Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Finalisten Best Practice Award 2021 bekend

De vijf cases die genomineerd zijn voor de Best Practice Award 2021 zijn bekend. Bijzondere best practices die laten zien hoe ketenpartners in tijde van corona samenwerken en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag niet uit het oog verliezen. Op 9 september 2021 vindt de prijsuitreiking plaats. Volg Service Management op LinkedIn:

“Helaas hebben we in 2020 geen Best Practice Award kunnen uitreiken door Covid-19”, vertelt juryvoorzitter Kees Blokland. “De situatie gaf ons echter wel input tot het thema voor inschrijving van de best practices van dit jaar: ‘Hoe blijven ketenpartners ten tijde van corona samenwerken en de Code naleven?’ Dus wat is er in het belang van de schoonmakers gedaan?” Volgens de juryvoorzitter zijn er mooie cases ingediend.

De genomineerden

De vijf samenwerkingsrelaties die de jury heeft uitgekozen, zijn (in willekeurige volgorde):

  • Hago Rail Services en NS: Het grootste schoonmaakcontract van Nederland was net van start toen de lockdown werd afgekondigd. Het aantal reizigers daalde waardoor er ook minder schoonmaakwerk was. Via constructief gesprek tussen partijen ontstond een inzichtelijke normprocedure waardoor op- en afschalen te voorspellen werd. Het minder/meer aantal werkuren werd met ‘geven en nemen’ opgelost door ander werk via o.a. een flexpool, intrekken vakanties met belofte deze volgend jaar terug te krijgen en het toekennen van extra vakantie uren.
  • Gom Offices en TNO: TNO besloot tijdens de lockdown vanwege COVD-19, het bestaande schoonmaakcontract te respecteren om te voorkomen dat de schoonmaakmedewerkers zich zorgen zouden moeten maken over hun werk of contract. Samen met Gom Offices werden de werkzaamheden tijdens de coronaperiode alternatief, flexibel en kostenneutraal ingevuld.
  • Schoonmaakbedrijf Aalbers, Hectas Facility Services en HAN University of Applied Sciences: Door krachtige en gelijkwaardig samenwerking is meerwaarde gecreëerd. Als collega’s en niet als concurrenten is tijdens de coronacrisis door de schoonmaakbedrijven gezamenlijk gekeken naar wat schoonmaaktechnisch, financieel en menselijk nodig was. Schoonmakers werden betrokken bij de flexibele inzet en hiervoor gewaardeerd.
  • Hago Zorg en Erasmus MC en Hago Nederland: Vanaf de eerste golf van de pandemie hebben de drie partijen in nauwe samenwerking gezorgd voor 24/7 opschaling van reinigingswerkzaamheden. De AHOY-medewerkers van Hago Nederland die thuis kwamen te zitten, werden getraind en onder begeleiding (i.v.m. protocollaire desinfectie schoonmaak) bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam ingezet. Gezamenlijk vormden zij een trots team dat 24 uur paraat stond.
  • Novon Schoonmaak Gebouwen met Trajectum, Centerparcs Parc Sandur: Er is door de ketenpartners een manier gevonden om op vernieuwende wijze met de coronacrisis om te gaan door werknemers van locaties die gesloten werden over te plaatsen naar andere locaties mét werk. Hierdoor is werkgelegenheid behouden, de werkdruk verlicht én gezorgd voor meer werkplezier door afwisseling en ontwikkeling in het werk.

Best Practice Award

Al vanaf het begin van de Code organiseert de Code Schoonmaak een Award uitreiking. Doel is om de mooie voorbeelden over de toepassing van de Code aan een breder publiek bekend te maken. Om daarmee andere ondertekenaars op ideeën te brengen hoe de Code ook toegepast kan worden.

Lees ook
» Nieuwe ondertekenaars Code: “Wij willen allemaal een boterham kunnen eten”
» Codecommissie doet onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis

Overig

Partners