Schoonmakers worden zorgondersteuners: "Het kan mentaal zwaar zijn"

Schoonmakers worden zorgondersteuners: "Het kan mentaal zwaar zijn"

Schoonmaakbedrijf EW Facility Services is haar schoonmakers tijdelijk aan het herplaatsen in de zorg. Schoonmakers die normaal gesproken in een hotel werken, stropen nu de mouwen op in ziekenhuizen, verpleeg- verzorghuizen, zorghotels en zelfs in een vaccinatie- en coronateststraat. Volg Service Management op LinkedIn:

Veel aanvragen voor tijdelijke ondersteuning in de zorg hebben een korte opstarttijd, constateert EW.  “Ook komt het regelmatig voor dat we beginnen met een beperkte inzet van diensten die we al snel moeten opschalen naar een verdriedubbeling van dat aantal.”

Veel medewerkers wagen sprong

Rayonmanager Robin Le Febre: “Bijkomende uitdaging qua planning is bovendien dat het vooral gaat om vroege ochtend- en avonddiensten. Daarnaast is de Covid-unit een plek waar lang niet iedereen wil werken. Gelukkig zijn er inmiddels veel medewerkers die deze sprong hebben gewaagd. Met goede begeleiding en training en instructies voor persoonlijke bescherming, zorgen we ervoor dat deze medewerkers met vertrouwen aan het werk gaan in een nieuwe omgeving. Na een aantal weken ervaring staan medewerkers er heel anders in dan bij de start. Ze zijn heel erg enthousiast en willen eigenlijk niet eens terug naar de hotelschoonmaak.”

Verschil tussen hotellerie en zorg

EW quote ook twee medewerkers die na jaren hotelschoonmaak nu werken op een Covid-afdeling in een ziekenhuis en vragen hen naar de verschillen. “Het is eigenlijk niet te vergelijken. De omgang met patiënten is echt heel anders dan met gasten in een hotel. Er is in het ziekenhuis extra veel aandacht voor de patiënten en hoewel kwaliteit overal belangrijk is, is dit in de zorg echt van levensbelang”, geven de dames aan. “De belasting van het werk is ook anders. Hotelschoonmaak vraagt fysiek meer van je, werken in de zorg kan juist mentaal zwaar zijn.” Hoewel ze het erg naar hun zin hebben in het ziekenhuis, is het soms ook moeilijk: “In december waren er weken dat er elke avond iemand overleed. Het is wel moeilijk als degene met wie je gisteren nog hebt gepraat er vandaag niet meer is.” Inmiddels hebben zij een manier ontdekt om het werk af te sluiten en niet mee naar huis te nemen: “Thuis moeten we weer voor onze kinderen zorgen en andere dingen doen. Dan zit je met je hoofd niet meer bij werk.”

Het is heel dankbaar werk

Het is mooi om te zien dat het werk van onze collega’s goed wordt ontvangen: “Het is heel dankbaar werk. Zowel de patiënten als het zorgpersoneel zijn heel dankbaar voor de ondersteuning die wij verlenen. We gaan dagelijks met een voldaan en goed gevoel naar huis.” Wat ook heel leuk is: “Ondanks dat we helemaal bedekt zijn door persoonlijke beschermingsmiddelen, herkennen patiënten ons meteen aan onze ogen en stem.”