op Service Management

Ook interessant:

Overig

Launching Partners