Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ook in België explosie schoonmaakvacatures

Niet alleen Nederland heeft te maken met een stijgend aantal vacatures in de schoonmaakbranche, ook onze zuiderburen kampen met toenemende vraag. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAP) heeft in vergelijking met drie jaar geleden 62 procent meer posities in de schoonmaaksector open staan, zo meldt de website jobat.be. En net als in ons land hebben ze ook in België moeite om voldoende mensen te vinden voor al die banen. Een schoonmaakacademie van de overheid moet uitkomst bieden.

Beroepen in de schoonmaaksector zijn knelpuntberoepen

Bij de VDAB in Limburg staan 449 vacatures open voor schoonmaak bij mensen thuis, terwijl er werk is voor 105 mensen die ruimten en lokalen willen schoonmaken. Tinne Lommelen, directeur ad interim van VDAB Limburg: “Beroepen in de schoonmaaksector zijn knelpuntberoepen omwille van de specifieke werkomstandigheden en de kwalitatieve eisen van het beroep. Er moet dus iets fundamenteel aan gedaan worden. De VDAB is al meer dan 20 jaar actief in deze sector met de opleidingen in schoonmaaktechnieken en opent nu één centrale Schoonmaakacademie. Dit is een nieuw initiatief waarbij de extra opleidingen vooral via de mobiele instructeursploeg op de werkvloer zullen verlopen.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

In Nederland zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor schoonmakers, meestal via werkgevers of brancheorganisaties. Zo heeft de OSB een academie waar verschillende trainingen kunnen worden gevolgd. GOM heeft een eigen opleiding en Hago een TOP Academie. Die laatste verwacht in 2017 voor 600 leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een baan te creëren. Ook in België is er specifieke aandacht voor mensen die moeite hebben om zelfstandig aan het werk te komen, zo laat Lut Bormans, vakexpert diensten aan personen, weten op jobat.be. “Ongeveer 25% van de werkzoekenden met een jobdoelwit in de schoonmaak heeft een beperkte kennis van het Nederlands en 45% is langer dan 1 jaar werkzoekend. Wij zijn ervan overtuigd dat schoonmaken ‘een vak’ is, dat je kan leren en daarom zetten we actief in op praktijkgerichte opleidingen.”

Lees ook:

Arbeidsmarkt is ‘survival of the fittest’

Ontzorgen middels schoonmaakopleidingen

 

 

Partners