"Het is echt killing voor schoonmaakbedrijven als tarieven niet worden geïndexeerd"

Service Management ging onlangs in gesprek met Pieter Grootjes, lid van de werkgroep contractmanagement van de codecommissie en commercieel directeur bij Victoria Schoonmaakbedrijf, over hoe het contractmanagement van schoonmaak beter zou kunnen. Volg Service Management op LinkedIn:

Eén van de belangrijkste aspecten die het succes van het contract bepaalt, is de indexering. Volgens Grootjes hanteren veel opdrachtgevers überhaupt geen index, en evenzo vele partijen maken gebruik van de verkeerde index; die van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Schadelijk voor het schoonmaakbedrijf

“Te veel opdrachtgevers realiseren zich onvoldoende wat het betekent voor een schoonmaakbedrijf als tarieven niet worden geïndexeerd. Dat is echt killing. Een systematisch verschil tussen de CAO-indexatie en de contractuele indexatie is heel schadelijk voor het schoonmaakbedrijf, want het heeft meteen invloed op de toekomstbestendigheid van de samenwerking”, zei Grootjes.

Indexatierichtlijnen vastleggen in bestek en contract

Hij vervolgde: “Ik vind dan ook dat in het bestek en de contracten moet worden vastgelegd welke indexatierichtlijnen de opdrachtgever hanteert. Bij voorkeur hanteert de opdrachtgever de afspraken in de cao schoonmaak. Die zijn voor een individueel schoonmaakbedrijf namelijk een vaststaand gegeven, overeengekomen aan de cao-onderhandelingstafel tussen vakbonden en OSB. Als die CAO-stijging niet mogelijk is, wat ik vreemd zou vinden, zou de indexering op zijn minst de CBS- dienstverleningsprijzenindex 8121 moeten volgen. Maar dat is echt een ondergrens.”


LEES OOK:
Opgeruimd staat (niet) netjes: heraanbesteding leidt tot ontslag schoonmaakster
Waarom schoonmaakaanbestedingen via BVP niet werken
Succesvol inschrijven op een schoonmaakaanbesteding doe je zo