Blog Ronald Bruins: Waardering is leuk, maar er moet boter bij de vis

Blog Ronald Bruins: Waardering is leuk, maar er moet boter bij de vis

Volg Service Management op LinkedIn:

Het kabinet maakte onlangs de plannen voor 2021 en verder bekend. Voor schoonmaakondernemers in het mkb is het meest opvallend een verlaging van de vennootschapsbelasting, van 16,5 naar 15 procent in 2021. Het is maar 1,5 procent, maar toch. Daar komt de verlaging van de inkomstenbelasting bij. Die gaat op 1 januari van 37,35 naar 37,10 procent. Dit tarief geldt in 2021 voor inkomens tot 68.507 euro. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03 procent. Daarmee houden zowel werkgever als werknemer meer geld over in de portemonnee. Het zijn geen wereldschokkende percentages, maar toch… Alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen.

Webinar over de veranderingen voor schoonmaakondernemers nav Prinsjesdag gemist? Kijk hem hier terug >>

Schot in de zaak

Er lijkt inmiddels ook schot in de zaak te komen van de bonus voor schoonmakers in de zorg. Daar waar er eerder nog onzekerheid over bestond. Peter van der Meer, de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in de Drechtsteden, toonde zich daardoor zelfs verontwaardigd. “Ik vind het echt slecht dat je niet iedereen die coronabonus geeft. Het was een periode waarin iedereen op totaal verschillende manieren zijn uiterste best voor de zorg heeft gedaan. Dan kun je niet zeggen dat de schoonmaker die de intensive care heeft schoongemaakt wel een bonus krijgt, en zijn of haar collega die de kantoren heeft schoongemaakt hem niet krijgt. Dat kan ik echt niet uitleggen.”

>> Lees ook: Ongeveer een derde van alle zorgpersoneel krijgt geen bonus

Waardering terugzien

Addertje onder het gras is dat uitkering van de bonus loopt via de zorgaanbieders (en dus niet via de schoonmaakbedrijven). De zorgaanbieder bepaalt voor wie de ‘zorgbonus’ wordt aangevraagd. Hopelijk wordt daarmee ruimhartig omgegaan. Vakbond FNV wil in elk geval ook iets van de waardering voor de schoonmaak terugzien in de volgende cao, waarvoor de onderhandeling begin 2021 worden opgestart.

>> Lees ook: Prinsjesdag 2020: de veranderingen voor schoonmaakondernemers (whitepaper)

Eén kant van de medaille

Dat alles is maar één kant van de medaille. Het kabinet maakte ook bekend dat het Box 2-tarief in 2021 verder verhoogt naar 26,90 procent. Maar daarmee worden familiebedrijven gestraft voor het opbouwen van financiële buffers door de hogere belasting op Box 2. En laten we nu heel veel keihard werkende familiebedrijven hebben in de schoonmaak.

>>Lees ook: Hoe overleef ik… het familiebedrijf? ‘Communiceer duidelijk en tijdig’

Onbegrijpelijk

Het is ook onbegrijpelijk dat schoonmaakbedrijven nog steeds niet gebruik kunnen maken van de coronasteunmaatregel Tegemoetkoming Vaste Lasten. Opdrachtgevers, bijvoorbeeld in de horeca, mogen wel gebruikmaken van de TVL, maar de schoonmaakbedrijven die voor hen werken niet. Krommer kan het niet.

Kortom, het wordt ook op dat vlak tijd voor boter bij de vis. In aansluiting op de bonus voor schoonmakers in de zorg, moet ook de rest van de schoonmaaksector de steun kunnen ontvangen die ze na een woelige coronacrisis verdient.

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management (ronaldbruins@vakmedianet.nl)