Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schoonmaken geeft vooral vrouwen trots gevoel

Onderzoek onder Nederlanders wijst uit: 75% krijgt een voldaan gevoel van schoonmaken. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ruim 1.000 respondenten in opdracht van Blokker.

Bijna zeventig procent (67%) van de Nederlanders houdt niet van schoonmaken, maar 88 procent vindt zichzelf hier wel goed in. Toch plant meer dan de helft (58%) een grondige voorjaarschoonmaak in nu de lente voor de deurstaat. Als we het schoonmaken uitbesteden, geven zes op de tien Nederlanders aan zich geregeld te ergeren. Plekken die worden overgeslagen (28%) en spullen die verkeerd worden teruggezet (20%) zijn de grootste irritaties.

Nederlanders vinden schoonmaken niet leuk

Tweederde (67%) van de Nederlanders vindt schoonmaken niet leuk en bijna de helft van de respondenten (43%) wil daarom ook graag een schoonmaker inzetten om deze klus te klaren. Opvallend is dat 33 procent van de Nederlanders aangeeft zelf beter schoon te kunnen maken dan een schoonmaker. Eenmaal in de weer met de poetslap, geeft het schoonmaken bij 80% van de vrouwen wel een trots gevoel. Ook bij 69 procent van de mannen geeft schoonmaken voldoening.

Liever een schoonmaker, dan een leuk avondje uit

Van een schoon huis worden we al met al dus best gelukkig. Een kwart (24%) heeft zelfs liever een brandschoon huis dan een goede vrijpartij. Ook heeft 32 procent liever een schoonmaker dan een leuk avondje uit. Het schoonmaken uitbesteden aan een schoonmaker is ook niet altijd de oplossing. Ruim zestig procent (62%) van de Nederlanders ergert zich weleens aan hun schoonmaker.

Top 5 ergernissen
1. Plekken worden overslagen. (28%)
2. Er wordt niet schoongemaakt op niet zichtbare plekken zoals onder bank of bed. (21%)
3. Spullen worden niet op dezelfde plek teruggezet. (20%)
4. Een aantal handelingen moeten alsnog zelf uitgevoerd worden. (14%)
5. Het schoonmaken wordt afgeraffeld. (13%)

Schoonmakers aan het woord

De schoonmakers zijn over het algemeen juist zeer te spreken over de huishoudens waar zij  schoonmaken. 82% ergert zich nergens aan tijdens het schoonmaken. Vier op de tien schoonmakers  schrijft zelfs weleens een aardig briefje voor de bewoner(s) en bijna de helft (47%) maakt het bed mooi op terwijl dat niet nodig is. Als ze dan iets vervelend vinden dan is het vooral dat mensen hen ‘op de vingers kijken’ (24%) en de vieze vaat die nog op het aanrecht staat (23%).

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder en
250 schoonmakers. Er zijn mannen en vrouwen ondervraagd, waarbij rekening gehouden is met een
representatieve spreiding in gezinssituatie, achtergrond, leeftijd, geslacht en sekse.

Lees ook
Schoonmaken: een race tegen de klok

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners