Steeds meer mensen in financiële problemen: hoe kan werkgever helpen?

Steeds meer mensen in financiële problemen: hoe kan werkgever helpen?

De nu al oplopende betalingsproblemen gaan nog veel verder toenemen als de inflatie zo hoog blijft, verwachten budgetinstituut Nibud en schuldhulpverlenersvereniging NVVK. Nu zijn het vooral nog mensen die al krap bij kas zaten met acute financiële problemen, maar ook steeds meer mensen met lage middeninkomens komen slechter rond. Die groep komt als volgende in de problemen en mogelijk ook in de schulden terecht.

"Huishoudens die al hebben bezuinigd en echt niet meer rondkomen zitten met de handen in het haar", zegt een woordvoerder van het Nibud. "Dat horen wij ook van mensen die ons bellen." Een op de drie huishoudens komt nu niet rond, stelde het budgetinstituut vorige maand al vast. "Dat hebben wij niet eerder gezien."

Alles wordt duurder

Donderdag maakte het CBS bekend dat de inflatie vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitkwam. De oorzaak was vooral dat de energieprijzen de laatste tijd de pan uit rijzen en de woninghuren harder zijn toegenomen. "De verhoging zit nu echt overal, dat maakt het lastig om te bezuinigen", reageert het Nibud.

Over de eindafrekening van de energie maakt ook de NVVK zich veel zorgen. "We horen dat veel mensen hun maandelijkse voorschotbedrag voor energie expres te laag zetten en eigenlijk op de pof koken, maar dan ben je aan het einde de pisang", aldus Geert van Dijk, directeur bij de belangenvereniging voor schuldhulpverleners.

Energiekosten niet meer kunnen betalen

Energiebedrijven merken dat burgers meer en meer moeite krijgen de rekening te betalen. "We zien sinds kort dat automatische incasso's vaker afketsen", zegt een woordvoerder van Eneco in de Volkskrant. "Ook stijgt het aantal mensen in een incassotraject."

Doordat Rusland de gastoevoer naar Duitsland afknijpt, is de gasprijs op de handelsmarkt opgelopen van 90 euro in juni naar ruim 200 euro nu. Huishoudens zullen deze verdere stijging terugzien op hun maandelijkse afrekening.

Van 150 naar 550 euro per maand

Zeker nu steeds minder Nederlanders een vast energiecontract hebben, met doorgaans veel lagere prijzen, krijgen grote groepen te maken met de nieuwe, veel hogere prijzen. Eneco kan niet zeggen hoeveel de energierekening stijgt als klanten uit een vast contract komen en naar een variabel contract gaan, omdat de hoogte afhangt van veel factoren, zoals gezinssamenstelling en de mate waarin een woning is geïsoleerd. "Maar we merken dat veel klanten die uit een vast contract komen, schrikken van hun nieuwe bedrag." Concurrent Vattenfall liet onlangs aan het FD weten dat een stijging van 150 euro naar 550 per maand begin 2023 niet uitzonderlijk zal zijn.

Schoonmakers met schulden helpen

Ook in de schoonmaakbranche kunnen werknemers kampen met schulden. Het is het belangrijk voor werkgevers in de schoonmaakbranche om hiervan bewust te zijn en om eventueel ondersteuning te bieden.

Veel schoonmaakbedrijven zijn daar al mee bezig, bleek onder meer toen we de top vijf schoonmaakbedrijven vroegen naar hun visie. Zo zei Mark Keur, algemeen directeur van Hago: “De inflatie, mede ingegeven door de oorlog in Oekraïne en spanningen in Europa, brengt zorgen met zich mee. Wij kunnen de toenemende kosten steeds moeilijker doorberekenen aan onze opdrachtgevers en dat betekent natuurlijk iets voor onze financiële huishouding. Maar het is vooral lastig voor onze medewerkers. Alles wordt duurder. Het is helaas nog steeds een taboe om te praten over geldproblemen, maar we zijn er wel voor onze collega’s. Bijvoorbeeld met tools voor financiële vitaliteit.”

Het is helaas nog steeds een taboe om te praten over geldproblemen.

En Bas Cornelissen, directeur van EW Facility Services, zei: “Met het oog op de actualiteit leveren we inspanning om onze collega’s bij te staan bij financiële problemen. Vanuit de mix van segmenten waarin we actief zijn, zijn we gelukkig in staat om collega’s die dat willen hogere contracturen te bieden.”

TIP: Gratis cursus RAS over omgaan met geld

Het is belangrijk om goed met geld om te kunnen gaan. Maar hoe moet dat? En hoe zorg je dat je niet in de problemen komt? Of als dit al gebeurd is, hoe kom je er dan weer vanaf? Het antwoord op deze en andere vragen wordt gegeven tijdens de cursus ‘Zorg goed voor jezelf, zorg voor je geld’.

De RAS biedt deze budgetcursus samen met het Nibud aan. De cursus duurt 2 dagdelen en is helemaal gratis. En als de werkgever het loon doorbetaalt, ontvangt die daarvoor een vergoeding. Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je terecht op de website van de RAS >>

Maak het bespreekbaar

Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW deelden onlangs handvatten voor oplossingen voor werkgevers waaronder:

  • Definieer financiële gezondheid en maak het onderdeel van de cultuur en identiteit van de organisatie
  • Verlaag de drempels. Maak het bespreekbaar, onderken, benoem, vraag naar en adresseer de financiële gezondheid van werknemers en de zelfstandigen die worden ingehuurd
  • Ga in gesprek met externe schuldhulpverleners om te ontdekken wat u kunt doen om de financiële gezondheid van uw werknemers te verbeteren
  • Zet in om financiële gezondheid breed op de agenda te krijgen en communiceer de urgentie en het belang en breng de maatschappij in beweging
  • Deel best practices met andere organisaties. Start initiatieven samen en schaal ze ook samen op