Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schoonmaken is een vak dat vraagt om waardering

Schoonmaken is een vak dat vraagt om waardering, schrijft schoonmaakbedrijf Ruud Zander uit Haarlem op haar website. "Sommige mensen denken dan: 'Hoezo? Thuis maak ik toch ook schoon?' Daar zit wel een kern van waarheid in, maar schoonmaken op een kantoor is toch wel andere koek."

"Onze schoonmakers krijgen voordat zij aan de slag gaan bij een pand een basiscursus", vervolgt het schoonmaakbedrijf de uitleg. "Zo leren zij over de basiswerkzaamheden: stofzuigen, moppen en het juiste gebruik van microvezel en andere materialen, zoals de verschillende schoonmaakmiddelen. Maar nog veel belangrijker: zij leren hoe ze hun lichaam op de juiste manier moeten gebruiken bij het schoonmaken."

Lichaam niet te veel belasten

Rug recht met stofzuigen, op één knie rusten als je onder bureaus moet zijn, je been als hefboom gebruiken, enzovoorts. Zander: "Op deze manier wordt het lichaam niet te veel belast. 8 uur per dag schoonmaken kan namelijk een behoorlijke aanslag zijn. Thuis stofzuigen mensen hooguit een half uur. Daarna wordt de eerste kop koffie alweer ingeschonken."

Onze schoonmakers zijn de hele dag aan de slag, schrijft het schoonmaakbederijf. "Op het moment van schrijven is het buiten 28 graden. Niet alle bedrijven waar wij schoonmaken hebben airco. Kortom: schoonmaken vereist kunde, kennis en inzet. Wij vinden dat daar best wat waardering tegenover mag staan. Als je Jacqueline, Frans of Abdel bezig ziet: bied ze even een glas water aan, daar knappen ze van op."

Veel grotere oppervlakte

Zij moeten bovendien een veel groter oppervlakte schoonmaken dan in de meeste huizen. "Tenzij je in een kasteel woont. Thuis maak je ongeveer 75 m2 per uur schoon, en dan moet je heel hard je best doen. Voor onze schoonmakers rekenen we ongeveer 250 m2 per uur. Dat is dus al drie keer zo snel."

Binnen normaal tijdsbestek

"Sommige concurrenten schrijven zich voor een opdracht in met de belofte van 1000 m2 per uur", schrijft het schoonmaakbedrijf. "Maar daar gaan wij niet in mee. Ook het schoonmaakvak heeft te maken een maximale snelheid. Onze werknemers krijgen de tijd om hun werkzaamheden binnen een normaal tijdsbestek uit te voeren. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat het ook goed en grondig gebeurt. Schoonmaken is een vak, geen race. Dus als je Jacqueline, Frans of Abdel bezig ziet, geef ze dan ook gelijk een duimpje omhoog bij dat glaasje water. Alvast bedankt namens een trotse werkgever."

De werkplek van … Marko Akkerman

Ondernemen Verdieping

De werkplek van … Marko Akkerman

In deze onzekere periode besloot Marko Akkerman het roer om te gooien en weer terug te keren naar het ondernemerschap in de schoonmaak. Hij verdiepte zich in de wereld van stoomreiniging en richtte eenmanszaak Via Vakwerk op. Nu verzorgt hij dieptereiniging en desinfectie voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder deze apotheek.
AK Schoonmaak: Twentse nuchterheid voorop

Ondernemen Verdieping

AK Schoonmaak: Twentse nuchterheid voorop

In de rubriek ‘De Baas’ gaat Dick van Zomeren in gesprek met schoonmaakondernemers. Deze keer sprak hij met  Sjaak Kolthof, directeur-eigenaar van AK Schoonmaak.Volg Service Management op LinkedIn:
Hoe overleef ik … het familiebedrijf? “Communiceer duidelijk en tijdig”

Ondernemen Verdieping

Hoe overleef ik … het familiebedrijf? “Communiceer duidelijk en tijdig”

De schoonmaak is een branche waarin opvallend veel familiebedrijven actief zijn. Maar hoe ga je als ondernemer om met de kansen en uitdagingen van het familiebedrijf? Hoe haal je als ondernemer het meeste uit je schoonmaakbedrijf én houd je ook nog eens de familie tevreden?Volg Service Management op LinkedIn:
Hoe zorg je als schoonmaakondernemer dat je je financiële zaken op orde hebt?

Ondernemen Verdieping

Hoe zorg je als schoonmaakondernemer dat je je financiële zaken op orde hebt?

Het zijn bijzondere en vooral onzekere tijden. Hoe zorg je als schoonmaakondernemer dat je alle financiële zaken op orde hebt? Waar moet je op letten? Praktische tips voor adequaat financieel management op een rij.Volg Service Management op LinkedIn:

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners