Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Ronald Bruins: Schoonmaak koploper in zwart werken?

Daar stond het dan toch echt op de website van de NOS: Schoonmakers koploper in zwart werken. De redactie van het gerespecteerde medium had cijfers opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daar kwam uit dat er in 2018 voor 1,44 miljard euro ‘zwart’ is gewerkt bij de schoonmaak van huizen en gebouwen. ‘Goede’ tweede was de bouw met 800 miljoen aan onderhoud en renovatie. Ik fantaseer er dan een tegelvloer en wellicht een uitbouw bij. Geholpen door een ‘vriend’ die dat in twee weken de grond uit stampte.Volg Service Management op LinkedIn:

Bijklussen bij de buren

OSB haastte zich meteen met een persbericht waarin ze stelden dat het vooral de particuliere markt betreft. En dat is ook zo. Een schoonmoeder die bijklust bij de buren, is zo gevonden. En wie tussen de briefjes kijkt in de supermarkt of eens via via informeert, kan binnen no time aan een voortreffelijke schoonmaakkracht komen. Het vervelende: het CBS maakt geen onderscheid tussen de particuliere en de zakelijke markt. “maar juist de particuliere markt kent zwart werk”, stelde voorzitter Piet Adema.

Durf hand niet in het vuur te steken

Nu durf ik niet mijn hand in het vuur te steken voor alle zakelijke schoonmaakbedrijven. Alhoewel degene met een keurmerk van brancheorganisaties OSB en SieV vast goed zitten. Ook vond ik de oproep van OSB aan het adres van de Rijksoverheid om het financieel mogelijk te maken voor particulieren om een schoonmaakbedrijf in te schakelen meer dan passend. Kijk gerust naar België waar dat met Dienstencheques beter is geregeld.

Niet rustig achteroverleunen

Toch kan ik nog niet rustig achteroverleunen in de wetenschap dat de zakelijke schoonmaakbranche van misstanden is verschoond. Allerminst. Inspectie SZW heeft nog steeds de schoonmaaksector onder de loep en de focus ligt daarbij op hotelschoonmaak, schoonmaak in de horeca en de fastfoodsector. Bij de inspecties werkt SZW samen met de Belastingdienst, UWV en IND.

Aanlokkelijk om illegalen in te zetten

Het groeiende probleem volgens de inspectie? Door de krapte op de arbeidsmarkt is het aanlokkelijk om illegale arbeiders in te zetten. Het Algemeen Dagblad berichtte onlangs over schoonmaakbedrijf TS Almere dat illegale arbeiders in zeer ongezonde omstandigheden aan het werk zou hebben gezet bij het ziekenhuis UMC. Het schoonmaakbedrijf ontkent bij monde van haar advocaat.

Hardwerkende mkb’ers

Maar de toon is gezet. Ook voor die hardwerkende mkb’ers in de schoonmaak die netjes hun belasting afdragen en keurig aan hun verplichtingen voldoen. Voor hen zou het goed zijn dat branchepartijen breder kijken dan hun eigen keurmerk en niet alleen zeggen: wie een keurmerk heeft, zit goed. Want ook de keurmerkhouders hebben last van deze imagoschade. Het zou in elk geval brancheverenigingen nog relevanter maken, voor de hele schoonmaakbranche.

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management (ronaldbruins@vakmedianet.nl)

LEES OOK:
Blog Margriet van Dijken: DNA bekend
Ronald Bruins: Niet voetballen in de gymzaal

Overig

Partners