Update coronavirus: gevaar voor legionella, tijdig loonaangifte doen en droge handen

Update coronavirus: gevaar voor legionella, tijdig loonaangifte doen en droge handen

Service Management komt periodiek met een update over de gevolgen van coronacrisis voor de schoonmaakbranche. Deze keer gaat het over de gevaren van een legionellabesmetting, het belang van tijdig loonaangifte doen en de vraag of droge handen niet gevaarlijk zijn.  Volg Service Management op LinkedIn:

Vastgoedjournaal sprak met Egbert Leiting. Hij waarschuwt voor de gevolgen en gevaren van waterleidingen in panden die te lang niet worden gebruikt, zoals nu het geval is door de coronamaatregelen.  “Gebouwen die geheel of gedeeltelijk leegstaan en daardoor geen gebruikmaken van de drinkwaterinstallatie kunnen problemen krijgen met de (drink)waterkwaliteit. Stilstand leidt tot afzetting aan de binnenkant van de leiding en groei van biofilm. Biofilm is een laagje aan de binnenkant van de leiding. Door stilstand wordt de groei van bacteriën, waaronder legionella, in dat laagje bevorderd. Met alle gevolgen van dien.”


Heeft u ook coronanieuws? 
E-mail naar onze hoofdredacteur via  ronaldbruins@vakmedianet.nl 


Wekelijks alle leidingen 2 minuten doorspoelen

Om dit te voorkomen is het advies om minstens één keer in de week alle tappunten minstens twee minuten door te spoelen. Dus zowel de warm- als de koudwaterkraan goed open te zetten. “Dat betekent ook het kraantje in wasbak van de kapster in het verzorgingshuis, de douches op de sportclubs en de biertappen in de cafés. Ga gewoon alle plekken langs waar water stroomt”, waarschuwt Leiting.

Hoe groter het gebouw des te meer waterpunten er doorgespoeld moeten worden om ook tot het hoofdnet te komen. Dit betekent dat bij het spoelen meerdere tappunten tegelijk geopend moeten worden. In de praktijk komt dit neer op een ronde langs alle tappunten, deze te openen en loop het rondje daarna nogmaals om de tappunten weer te sluiten. Het doorspoelen van toiletten valt hier ook onder.

LEESTIP: 5 tips om de kans op Legionella te minimaliseren

Panden Asito gaan dicht

Ook Asito waarschuwt op haar website voor de gevaren van legionella bij lege gebouwen. Het schoonmaakbedrijf stelt ook dat haar eigen panden dichtgaan. “Met ingang van dinsdag 24 maart zijn alle kantoren van Asito gesloten. Dat betekent dat we niet langer bezoek kunnen ontvangen. Uiteraard kunt u nog wel bij uw vaste Asito contactpersoon terecht voor vragen en/of opmerkingen.”

Verantwoordelijk voor tienduizenden mensen

Het Financieele Dagblad volgde Ron Steenkuijl, directielid bij de ADG dienstengroep waar ook Asito onder valt. “We beseffen elke dag dat we verantwoordelijk zijn voor de tienduizenden mensen die bij ons werken, met een extra verantwoordelijkheid in de vitale sectoren. Bijvoorbeeld onze medewerkers van Zorg Dienstengroep die in de 50 ziekenhuismortuaria werken, die hun schouders recht houden en zich mentaal voorbereiden op wat komen gaat. Onze corona-schoonmakers van Asito, die dagelijks hun werk verrichten in de ziekenhuizen en onze thuiszorgmedewerkers van TSN die hun cliënten moed in blijven spreken. Ik ben trots op de wil van onze medewerkers om een bijdrage te leveren aan bedrijf, economie en samenleving.”

Onverwacht krachten komen los

Even later: “Ook op directieniveau maakt het onverwachte krachten los. In onze calls hoor ik hoe onze directeuren strak op de bok zitten om onze bedrijven door de situatie heen te loodsen, met elke dag nieuwe verrassingen. Zo hadden we vorige week maar liefst 2000 ziekmeldingen op een dag. Wat doe je dan? Hoe ga je deze mensen allemaal bereiken en hoe kom je er op een correcte manier achter of het een ziekmelding uit angst is of dat iemand echt ziek is? We hebben extra belteams ingesteld om beter door te kunnen vragen.” Als laatste over de schoonmaak: “We hebben veel druk uitgeoefend om de schoonmaak als vitale sector aan te laten merken en we zetten druk om ervoor te zorgen dat onze payroll- en oproepkrachten doorbetaald krijgen.”

Reiniging triage-tent ziekenhuis

SMB Willems reinigde de triage-tent voor spoedeisende zorg voor het Gelre-ziekenhuis in Zutphen.

