Stoppen of doorgaan: veel ondernemers in de problemen

Stoppen of doorgaan: veel ondernemers in de problemen

De komende maanden zullen meer bedrijven dan de afgelopen periode stoppen of failliet gaan, stelt de KVK op basis van eigen onderzoek. Veel ondernemingen staan er na twee jaar coronacrisis niet goed voor en hebben een hoge schuldenlast. MKB-Nederland roept Den Haag op tot actie.

"Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren", zegt programmamanager Zwaar Weer van de KVK Hans Klein Swormink.

"De grote vraag is nu: zijn ze in staat om een omzetniveau te halen waarmee ze ook in de toekomst levensvatbaar zijn én waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen aflossen. Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn."

220.000 ondernemers staan er slecht voor

In het onderzoek van de KVK onder ondernemers gaf maar liefst 14 procent van de ondervraagden aan dat het bedrijf er momenteel slecht voor staat. Daarnaast zegt 13 procent van de bedrijven schulden of betaalachterstanden te hebben, waarvan meer dan de helft die bij de Belastingdienst heeft.

Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben.

"Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben", vat Klein Swormink samen. "Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan, en in beide gevallen, hoe dan?"

MKB-Nederland is niet verrast

De cijfers uit het onderzoek verrassen Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, niet. Het tegendeel is waar. Tegen De Ondernemer zegt hij: "Ik denk dat het getal dat KVK noemt nog een onderschatting is. 220.000 is het minimale. Welk aantal wij als MKB-Nederland verwachten? Dat is moeilijk te zeggen. Maar dankzij onze contacten in de verschillende sectoren, denken wij dat tussen de 200.000 en 400.000 ondernemers twijfelen over de voortgang van hun bedrijf."

Visser stelt dat begrip, flexibiliteit en hulp uit Den Haag noodzakelijk is. "Ondernemers die voor corona goed draaiden en vanwege de pandemie nu schulden hebben en dat aan kunnen tonen, moeten direct geholpen worden. Wachten is niet acceptabel."

Minder faillissementen dan normaal

De afgelopen jaren zijn veel minder bedrijven failliet gegaan dan normaal. Mogelijk heeft dit te maken met de coronasteun van de overheid. Ook zijn rechters terughoudend geweest bij het failliet verklaren van bedrijven die buiten corona gerekend in de basis gezond waren.

Bronnen: KVK, ANP en De Ondernemer