TIP: Webinar-serie over aanpak werkdruk en ongewenst gedrag met ISO 45003

TIP: Webinar-serie over aanpak werkdruk en ongewenst gedrag met ISO 45003

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is verantwoordelijk voor meer dan de helft van het ziekteverzuim. Werkdruk en ongewenste omgangsvormen zijn daarnaast een factor bij het ontstaan van fysieke ongelukken op het werk. Onder auspiciën van ISO ontwikkelde een internationale werkgroep van experts een guideline voor een systematische en structurele aanpak ervan: ISO 45003.

Deze norm, een managementsysteem voor de aanpak van PSA, wordt op 7 juli 2021 officieel gepresenteerd. Voorafgaand hieraan organiseert de NEN op 9, 17 en 23 juni 2021 enkele Webinars hierover. Je krijgt een preview met de highlights van deze nieuwe norm en in elk webinar wordt een belangrijk aspect ervan uitgediept.

 9 juni 2021 (10:00-11:00 uur): Verantwoordelijk leiderschap (Alie Kuiper)

Leiderschap staat op 9 juni centraal. Wat is de verantwoordelijkheid van het (top)management bij de aanpak van werkdruk en ongewenste omgangsvormen? Kunnen zij het beleid delegeren aan HR of de Arbo coördinator zoals nu nog vaak het geval is?

17 juni 2021 (10:00-11:00 uur): Risico’s PSA en beheersing door riskmanagement (Alie Kuiper)

De webinar op 17 juni gaat over riskmanagement hoe de gevaren op PSA te identificeren en vervolgens te beheersen. ISO 45003 geeft veel voorbeelden van hazards en beschrijft mogelijke bronnen ervan. Organisatiefactoren zoals de inrichting van het primaire proces of sociale factoren op het werk blijken een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van PSA. Wat betekent dat voor de richting waarin oplossingen moeten worden gezocht?

23 juni 2021 (10:00-11:00 uur): Afschrikwekkende of juist voorbeeldige voorbeelden uit de praktijk: het belang van een aanpak van ongewenste omgangsvormen (Mirjam Decoz).

In het derde deel van het drieluik vertalen de sprekers de NEN/ISO norm naar de praktijk van de aanpak van ongewenste omgangsvormen. Eerst krijg je een inkijkje in enkele uitspraken van rechters: afschrikwekkende of juist voorbeeldige voorbeelden waaruit blijkt hoe belangrijk goed beleid en een adequate aanpak van meldingen over grensoverschrijdend gedrag is. Daaruit blijkt dan vanzelf aan welke eisen dat beleid, de bescherming van melders en de oplossingstrajecten moeten voldoen om juridische procedures te voorkomen, of die met vlag en wimpel te doorstaan.

Geïnteresseerd?

Je kunt je inschrijven voor de webinars op deze event-website van NEN. Er zijn geen kosten verbonden voor deelname aan deze webinars.

Lees ook: