Werkgeversorganisatie OSB zegt dat het niet kan niet achterhalen of de bewering van CNV klopt dat er mogelijk honderden schoonmakers een zogenoemd ‘slapend dienstverband’ hebben.
CNV-vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek kwam onlangs met die claim. “Bij de slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst. Uiteraard zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer. Door deze truc hoeven werkgevers niet de wettelijke transitievergoeding uit te keren, zoals sinds 2015 in dit soort situaties is verplicht.”
Praktijk doet zich volgens CNV ook voor bij schoonmaakbedrijven
Landelijk gaat het volgens Kampherbeek om duizenden werknemers. “We weten dat deze praktijk ook bij schoonmaakbedrijven voorkomt en in een aantal gevallen zelfs standaardbeleid is. Verschillende leden hebben zich afgelopen jaren al bij ons gemeld. Het gaat onder meer om schoonmakers die in dienst zijn van ISS, GOM, CSU en Fonville.”
Arbeidsovereenkomsten geen zaak van OSB
Service Management vroeg de genoemde schoonmaakbedrijven om een reactie, maar die verwezen, vanwege het overstijgende element van de claim van CNV naar OSB. Die laatste kwam daarop met een reactie. “Arbeidsovereenkomsten tussen individuele bedrijven en hun medewerkers zijn geen zaak van OSB. Leden zullen hun branchevereniging daarover niet informeren. Als het verschijnsel zich breed in de samenleving voordoet, is het niet onlogisch dat het ook in de schoonmaaksector voorkomt. Aard en omvang zijn ons echter onbekend.”
Leden gewezen op de gewijzigde wetgeving
OSB zegt haar leden te hebben gewezen op de gewijzigde wetgeving. “We verwijzen naar de oproep van VNO-NCW en MKB-Nederland aan het adres van bedrijven om de transitievergoeding te betalen, zodat ze deze later kunnen terugkrijgen. Mogelijk dat ondernemers vanuit ervaringen uit het verleden nog terughoudend zijn. Uitbetaling van de transitievergoeding kon de financiële positie van ondernemingen ondermijnen of bij het mkb de continuïteit zelfs in gevaar brengen. Door de wetswijziging is dit bezwaar echter weggenomen. Dat laat OSB ook aan de leden weten.”
Lees ook
CNV: honderden schoonmakers gevangen in slapend dienstverband
Vakbonden en OSB zijn het oneens over tekst schoonmaak-cao
Geef een reactie