Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

5 tips om de kans op Legionella te minimaliseren

Wat kun je als schoonmaakbedrijf doen om risico’s op Legionella te minimaliseren? Niet alleen voor je klant, maar ook voor je individuele medewerker en de gebruikers van het water? We vroegen het aan Kalsbeek uit Tynaarlo, specialist op het gebied van water.

De Legionellabacterie vermenigvuldigt zich vooral in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25°C en 50°C. Als besmet water wordt verneveld (hele kleine druppeltjes, zoals tijdens het douchen) kan de bacterie worden ingeademd. Dit kan leiden tot een Legionellabesmetting. Het drinken van of handen wassen met Legionella besmet water geeft geen risico’s.

1. Gebruik in vernevelende vorm geen tappunten die niet wekelijks gebruikt worden. Dit betekent
onder meer dat je beter geen hogedrukspuit aan kan sluiten op een gevelkraan, welke vrijwel nooit
gebruikt wordt. Ook kun je beter geen brandslang of cv-vulkraan gebruiken tijdens je
schoonmaakwerkzaamheden.

2. Laat tijdens je schoonmaakwerkzaamheden een kraan of ander tappunt waarvan je het
vermoeden hebt dat deze niet wekelijks wordt gebruikt, even een minuutje doorstromen. Doe dit
niet verneveld. Betreft het bijvoorbeeld een personeelsdouche welke weinig gebruikt wordt, dan kun je de douchekop het beste in een emmer water hangen en aanzetten. Op deze manier vindt er geen verneveling plaats.

3. Geef vermoedens van weinig gebruikte tappunten door aan de Legionella-coördinator van de
locatie. Dergelijke tappunten moeten namelijk op de wekelijkse Legionella-spoellijsten geplaatst
worden, zodat langdurige stilstand van water in bepaalde leidingdelen wordt voorkomen.

4. Verricht je schoonmaakwerkzaamheden in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis en merk je dat er door bedlegerigheid van een bewoner een douche/wc niet gebruikt wordt, geef dit dan ook aan bij de Legionella-coördinator van de locatie. Deze tappunten zullen ook op de wekelijkse Legionella-spoellijsten geplaatst moeten worden.

5. Speciaal voor de zomermaanden, gebruik niet zomaar een tuinslang welke gevuld met water in de
zon heeft gestaan. Ook hiervoor geldt dat je de slang eerst niet-vernevelend volledig moet
doorspoelen voordat je deze gaat gebruiken.

De eigenaar van een locatie is en blijft verantwoordelijk voor het feit dat hij deugdelijk drinkwater beschikbaar stelt aan de gebruikers van het water. Echter kun je met deze eenvoudige tips als schoonmaakorganisatie niet alleen de risico’s voor je eigen medewerkers minimaliseren, maar ook door je signaleringen van toegevoegde waarde zijn voor je klant.

Overig

Partners