Te laat met de btw-aangifte? Zo voorkom je een naheffingsaanslag

Te laat met de btw-aangifte? Zo voorkom je een naheffingsaanslag

Ondernemers die eind januari te laat waren met het indienen of betalen van de btw-aangifte hebben eind februari een naheffingsaanslag gekregen. Daarop kan een schatting van de verschuldigde btw staan, aangevuld met boetes voor het te laat doen van de btw-aangifte en betaling. Met behulp van deze drie tips voorkom je een naheffingsaanslag en doe je de btw-aangifte én betaling voortaan op tijd.

Een naheffingsaanslag ontvang je als je de btw-aangifte en betaling niet (op tijd) hebt gedaan. Op de naheffingsaanslag kan een geschat btw-bedrag staan. Dit bedrag is vaak hoger dan de btw die je in werkelijkheid moet betalen. Omdat de Belastingdienst je btw-aangifte niet heeft ontvangen, is niet bekend hoeveel facturen je hebt verstuurd of ontvangen. En dus ook niet hoeveel btw je hebt betaald en ontvangen. Daardoor kan het bedrag op de naheffingsaanslag behoorlijk hoog zijn.

Naheffingsaanslag controleren

Met de checklist naheffingsaanslag controleer je in drie stappen of de naheffingsaanslag terecht is opgelegd en wat je moet doen. Is de naheffingsaanslag terecht, dan moet je de boetes betalen. Voor het te laat doen van je btw-aangifte is de boete 68 euro. Voor het te laat betalen van het btw-bedrag betaal je 3% van het btw-bedrag, met een minimum van 50 euro.

Voorkom naheffingsaanslag

  • Doe altijd btw-aangifte. Ook als je het afgelopen kwartaal geen omzet had.
  • Doe je btw-aangifte op tijd én betaal direct. Dat kan in Mijn Belastingdienst Zakelijk met iDEAL. Je kunt de betaling ook inplannen, als je dat prettiger vindt.
  • Noteer de deadlines voor de btw-aangifte in je agenda en stel waarschuwingen in. De deadlines zijn ieder jaar hetzelfde: op 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

Meer informatie en hulpmiddelen voor de btw staat op belastingdienst.nl/btw of luister naar (aflevering 2 van) de podcast ‘Goede start met belastingen’.