Collega’s gingen maandag aan de slag bij Gelre ziekenhuizen in Zutphen. Daar is een triage-tent voor spoedzorg opgericht die we van top tot teen gereinigd hebben. We zijn blij dat we een kleine bijdrage kunnen leveren om het ziekenhuis te helpen! #coronahulp#schoonmakersbedanktpic.twitter.com/SasYGvAMYX

— SMB Willems (@SMBWillems) March 25, 2020

Tijdig loonaangifte doen in verband met noodfonds

“Het is heel belangrijk dat u als werkgever tijdig loonaangifte doet, nu meer dan ooit”, stelt de Belastingdienst in een bericht. “We begrijpen dat werkgevers het op dit moment bijzonder moeilijk hebben en er veel geregeld moet worden. Toch willen we – juist nu – een beroep op u doen. De gegevens uit de loonaangifte worden namelijk gebruikt door het UWV voor de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid-regeling. Dit noodfonds is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies, te compenseren en te zorgen dat zij hun werknemers kunnen doorbetalen. Om hier goed uitvoering aan te geven, hebben we uw hulp nodig. Als u op tijd aangifte doet, beschikken wij en het UWV over zo actueel mogelijke gegevens. Daarmee kan zo snel mogelijk worden berekend waar u als werkgever en al uw werknemers die thuis komen te zitten of ziek worden recht op hebben. Daarom doen we een extra appèl op u om tijdig uw aangifte te doen. Deze hoeft u als u uitstel van betaling aanvraagt nog niet te betalen.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Zijn droge handen niet gevaarlijk?

In de Volkskrant een vraag over handhygiëne: is het niet gevaarlijk als mijn handen droog worden van al dat wassen? Sjan Lavrijsen, dermatoloog in het LUMC, zegt: “Een droge, beschadigde huid is vatbaar voor infecties met virussen en andere micro-organismen. Maar of dit ook geldt voor het coronavirus weten we niet.” Het is in elk geval geen oplossing om je handen dan maar niet te wassen. “Het tegengaan van het coronavirus is nu belangrijker dan uitgedroogde handen voorkomen”, zegt Van ’t Klooster. De oplossing is simpel: handcrème. “Grondig je handen wassen, goed afdrogen en dan insmeren met liefst een dikke vettige crème”, raadt Van ’t Klooster aan. Wanneer? “Zodra het begint te irriteren”, zegt Lavrijsen. Voor wie het routinematig wil aanvliegen, is ’s avonds voor het slapengaan een goed moment. Dan heeft de huid ’s nachts de gelegenheid te herstellen.

Tienduizenden aanvragen van zzp’ers

Bij de speciale noodloketten voor zzp’ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. In onder meer grote steden als Amsterdam en Rotterdam loopt het storm. In twee dagen tijd hadden zzp’ers in Amsterdam bij elkaar 16.000 aanvragen ingediend. In de regio groot-Rotterdam gaat het tot en met dinsdag om zeker 5000 aanvragen. Daar zijn de aanvragen die woensdag in zowel Amsterdam als Rotterdam zijn binnengekomen nog niet bij opgeteld.

LEESTIP: Eerste loketten voor noodhulp zzp’ers kunnen al open

Gemeenten keren op eigen initiatief geld uit

In verschillende gemeenten kunnen zzp’ers sinds deze week al aankloppen voor hulp, al moet op de maatregel van overheidswege nog een klap worden gegeven. Het gaat dan onder meer om de juridisch afdichting. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk woensdag voor elkaar te hebben, maar heeft toch iets langer de tijd nodig. Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. Zij keren via een versimpelde regeling al wel geld uit, maar moeten nog even wachten op de overheidsbijdrage. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Boodschap 1,5 meter afstand houden

Kärcher heeft een mooie oplossing om iedereen er aan te herinneren 1,5 meter afstand te houden. Spuit met een hoge druk reiniger de boodschap gewoonweg in de tegels.

Al 260.000 maskers ingeleverd

Bij het Rode Kruis zijn al 260.000 maskers ingeleverd, 8000 schorten en 3,6 miljoen handschoenen. Het Rode Kruis is bezig met een centrale inzamelactie en verdeelt de beschermingsmiddelen over zorginstellingen, waar de materialen nodig zijn bij de bestrijding van het coronavirus. “De verzamelplaats van het Rode Kruis stroomt vol met alle beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen die worden aangeboden. Hier staan intussen pallets vol met dozen waarin de materialen zitten die op dit moment dringend nodig zijn in de zorg”, meldt de hulporganisatie in een update.

Het Rode Kruis is daarnaast bezig met het inventariseren van kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Het Rode Kruis ontving woensdagochtend na de lancering tweehonderd meldingen. De aangemelde mensen kunnen hulp verwachten van vrijwilligers van het Rode Kruis Ready2Help die kunnen inspringen, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen.

LEESTIP: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?