Nomineer jouw schoonmaker / team / leidinggevende / glazenwasser van het jaar!

Nomineer hier

OSB: overnamepoging SIEV was niet meer dan net huwelijksaanzoek

Volgens Piet Adema, voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (foto), is er geen sprake van een overnamepoging van collega-branchevereniging SIEV. Hij spreekt van een “net huwelijksaanzoek.” Lees ookVolg Service Management op LinkedIn:

De voorzitter van OSB stuurde naar eigen zeggen in maart een brief naar Maurice Rutgrink, de voorzitter van SIEV. “Ik wil je hartelijk bedanken voor de constructieve samenwerking. Het is goed dat in tijden van cao- onderhandelingen werkgeversorganisaties elkaar weten te vinden. Maar eigenlijk geldt dat ook daarbuiten, zeker bij een wegvallende polder. Wij waarderen de samenwerking met SieV, we zijn er blij mee.”

Samenwerking smaakt naar meer

Even later in de brief gaat het over een mogelijk samengaan. “Wat mij betreft smaakt deze samenwerking naar meer. Wat zou het mooi zijn als we de positie van het MKB binnen onze sector samen verder kunnen versterken. Je weet waarschijnlijk dat wij binnen OSB het MKB een steviger positie hebben gegeven. Ons MKB-platform heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig platform dat binnen OSB wordt gehoord en waarmee resultaten worden geboekt. Ik heb echter een ideaal dat verder gaat. Ik wil dat graag langs deze weg met je delen.”

Samengaan in versterkt MKB-platform

Adema vervolgt: “Ik zou graag zien dat SieV samengaat met ons versterkte MKB-platform, zodat het MKB een nog stevigere positie krijgt. Daaraan wil ik graag koppelen dat dit SieV-platform een zetel in ons OSB- bestuur krijgt. En natuurlijk via die lijn ook een plek aan de onderhandelingstafel, zodat we samen kunnen bouwen aan een sterker MKB en we ook samen optrekken op andere onderwerpen. De tijd is er rijp voor, zeker nu het steeds moeilijker lijkt om met vakbonden tot afspraken te komen. Nu de polder aan het afzwakken is, zullen wij als werkgevers juist sterker moeten worden. Ik zou je graag willen uitnodigen om met ons het gesprek hierover aan te gaan.”

Ook AWOG heeft zelfstandige positie

De OSB-voorzitter maakt het vergelijk met het segment AWOG dat ooit ook buiten OSB ontstond, maar in de brancheorganisatie werd geïntegreerd. “Met de invulling van een dergelijk model hebben we ervaring opgedaan. We weten hoe het werkt. Ook AWOG heeft binnen OSB een zelfstandige positie. Vraag Peter Rietbroek, voorzitter AWOG, hoe hij zijn club aanstuurt met een eigen agenda, binnen de grotere organisatie OSB. Door ons gezamenlijk optrekken heeft AWOG ervoor kunnen zorgen dat de calamiteitenregeling behouden blijft, dankzij de inzet van middelen en mensen van OSB. Een belangrijk resultaat trouwens ook voor jullie MKB-ers in de glas- en gevelbehandeling.”

Lees hier de hele brief van Adema aan SIEV-voorzitter Maurice Rutgrink.

Lezing is SIEV is een andere

Na de brief in maart volgde volgens Adema een gesprek in mei. “We hebben dus geen overname voorgesteld maar ik heb een huwelijksaanzoek gedaan om samen sterker te staan.” De lezing van Rutgrink, voorzitter van SIEV, is een andere. Hij stelde tijdens de ALV van SIEV dat het om een overnamepoging ging. “Dat verzoek hebben we afgewezen. OSB kwam met de eis om een stip op de horizon te zetten, waarbij we hun mkb-platform zouden worden. Maar een overname is niet im frage. We bieden OSB wel samenwerking aan, het is aan OSB om deze wel of niet te accepteren. Maar we hebben onze eigen identiteit, met aandacht voor onze leden. Maar we willen absoluut geen gevecht met OSB, we zien hen eerder als een concullega.”

Launching Partners