Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dit zijn de 7 beste robotstofzuigers volgens ComputerTotaal

Wie wil dat nou niet? Een robot die één van de meest saaie en repetitieve huishoudelijke klusjes van je overneemt. We hebben het dan natuurlijk over een robotstofzuiger. Inmiddels zijn er tientallen slimme stofzuighulpjes op de markt, maar erg goedkoop zijn ze vaak niet. Het kan dus lastig zijn om voor het eerst zo’n robot aan te schaffen. Want wat nou als blijkt dat het apparaat van alles doet, behalve daadwerkelijk goed stofzuigen? Dankzij ComputerTotaal wordt het kiezen van een robotstofzuiger een stuk makkelijker. Zij hebben namelijk robotstofzuigers getest in de prijsklasse 109 tot 999 euro.

Het volledige testrapport van ComputerTotaal lezen? Dat kan hier.

Testfactor kwaliteit reiniging

De robotstofzuigers die werden onderworpen aan de test, werden beoordeeld aan de hand van drie hoofdcategorieën: Kwaliteit reiniging, kwaliteit van navigatie en de features.

De factor kwaliteit reiniging wordt op verschillende manier bekeken. Zo worden de robotstofzuigers op zowel harde vloeren als op vloerbedekking getest, waarbij elke stofzuiger een gelijke hoeveelheid cornflakes (zwaar), rijst (middelzwaar) en bloem (licht) moet opzuigen. De score word gebaseerd op de hoeveelheid opgezogen vuil, de prestatie langs randen en hoeken, de geluidsproductie en in hoeverre de robot extra vuil kan detecteren (zodat hij extra goed kan zuigen).

Hoe goed kan de robotstofzuiger navigeren en welke features heeft hij

De factor navigatie werd beoordeeld door te kijken of de robot slim genoeg is om nergens tegen aan te botsen, of ze netjes langs de randen glijden, of ze over een plint van 10 mm en een kabel heen kunnen komen of daarop vast blijven zitten. Daarnaast keken ze of de robot onder verschillende meubels door kan komen zonder vast te zitten, zoals een bureaustoel. En ze keken of de robotstofzuiger van de trap kan vallen.

Als een robotstofzuiger handige features of extra’s heeft, dan levert dat extra punten op. Denk bijvoorbeeld aan een automatische oplaadfunctie, of je hem met je telefoon of een afstandsbediening kan besturen en meegeleverde extra borstels.

Beste getest: iRobot Roomba 980

De Roomba 980 van iRobot kwam als allerbeste robotstofzuiger uit de test. Niet alleen omdat hij simpelweg het beste stofzuigt, maar vooral om alle slimme functies waar het apparaat over beschikt. De stofzuiger gaat harder en beter zuigen als hij extra vuil detecteert en wanneer hij merkt dat hij op tapijt rijdt. De navigatie is, mede dankzij de ingebouwde camera, van het hoogste niveau, zelfs in grote ruimtes. Eigenlijk is er maar één nadeel aan deze machine. Een gróót nadeel. Het prijskaartje is namelijk bizar hoog; hij gaat je namelijk maar liefst €999 kosten. Nog even door dromen dus….

Beste prijs-prestatieverhouding: Xiaomi Mi Vacuum

Met een testresultaat van 4,5 sterren (van de 5) deed deze Chinese robot het verrassend goed. Zo goed zelfs, dat de redactie van ComputerTotaal hem doopte tot beste koop. De schoonmaakprestaties zijn uitmuntend, de navigatie is superslim én hij is ziet er leuk uit. En dat voor een luttele prijs van zo’n €249. Helaas kan de aanschaf van de Xiaomi wel wat moeilijkheden met zich meebrengen, aangezien hij uit China moet komen en alleen verkrijgbaar is op sites als AliExpress. De prijzen schommelen, garantie claimen wordt lastig en de kans dat je invoerrechten moet betalen is ook aanwezig. Maar goed, je moet er iets voor over hebben natuurlijk.

De ranking-lijst (cijfer op schaal van 1 t/m 5)

  1. Roomba 980 / Rapportcijfer = 5 / Prijs = €999
  2. Xiaomi Mi Vacuum / Rapportcijfer = 4,5 / Prijs = €249
  3. Roomba 866 / Rapportcijfer = 4,5 / Prijs = €499
  4. Samsung VR9300 / Rapport cijfer = 4,5 / Prijs = €899
  5. Zoef Sien / Rapportcijfer = 4 / Prijs = €249
  6. Neato Botvac D5 Connected / Rapportcijfer = 4 / Prijs = €579
  7. Dirt Devil Spider 2.0 M612 / Rapportcijfer = 4 / Prijs = €109

De andere geteste modellen deden het een stuk minder goed en haalden een score van 3,5 of lager.

Slechtste uit de test: Zoef Miep

De Zoef Miep kwam als slechtste uit de test en kwam niet verder dan twee sterren. Het is niet het goedkoopste beschikbare model met een prijs van €139, maar de prestaties laten te wensen over.

Lees ook:
Test Consumentenbond 2018: Stofzuigers AEG, Bosch & Philips de beste
Bijna 300.000 robotstofzuigers in Nederland

Like onze Facebookpagina:

 

Overig

Launching Partners