Traumaschoonmaker Tugrul: niet normaal vies

Traumaschoonmaker Tugrul: niet normaal vies

Afgelopen donderdag werd de eerste aflevering van de docuserie 'Niet normaal vies' uitgezonden. Schoonmaakondernemer Tuğrul Çirakoğlu vertelt over zijn werkzaamheden als schoonmaker van onder andere crimescenes, huizen waarin lijken hebben gelegen en andere locaties met extreme vervuiling.

Verschillende media schenken aandacht aan de serie. Zo schrijft Hans Lip in het Parool: “Hoeveel kijkers zouden zijn weggezapt bij de eerste aflevering van Niet normaal vies? Lips had het zwaar, maar door de bedachtzame woorden van Çirakoğlu bleef hij toch kijken. Hij vertelt hoe hij na het schoonmaken altijd een rondje door het huis loopt om te zien wat voor persoon er gewoond heeft. -‘Het was ook een mens met gevoelens, met familie en dromen.’-

Ontroerend

In Trouw schrijft Maaike Bos dat ze het bijna ontroerend vindt. “Het ontroerende is dat hij niet de drek het ergste vindt (een badkamer met 150 kilo poep, een huis met 2500 kilo bedorven kippevlees, lijkvocht), maar dat hij te doen heeft met de mensen die zo verlaten leefden en stierven. Een tot twee keer per week komt hij in huizen van mensen die er lang dood hebben gelegen. Soms terwijl huisgenoten in een kamer ernaast gewoon hun avondmaal eten en film kijken, fulmineert hij in de volgende aflevering. ‘Elke keer voel ik eenzaamheid en verdriet.’ Hij maakt uit respect altijd nog een rondje door iemands persoonlijke spulletjes, zodat hij hem (of haar) als mens kan zien.”

Bekijk hieronder een video van de werkzaamheden van Tuğrul Çirakoğlu
(tekst gaat verder na video)

Bewustwording en verandering creëren

Çirakoğlu deelt ook filmpjes over zijn werkzaamheden en schrijft een boek over de situaties die hij meemaakt. “Enerzijds is dat boek om een beetje een idee te geven van de verhalen achter de beelden die we delen. Maar anderzijds ook om bewustwording te creëren in de maatschappij.” Hij hoopt dat het boek bij de juiste mensen in de politiek terecht komt. Zodat er dingen kunnen verandering in Nederland op het gebied van eenzaamheid, verwaarlozing en onopgemerkte overlijdens.

In het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ vertelt hij dat hem vaak gevraagd wordt hoe lang hij dit werk gaat volhouden. Hij heeft geen idee, maar vaak komt er uiteindelijk een opdracht die medewerkers in deze branche breekt, tot die tijd wil hij er in elk geval mee doorgaan.

Lees ook: